keresés

2019. december 13., péntek

A Huawei és az Egyesült Államok kapcsolata az amerikai-kínai kereskedelmi háború fényében 2019 tavaszától az év decemberéig


2019. májusában az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja új szintre lépett, amikor az amerikai kormányzat embargót adott ki, melyben megtiltotta amerikai cégeknek, hogy kínai cégekkel kereskedjenek, illetve technológiát osszanak meg. Ennek a világ második legnagyobb mobilgyártója, a Huawei az egyik legnagyobb vesztese, Kínán kívül ugyanis nem használhatják a Google szolgáltatáscsomagját.


Donald Trump amerikai elnök 2019. május 16-án, csütörtökön aláírt egy rendeletet, amivel
kereskedelmi tiltólistára helyezte a kínai Huawei vállalatot. A rendelet értelmében az amerikai
cégeknek tilos kereskedni a Huaweijel, így nem megengedett annak bármilyen hardvert vagy
szoftvert eladni.

Ez azt vonta maga után, hogy az amerikai cégek (mint a Google is) csak külön engedéllyel
adhatnak el terméket vagy szolgáltatást a Huaweinek. A rendelet bevezetésének hetén pénteken az USA kereskedelmi osztálya bejelentette, hogy megfontolják a korlátozások mibenlétét, hogy ezek ne érintsék a jelenlegi hálózatot és a termékeket. Később a Huawei ennek értelmében 90 nap haladékot is kapott. 

A Google-t birtokló Aplhabet Inc. Azonban május 19-én 
felfüggesztette azon üzleti tevékenységét a Huaweijel, ami hardver- , szoftver- és szolgáltatáscserével kapcsolatos, ez persze nem érinti a nyílt forráskódú termékeket, beleértve az Android operációs rendszert.
Ennek értelmében a Huawei (és a sub-brandje, a Honor) már a korlátozás bevezetése előtt piacra dobott készülékei minden frissítést megkapnak és továbbra is használhatók lesznek rajtuk a Google alkalmazásai. Az új mobilok azonban — mint azóta kiderült — már a nyers forráskódú Androidra épülő rendszerrel és Google appok és szolgáltatások nélkül 
érkeztek meg. Ez Kínán kívül érvágás csak a cégnek, a kommunista országban ugyanis eddig sem voltak jelen a Google szolgáltatásai a telefonokon. Helyettük azoknak kínai megfelelőjét használták, azonban a nyugati piacon ennek esélye sincs.

Megoldásként a Huawei új verziót jelentetett meg egy régebbi készülékéből, a P30-ból, illetve saját alkalmazásboltot készített és próbált minél több fejlesztőt odacsábítani. Ez az alkalmazásbolt az AppGallery,  melyet erőteljesen propagálnak az európai piacon is.
Az AppGallery-ben 15 milliónál is több alkalmazás elérhető, köztük több népszerű hazai program is, például a 24.hu vagy az index.hu saját applikációja, a Jófogás, különböző taxis appok vagy éppen az Időkép.
A Huawei célja, hogy minél több, a Google Play áruházban megtalálható applikáció felkerüljön az AppGallery-be is.
November 12-én például sajtótájékoztatót tartott a kínai vállalat Budapesten, melyen kifejezetten az európai, azon belül is a magyar piac volt a téma. A cég képviselői a vállalat rövidtávú terveiről és hosszútávú jövőképéről is beszéltek.
Az elhangzottak szerint a Huawei felkészült arra is, ha a későbbiekben sem használhatják a Google szolgáltatásait, alkalmazásait (GMS), a sajtóeseményen ezért beszéltek a Huawei saját szolgáltatás-csomagjáról, a HMS-ről (Huawei Mobile Services).
A Huawei AppGallery – mint alkalmazás-áruház – már régóta elérhető a Huawei és Honor mobilokon, azonban a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak erre, a fejlesztők ugyanúgy feltölthetik alkalmazásaikat ide és a vállalat folyamatosan azon van, hogy minél több applikáció legyen elérhető az AppGalleryben. Ezenfelül megtalálhatók a Huawei Témák, Videó, Zene, Felhő, Pénztárca és Asszisztens szolgáltatások is a készülékeken, ezek mind a HMS részét képezik. A HMS-t Kínán kívül is több mint százmillió regisztrált felhasználó használja.

Kínában érdekes mód megnőttek a Huawei termékek eladási számai, mióta az egész botrány kitört. Az Európában alig beszerezhető Mate 30-as mobiltelefonjuk például eladási rekordot döntött.


Saját rendszerben látják a jövőt


Egész nyáron pletyka tárgya volt, hogy a Huawei-USA botrány eredményeképp a kínai vállalat lecseréli az Androidot és a készülékeken a saját operációs rendszerük fog futni. Tisztázva a kételyeket, a Huawei nem cserélte le az Androidot, a már piacra dobott készülékeik továbbra is kapnak frissítéseket, nem változik ilyen téren semmi, azonban az éves fejlesztői konferenciájukon augusztus  első hetében leleplezték a saját operációs rendszert, ami a HarmonyOS nevet kapta (s korábban Hongmeng OS néven lehetett róla olvasni).
A HarmonyOS egy multiplatform rendszer, melyet úgy terveztek, hogy bármilyen IoT eszközön futtatható legyen a telefonoktól kezdve az okosórán át egészen az okos háztartási eszközökig.

A HTML5, Linux és Android platformokra írt applikációk a HarmonyOS-en is működnek, a rendszer nyílt forráskódú, az SDK-t és az ARK Compilert a vállalat biztosítja a fejlesztők számára. A Huawei elmondása szerint fontosnak tartja a biztonságot, ezért a rendszernél nem ad rootolási lehetőséget.

Miközben saját rendszerét demózta a cég, bejelentették azt is, hogy az androidos Huawei telefonok továbbra is kapnak majd frissítéseket és a csúcsmodellekkel kezdve el még 2019-ben kiadják az Android 10-en alapuló rendszert is. Ez végül az augusztus végi IFA kiállításon lett hivatalosan bemutatva Berlinben. Az első Európában is kapható HarmonyOS-t futtató termék a Honor Vision TV lett.

A saját operációs rendszerrel kapcsolatban december 9-én nyilatkozott a cég utoljára. Ekkor azt közölték, hogy teszt szintjén már több típusú eszközön is fut a saját rendszer és 2020-ban új termékeken is megjelenik majd. A tech sajtó azt is pletykálja, hogy dualboot készülékeket dobhat piacra a kínai cég jövőre, melyeken egyszerre fut majd Android és a HarmonyOS. A felhasználó pedig választhat majd, hogy melyiket szeretné használni.


Tovább húzza az időt a Trump kormány


Az amerikai kormány november 18-án harmadik alkalommal hosszabbította meg 90 nappal a Huawei érintő kereskedelmi tiltást, továbbra is rajta van a cég az USA-ra fenyegetést jelentő entitások listáján, így a vállalat továbbra is csak átmeneti licenszekkel dolgozhat együtt az amerikai cégekkel.
A Trump adminisztráció szerint Amerikában továbbra is használható a Huawei (és a ZTE) által kiépített infrastruktúra, amiről ha váltanának, az ott élő emberek hálózat nélkül maradnának. A legnagyobb kérdés, ami a felhasználókat leginkább érinti, az a Google helyzete. A 90 napos halasztással a Google továbbra is jelen lehet a forgalomban lévő Huawei eszközökön, azonban ez az új készülékekre továbbra sem vonatkozik, tehát a Mate 30 Pro és az esetleg újabban megjelenő mobilok sem kaphatják meg egyelőre a Google alkalmazásait.

November 19-én a Huawei újabb 90 nap haladékot kapott. Az ideiglenes licenc azonban csak a Huawei által karbantartott hálózati struktúrákat említi, a Google-féle szolgáltatásokról és adatcsomagokról nem esett szó benne.
Ez a 90 napos haladék leginkább a vidéki amerikai 3G / 4G hálózatokat érinti. Ahhoz, hogy egy amerikai partner, mint mondjuk a GMS licencet kiadó Google a Huaweijel kereskedhessen, a minisztériumnál külön engedélyért kell folyamodjon, és bár több száz helyi vállalkozás jelentett be ilyen igényt az elmúlt hónapokban, ezeket a kereskedelmi licenceket még nem kezdték el kiadni.
New York Times arról írt, hogy a Trump adminisztráció terméktől függően engedélyezhet bizonyos tranzakciókat a Huaweijjel, és ha ezek a termékek történetesen a telefonokat és a fogyasztói kütyüket jelentik, akkor megnyílhat a kapu a Google-licenc visszaszerzése előtt is. Egyelőre viszont nem tudni, hogy a keresőóriás közötte van-e azon vállalatoknak, amelyek igényt nyújtottak be a minisztériumnál, bár sajtóforrások szerint a tiltás feloldása mellett lobbiznak.

Részletesebben ebben a három bejegyzésben olvashat a témáról:


  1. A Huawei és az Egyesült Államok kapcsolata az amerikai-kínai kereskedelmi háború fényében I. rész: A Huawei elbukja a Google szolgáltatáscsomagját
  2. A Huawei és az Egyesült Államok kapcsolata az amerikai-kínai kereskedelmi háború fényében II. rész: Tűzoltás és tologatás
  3. A Huawei és az Egyesült Államok kapcsolata az amerikai-kínai kereskedelmi háború fényében III. rész: Bizonytalan jövő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése