keresés

2019. december 13., péntek

Az MI fejlődése és az emberek közötti kapcsolat rövid ismertetése



Merre tartunk?

A számítógép megjelenése óta folyamatosan keresik a szakemberek hogyan lehet egyre hatékonyabbá tenni a mesterséges intelligenciát. Kezdetben hatalmas helyet foglalt el fizikai formája, most különböző funkciókkal rendelkező mikro-méretű chip-ekben is megtalálható előre beprogramozott tudatosság.

Az internetes weboldaloktól kezdve egészen a videójátékokig, hatalmas szerepet tölt be mindennapjainkban. Folyamatos, elképesztő gyors fejlődése az emberek bizonyos részében - teljesen jogosan - félelmet vált ki.

A kérdés: Jó ez nekünk?

Természetesen minden területnek vannak követői,és ez a mesterséges intelligencia kérdésénél sincs másképp. Vannak akik úgy gondolják, ez a fejlődés az emberiség javát szolgálja, és  találunk olyan egyéneket is,akik egyenesen elutasítják ezt a fajta hozzáállást.

Minden területnek megvannak a császárai.

A mesterséges intelligencia a 21. század egyik legérdekesebb kérdése. Mára már technológiai tudományággá nőtte ki magát, használata rendkívül elterjedt. Számos pozitív tényezői vannak az emberiségre nézve, mégis, ahogy az életben mindennek: vannak negatív oldalai is, amik jogosan húzzák fel a szemöldököket.

Vannak emberek, akik Istenítik és úgy gondolják csakis az emberiség javát szolgálja, és tudunk olyan egyénekről is, akik nem tudnak szemet hunyni a potenciális veszélyei felett.

A Facebook mesterséges intelligenciája.

Mark Zuckerberg - a Facebook vezető személyiség - és Elon Musk, az MI kérdésében egy hiteles tekintély, kifejezték eltérő álláspontjukat. Mark szerint az MI fejlődése egyenesen arányos az emberi életszínvonal fejlődésével, és ez részben vitathatatlan. Elon Musk azonban rámutatott a potenciális veszélyekre is, akár több millió ember stabil háttere megborulhat, ha az AI képes lesz az elkövetkezendő években átvenni, hatékonyabban elvégezni azokat a munkaterületeket, ahol folytatják feladatukat a munkavállalók.



A Facebook mai világunk legelterjedtebb szociális médiája, a "legfelhasználóbarátibb" platformként reklámozza magát. Rendkívül népszerű, hatalmas felhasználó bázisa van, a virtuális világ mindennapi életében jelentős szerepet tölt be, előnyei egyértelműek, csak hogy néhány fel legyen sorolva: gyorsan hozzá lehet férni, kapcsolattartás szempontjából tökéletes - valószínű a legtöbb ismerősünk már megtalálható rajta - , ugyanakkor rengeteg lehetőséget ad az embereknek kifejezni magukat.

Bármit, amit megosztunk azt meggondoltan tegyük, a Facebook reklámok céljából felhasználhatja azt.Természetesen minden olyan szolgáltatásra, ami megkérdőjelezhető privát szféránk védelme szempontjából, azt vallja a Facebook, hogy csakis a felhasználók javát szolgálja.

A különböző adatok, amikkel ellátjuk profiljainkat, a képek, amiket feltöltünk, mind - mind kivannak téve az internet általános veszélyeinek. Ugyanis, ami egyszer felkerül azt....

A szociális médiák királya is tartalmaz MI-t, sőt, 2016 óta kép-felismerő rendszerrel is fel lett szerelve.  Pl. ha valaki egy Starbucks kávézóban készít képet, a Facebook felismerheti azt és elküldhet a cégnek fontos adatokat, amik a reklám elhelyezésében segíthetnek.

Az új-zélandi mészárlás.

A szociális médiák csúcsa 2016 óta alkalmazza a képfelismerő alkalmazást. Nem tökéletes, de a legtöbb esetben képes felismerni, hogy egy-egy kép mit ábrázol (pl. kutya, ember, cipő stb.), milyen környezetben készült a fotó stb. Ez pedig bizonyos helyzetekben nagyon hasznos lehet, ugyanakkor akár a személyi jog sértéséig is eldurvulhat az ügy. Aki kételkedik abban, hogy csakis a felhasználók javát szolgálja ez a lehetőség, az megalapozottan teszi azt ugyanis piaci érdekeket is támogathat az alkalmazás. Például, ha valaki egy Starbucks kávézóban csinál magáról egy szelfi-t, akkor azt a Facebook mesterséges intelligenciája ki tudja szűrni és értesíteni tudja a Starbucks-ot, ezzel reklám szempontjából nagyon fontos marketing adatokat adva.




A probléma ott kezdődik, hogy az életben történnek krízis szituációk, ahol ezt a mesterséges tudást ki lehetne használni, mégsem bízhatunk meg benne teljesen. 2019 márciusában történt az "új-zélandi mészárlás", ahol az elkövető élő videóját szociális médiákon keresztül sugároztatta, mégsem figyelt rá a Facebook MI szűrési hiba miatt.



Az MI és a munkaerőpiac kapcsolata.

Az MI lenyomata szinte mindenhol megtalálható a 21. században, az internet hálóvilágától kezdve egészen az autógyárakig különböző formában válik egyre okosabbá, hasznosabbá a mesterséges intelligencia.

Célja: a minél hatékonyabb - gyorsabb, fejlettebb, ügyesebb - munkavégzés.

A MI mai fejlettségéből adódóan megszületik a probléma: egyre értékesebbé válik, az emberi munkaerőforrás pedig háttérbe szorul.

"Ha le tudod ma írni a munkád egy mondatban, akkor azt a következő pár évben nagy valószínűséggel át fogja venni egy robot” - hangzott el egy Telekom rendezvényen, ahol a meghívottak a digitalizációról, az MI munkaerőpiacra való hatásáról beszélgettek.

Az MI folyamatos fejlődése valóban romba döntheti az egyszerű munkafeladatokat vállaló emberek jelenlegi életszínvonalát, mégsem szabad kétségbe esni. Az egyszerűbb területeket át fogja venni az MI, de az MI által nem pótolható feladatok értékesebbé válnak.

"Az emberek munkájára még sokáig szükség lesz, sőt, egyre fontosabbak lesznek az olyan készségek, amelyekkel a gépek nem, csak mi, emberek rendelkezünk. Ilyen például a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a döntésképesség, rugalmasság vagy a csapattal való együttműködés."

Saját magunk fejlesztése lesz a siker kulcsa, az emberek rá lesznek kényszerítve kreatívabb, innovatív képességek elsajátítására és azok tökéletesítésére, ez pedig a világ-társadalom szempontjából hatalmas pozitívum.



Források

[Fő források]

MI és a munkaerőpiac
Mark-Musk vita
új-zélandi mészárlás

Képek

1. kép: 
2. kép: 
3. kép


A 3 szemléből átvett gondolatok, a 4. és 5. kép forrásai.

https://internetszemle.blogspot.com/2019/11/a-mesterseges-intelligencia-kerdese.html
http://internetszemle.blogspot.com/2019/11/a-facebook-mesterseges-intelligenciaja.html
http://internetszemle.blogspot.com/2019/11/az-mi-es-munkaeropiac-kapcsolata.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése