keresés

2019. december 17., kedd

Online Tv - a streamingszolgáltatás jövője


Forrás: TV Guide
Az elmúlt években világszerte meghódította, és egyben forradalmasította a tévénézési szokásokat a streaming szolgáltatók megjelenése. A Video on Demand (VoD) szolgáltatások elterjedése jelentős mértékben átformálta a korábbi nemzetközi médiafogyasztási formákat. A korábban monopol helyzetben lévő kábeltévé szolgáltatás egyre inkább kiveszőben van a streaming szolgáltatók megjelenése, és amerikai térhódításuk óta.  Ezen szolgáltatók száma pedig egyelőre nem csökken, mivel egyre több szereplő jelenik meg a piacon, igyekezve részesülni ebből az egyre sikeresebbé váló üzletágból.
Az online tévénézés térnyerése

A hazai mezőnyt tekintve viszont ez a folyamat még nem ért a végére. A magyar fogyasztók szűk része érhette csak el eddig a streamingszolgáltatók által nyújtott tartalmakat, mivel csekély lokalizált tartalom volt jelen bennük. Mostanra viszont elérkezett Magyarországra a Netflix lokalizált változata, amely jelentős mértékben változtathatja meg a kábeltévés előfizetések monopóliumát.

Forrás: Harrison Weber / FLICKR
Ma már egy kábeltévé-előfizetés áráért cserébe hatalmas választék közül, akkor és annyit fogyaszthat az előfizető, amennyit csak szeretne. A “kábelvágás” azaz “cord-cutting” kifejezést használják erre a jelenségre. Tehát az egész világon nagyobb számban van jelen az otthoni digitális tartalomhozzáférés, mint a kábeltévés előfizetések.

A streamingszolgáltatók piacán egyelőre egyeduralkodó az amerikai Netflix. A pillanatnyilag majdnem 150 millió előfizetővel rendelkező vállalat elsődleges profiljába médiatartalmak előfizetési alapon történő szolgáltatása, illetve saját gyártású tartalmak készítése tartozik.

A Netflixnek azonban számos vetélytársa akad a szintén online sorozatokat és filmeket kínáló szolgáltatók között. A magyar piacon elsősorban az HBO a legnagyobb konkurencia, az HBO Go streaming szolgáltatásával, de az Amazon is jelen van a Prime Video platformmal.

A világviszonylatban jelentősebb YouTubeTV és a Hulu mellett más vállalatok pl. az Apple is elindította a saját szolgáltatásukat. A legnagyobb várakozás azonban a Disney+ megjelenését övezte, amely például a Marvel- és a Star Wars-franchise termékek egyedüli forgalmazója lesz.

Netflix magyarul - azt kaptuk, amire számítottunk?

Október 4-én útjára indult a magyar felületű Netflix, amely már régóta váratott magára, azonban az még a jövő zenéje, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket. 

Forrás: Netflix
Eddig csekély számban ugyan, de már fellelhetőek voltak magyar nyelvű vagy feliratú tartalmak a szolgáltató felületén, az év végére azonban már 50 magyar gyártású film megjelenését is garantálják a kínálatukban. A tervezett szerint olyan filmek kerülnek majd be a felhozatalba, mint a Saul fia vagy a Kaméleon.

A felhasználói felület az összes eszközön a kiválasztott nyelven jelenik meg, így most már azok is könnyebben tudnak tájékozódni a szolgáltatásban, akiknek eddig a nyelvi akadályok miatt erre korábban nem volt lehetőségük. A Magyarországon 2016 óta elérhető szolgáltató ezzel a lépéssel az előfizetők számának emelkedését igyekszik elérni.

A Netflix lokalizált verziójának a legnagyobb problémája az, hogy kizárólagosan csak a magyar nyelvű vagy feliratú tartalmak elérését teszi lehetővé a katalógusban. Vagyis ha például olyan filmet szeretnénk megnézni, amit korábban már eredeti nyelven megtekintettük lokális tartalom nélkül, már nem fog megjelenni a felületen.

Minden kezdet nehéz

November 12-én a világ talán egyik leghatalmasabb média- és szórakoztatóipari vállalata, a The Walt Disney Company is elindította a saját streamingszolgáltatását Disney+ néven. Jelenleg még csak az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland és Puerto Rico területén érhető el. Az európai piacra történő belépés első fázisa 2020. március 31-én várható, amely elsősorban Nagy-Britanniát, Németországot, Spanyolországot és Franciaországot fogja érinteni. A további terjeszkedését 2020 végére és 2021 elejére ígérik. 

A Disney vállalat, amely az utóbbi években nagy monopóliumra tesz szert, mind a filmipar, mind az egyéb médiumok piacán, olyanokat birtokolva, mint az ABC tévécsatorna, az ESPN sportadó vagy a HULU streamingszolgáltató, felvette a versenyt a streaming piacon is.

Forrás: Disney+
A Disney+ indulása azonban nem volt problémamentes. A kezdést övező nagy érdeklődés a szolgáltatás akadozását eredményezte, amelyről az előfizetők a közösségi oldalakon be is számoltak. A kezdeti problémák egy részét azóta megoldották, de a felhasználói felület, elsősorban a keresés még nem elégíti ki a könnyű és gyors eligazodáshoz szokott előfizetőket. Nem volt lehetőség például a már megkezdett film vagy sorozatepizód későbbi folytatására, ugyanis akkor még nem működött a folytatás funkció. 

Az igazi nagy fennakadás azonban más miatt alakult ki. A ZDNet tudósítása alapján, amelyet a BBC is megerősített, több ezer felhasználó jelezte, hogy az indulás után órákon belül a fiókjaikat meghackelték, és a bejelentkezési adataikat ellopták, azóta pedig már a dark weben árusítják azokat. Az eredeti felhasználók jelszavait módosították, kijelentkeztetve őket az összes eszközről. A Disney+ ügyfélszolgálata pedig nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Miben más a Disney+?

Az első nap adatai azt mutatják, hogy több mint 10 millióan fizettek elő az új streamingszolgáltatóra. A nagy érdeklődés egyik oka minden bizonnyal a több száz klasszikus Disney film és sorozat, amelyek már nem érhetők el más felületen. A Disney vállalat emellett magában foglalja többek között a Pixar, Lucasfilm, Marvel, 21 Century Fox, National Geography tartalmainak csaknem egészét. Lehetőség van arra, hogy akár egy csomagban az előfizető hozzáférhessen a HULU és a ESPN tartalmaihoz is. Ez azért is jó, mert számos tartalom, amely nem fér bele a Disney+ "családorientált szórakoztatás" imázsába, ezeken a platformokon érhetők el.

Forrás: Forbes
A tartalmi felhozatalt tekintve a Disney+ még nem vette fel a versenyt a többi streamingszolgáltatóval szemben. Bár rengeteg a saját tulajdonú film és sorozat, illetve a Disney tulajdonában lévő franchise-ok, mint a Marvel vagy Star Wars filmek sok előfizetőt vonzanak, a saját gyártású új tartalmak még csak most indulnak be igazán. Az első élőszereplős Star Wars-sorozat, a The Mandalorian mellett a Marvel-univerzumhoz tartozó új sorozatok is hamarosan el fognak indulnak. A Disneyhez tartozó egyéb stúdiótól számos megvásárolt tartalommal pl. Kingsman, Avatar is rendelkezik a szolgálatás. 

A következő évekre tervezik, hogy néhány korábbi filmsikert új feldolgozás formájában dobnak majd a piacra, ezzel próbálják meg a modern generációhoz közelebb hozni őket. 2020-ra a Netflixen található, bérelt Disney tartalmak végleg el fognak tűnni, ezután válnak elérhetővé Disney+ előfizetők számára, hasonlóan az egyéb szolgáltatóknál, stúdióknál lévő tartalmakhoz. Az előfizetési díjat tekintve is a riválisok elé igyekszik kerülni, a kevesebb mint 7 dolláros havi díjjal kellő kihívást jelenthet a többi streamingszolgáltató számára, ez azonban még csak egy hosszú folyamat kezdete.

Forrás: The Wall Street Journal
A már így is egyre terjedelmesebbé váló streaming piacon a jövő évben előreláthatólag újabb két szolgáltató fog színre lépni. Az HBO Go (az amerikai HBO Now magyar változata) bővített változata az HBO Max és az NBC általi Peacock indul útjára. Nem beszélve emellett a Disney+ és a többi szolgáltató egyéb nemzetközi terjeszkedéséről. Ám ez valószínűsíthetően mind nem lesz elég ahhoz, hogy a Netflix globális egyeduralmát megtörje.

A 154 millió előfizetővel rendelkező vállalat egyenlőre erősen tartja a pozícióját a többi szolgáltatóval szemben, bár az Amazon Prime és a HBO esetében sincsenek hivatalosan megerősített felhasználói létszámadatok. A Disney+ erős novemberi indulása nem veszélyezteti nagyban a Netflix helyzetét, mivel egyrészt a tartalmi összetételt tekintve, nem teljesen egy a célcsoportjuk, másrészt a világ szinte minden táján elérhető Netflix előnyben van egy olyan konkurencia szemben, amely jelenleg csak korlátozottan van jelen a piacon. 

Az Apple Tv+ indulása

Az Apple saját streamingszolgáltatása november elsején útjára indult. Az új Apple ügyfelek, akik bármely készüléket megveszik, egy éves ingyenes Apple Tv+ előfizetést kapnak ajándékba. A szolgáltatás már Magyarországon is elérhető az Apple weboldalán, illetve a Apple TV app-en és iOS eszközökön keresztül. Egy fiókot hat családtagnak van lehetősége használatba venni. 

Forrás: Apple
A tartalmat tekintve nem túl erős a felhozatal, ugyanis az Apple által berendelt saját sorozatokon kívül mást nem találhatunk meg a kínálatban, és ez a Netflix, Disney+ vagy az HBO Go méreteit nézve nem nagy teljesítmény. 

A pozitívumok közé tartozik, hogy offline és 4K+HDR támogatás is jár az előfizetéshez, ami nem mindegyik streamingszolgáltatónál érhető el ilyen áron, ugyanis ez a legolcsóbban előfizethető streaming szolgáltatás. Emellett magyar menü is használható hozzá, és a sorozatokhoz magyar felirat is elérhető.

A többi szereplő a piacon

A Magyarországon elérhető szolgáltatók közül HBO Go népszerűsége a számottevő. A minőségi saját tartalmakról híres HBO is jelentős változást tervez a jövőben. 2020 májusában fog elindulni az HBO Max, amelyen az HBO összes saját készítésű tartalma mellett többek között a Warner Bros., TNT, DC tartalmai is megtalálhatóak lesznek, több mint 10000 órányi mennyiségben. Az androidos felületen már most lehetőség van a saját gyártású tartalmak offline megtekintésére letöltés után.

A Netflix mellett jelenleg Amerikában a legnagyobb piaci szereplő az Amazon online webáruház streaming szolgáltatása az Amazon Prime Video. A saját gyártású tartalmak mellett nagy médiatárral rendelkezik, és az Amazon Prime előfizetők számára egyébként is hozzáférhető szolgáltatás, így fontos konkurenciának számít a többi szolgáltató számára. 

Az amerikai piacon jelentős streaming szolgáltató Hulu, pillanatnyilag csak az USA és Japán területén érhető el, amely most már a Walt Disney Companyhoz tartozik, így már Disney+ előfizetéssel együtt is igénybe lehet venni.

Még említést érdemel a legnagyobb videomegosztó platform, a YouTube is, amely maga is rendelkezik már számos saját gyártású tartalommal. Illetve az online tv szolgáltatása a YouTube TV is fontos tényező a piacon, amelyben jelenleg több mint 70 tévécsatorna tartalma férhetővé hozzá interneten keresztül az USA területén. Olyan csatornák, mint a Discovery, ABC, NBC, AMC élő közvetítés formájában tekinthetők meg, emellett korlátlan mennyiségben menthetők le az adások DVR-re. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése