keresés

2019. december 13., péntek

Van orvosság az álhírek ellen?

Az álhírek a politikai, közéleti és bulvárhírek mellett az egészségügyi tartalmakat sem kerülik el. Ezért fontos, hogy fenntartásokkal kezeljük ezeket az információkat is, jól gondoljuk meg, hogy mit osztunk tovább.



Sok a hamis információ


Health Feedback egy olyan tudósokat egyesítő hálózat, amelynek feladata, hogy az egészséggel foglalkozó cikkek megalapozottságát ellenőrizze. Kutatásukban a 2018-ban megjelent egészségügyi témájú írások tudományos hitelességét nézték. Vizsgálatuk során az első tíz legnagyobb számban megosztott cikkeknél azt találták, hogy ezek háromnegyede hamis információkat tartalmazott.

Van remény


A százas lista cikkeit vizsgálva az derült ki, hogy több mint a felének problémás a tartalma, viszont a magas minőségű cikkeket többször osztották meg, mint a kifogásolható írásokat. A leolvasottabb témák a következőek voltak: betegségek és gyógymódok, táplálkozás, oltások. A legutóbbi téma az egyik legveszélyesebb is jelenleg, hisz az Egészségügyi Világszervezet az oltásbiztosságot a 2019. évi globális egészséget fenyegető egyik legnagyobb veszélyének nyilvánította az egyre inkább terjedő oltásellenes mozgalmak miatt.




Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése