keresés

2019. december 12., csütörtök

A digitális nemzedékre leselkedő veszélyek

Az internet már egy jó ideje nagykorú, így a mai gyerekeknek már természetes közeg az online felület, hiszen beleszülettek a digitális világba. A rájuk leselkedő veszélyekkel szemben azonban ugyanolyan védtelenek, mint az offline világban. A rájuk zúduló információáradat többnyire cenzúrázatlanul éri őket, így az őket körülvevő felnőttek feladata ennek valamilyen szintű kivédése, illetve az információk helyes értékelése, feldolgozása. A felnőttek esetenként hiányos információs műveltsége azonban éppen hogy nem segíti, hanem akadályozza a helyes információfeldolgozást, sőt, sok esetben maguk is akaratlanul veszélynek teszik ki a fiatalokat.

Digitális veszélyek 

 

A digitális világ “demokráciája” lehetőséget biztosít nemcsak a rossz szándékú bűnelkövetőknek a gyerekek vagy felnőttek elleni tevékenységük folytatására, hanem olyan hatásmechanizmusok működését is elősegíti, amelyek kontrollálatlanul befolyásolhatják a védtelen felhasználókat. A téves információkkal, a félrevezető tartalmakkal szembeni védekezés egy felnőtt ember számára is nagy kihívás, ha nem rendelkezik megfelelő információs tapasztalattal, műveltséggel.


Ez persze nem újkeletű probléma, a digitális korszak előtt ennek a felülete a nyomtatott sajtó, illetve a média különböző szegmensei voltak. Ennek fizikai korlátai szabtak csak határt az információ mennyiségének, illetve ezek készítőinek befolyása volt a dezinformáció - többnyire tudatos - terjesztésének csaknem kizárólagos forrása. A Web 2.0 térnyerésével gyakorlatilag az információáradat kikerült a felhasználók kezébe, ezzel korlátlan veszélynek kitéve a fiatal generációt is.

Zaklatás

 

De nemcsak a hiányos, megtévesztő, káros információk és tartalmak okoznak kárt a tapasztalatlan felhasználókban, hanem az olyan tevékenységek is, mint az internetes zaklatás. A többnyire névtelen vagy fiktív személyiség mögé rejtőző, esetenként ismert kortársak vagy felnőttek felől érkező zaklatás, kiközösítés, megfélemlítés gyakori velejárója a digitális generáció életének. Míg pár évtizeddel ezelőtt a hasonló problémák felülete jóval kisebb volt, annak módszerei inkább fizikai erőszakba torkolltak, addig ezeknek az internetes zaklatásoknak a hatása jóval messzebbre nyúlik, sok esetben akár a zaklatott gyermek öngyilkosságáig is. A többnyire iskolai közösségből kiinduló véleménykülönbségek, személyes viták könnyen átkerülnek a virtuális térbe, hatásuk fokozódik, hiszen esetenként nem is tetten érhető egy kívülálló számára, illetve magának az áldozatnak sem egyértelmű sokszor, hogy mi is történik vele valójában.

Ugyanilyen veszélyes, ha egy gyerek (vagy felnőtt) a saját pozitív önképének forrásaként használja a netet. A lájkok, elismerések, szívecskék gyűjtési törekvései egy-egy poszt kapcsán sokszor érnek el szélsőséges mértéket súlyos önértékelési zavart okozva. A hamis megfelelési kényszer igen gyakran okoz pszichés problémákat és kapcsolati nehézségeket.

A probléma kezelése


A helyes információkezelés és -értékelés valamint eszközhasználat elsajátítása minden nethasználó számára fontos feladat, a gyerekeket körülvevő felnőttek számára különösen. A nethasználat kikerülhetetlen, a tiltás helyett a megfelelő használat elsajátítása és megtanítása lehet a megoldás. A neten kívüli etikai szabályok és törvényszerűségek digitális felületen való alkalmazása ugyanolyan védelmi szerepet tölt be, mint az offline világban. Nagyon fontos, hogy őszintén kommunikáljunk a gyerekekkel, ugyanakkor a lehető legnagyobb körültekintéssel és figyelemmel kísérjük a gyerekek internetes tevékenységeit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése