keresés

2019. december 18., szerda

Ki segíti időseink biztonságos boldogulását az "internet dzsungelében"?

A biztonságos internethasználat népszerűsítése a tapasztalatlanabbnak tekinthető idősek körében rendkívüli fontossággal bír. "Elöregedő társadalmunk" jelenlegi tendenciáinak fényében a magyar lakosság 19 százaléka töltötte be 65. életévét, ami az előrejelzések szerint 2030-ra már 25%-ra növekedhet. Eszerint minden negyedik honfitársunk lesz idősebb 65 éves kornál, a 80 éven felüliek száma Az ő sajátos internethasználati szokásaira nemcsak a saját érdeklődésük és tapasztalataik, de családtagjaik, illetve a közvetlen környezetük is nagy hatással bírhat: Fontos szempontot jelent számukra, hogy távolabb élő családtagjaikkal minél olcsóbb és közbvetlenebb módon érintkezhessenek, mely jelentősen növelheti számunkra az online térben eltöltött átlagos idő mennyiségét. 

Digitalizáció az aktív idősekért”

A Digitális Jólét program keretein belül 2017. márciusától elindított idősögyi infokommunikációs program lértejöttével az uniós tagállamok közül Magyarországon kezdtek kormányzati szinten foglalkozni azzal, miként részesülhetnének az idősek is minél nagyobb számban és mértékben az informatika vívmányaiból
Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos 2018.02.26-án nyilatkozatában kihangsúlyozta a jelen korban a digitális kompetenciafejlesztés kiemelt fontosságát, mely mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a rendszeres internethasználók köre tovább bővülhessen. A digitális kompetenciafejlesztő program keretein belül az előzetes tervek szerint legalább százezer, 65 év feletti, lakóhelye elhagyására képes személynek igyekeztek tizenkétszer kétórás időkeretben szándékoztak lehetőséget nyújtani arra, hogy számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket szerezhessen, elmélyíthesse ezzel kapcsolatos ismereteit.

További segítséget nyújtva a  közfoglalkoztatott státuszban dolgozó szociális gondozók rendszeresen ellátogatnak nyugdíjasokhoz, folyamatosan kapcsolatban állnak velük Segítenek az időseknek felkutatni rég nem látott - azonban a világhálón már fellelhető - ismerőseiket, közreműködést nyújtanak különböző online konferenciabeszélgetések megvalóstásában, online játékalkalmak lebonyolításában. 

2019. februárjában a megkérdezett, programban résztvevő idősek 97%-a számolt be arról, hogy segítette az életét a program, és másoknak is jó szívvel figyelmébe ajánlaná azt. A számadatok hasonló eredményekre engednek következtetni. AZ eredmények további számszerűsítésének célzatával: Míg korábban ezen idősek 86%-a még soha nem találkozott az internettel, mára 98%-uk heti szinten, 56%-uk pedig már naponta használja azt.

A Biztonságos Internet Napja

"Hogyan tudjuk a digitális átalakulással lépést tartva az internetet biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni?": E rendkívül aktuális kérdésre igyekeznek felhívni a figyelmet a mozgós dátummal rendelkező, minden évben más (általában februári)  napra időzített Biztonságos Internet Világnapja (Safer Internet Day - SID) alkalmával is. A világnapot elsősorban a gyermekek megóvásának célzatásval hozta létre az Európai Bizottság 2009, azonban nem felejtik el a nap apropójából egyre több helyen megrendezett programokon, előadásokon kihangsúlyozni az idősek veszélyeztetettségét sem. A hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek közösen igyekeznek felhívni a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára, és az azzal kapcsolatos alapvető - írott és íratlan - szabályokra.

Bűnmegekőzési tanácsok a rendőrség berkeiből


A „Csak tiszta forrásból!” programsorozat keretein belül az Idősek Világnapja alkalmából került megrendezésre egy előadás 2017. október 3-án a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, Kecskeméten: „Virtuális biztonság – idős korban is. Bűnmegelőzési tanácsok a virtuális és a valós világ veszélyeinek elkerüléséhez” címszó alatt a a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának előadói (Madari Róbert c. r. alezredes és Pestiné Zélity Brigitta c. r. őrnagy) nem csak kizárólag prevenciós tanácsokkal szolgáltak az érdeklődők számára. Mindenképpen szükséges, hogy maguknak a veszélyeztető tényezőknek hátteréről is ismeretekkel rendelkezzenek a felhasználók, így részletesen bemutatták a kibertér veszélyforrásait, szó esett a termékbemutatónak, egészségügyi szűrővizsgálatnak álcázott csalások valójáról, továbbá a 112 általános segélyhívó vonal működéséről, és természetesen annak célszerű használatáról is.

A hétköznapi felhasználó, így az idősek számára is az alábbi tecnikákat ajánlották a különböző közösségi oldalak biztonságos használatához:
- Használjanak "erős" (hosszú, illetve kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó) jelszavakat!
- Ellenőrizzék rendszeresen adatvédelmi (láthatóságra vonatkozó) beállításaikat! (Fontos a rendszeresség, hiszen a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat!)
- Személyesen győződjenek meg minden személy vagy ajánlat hitelességéről! (Különösen személyes adatok megadásának alkalmával!)
- Alapozzanak a személyes ismeretségre, ne alapozzanak kizárólag virtuális kapcsolaton kialakult bizalomra!

A különböző termékbemutatók kapcsán előforduló visszaélésekkel kapcsolatban pedig többek az alábbi tanácsokkal szolgáltak:
- Több platformon, más árusítóhelyeken is tájékozódjanak az árakat illetően!
- Tájékozódjanak részletesen az adott termék hatékonyságát (pl. egészségügyi hatását illetően), ne csupán egy meggyőző előadónak köszönhetően döntsenek!
- Hagyjanak gondolkodási időt maguknak a vásárlást megelőzően! A vevőre nem gyakorolható nyomás azáltal, hogy nem hagynak elég időt a gondolkosásra, tájékozódásra!


Felhasznált források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése