keresés

2019. december 13., péntek

E- könyv és könyvolvasó a könyvtárakban

Az E-könyv és az e-könyv olvasó új feladatot jelent a könyvtárak számára aminek meg kell felelniük. Fontos, hogy lépést tartsanak az e-könyv és könyvolvasó kölcsönzés mai tendenciáival.

A kihívás

Az elmúlt évek során egyre hangsúlyosabb szerephez jutott a könyvtárak és a könyvtárosok hétköznapjaiban az e-könyv. Egyre több kiadó jelenik meg termékeivel ezen a piacon (Amazon, Book&Walk). a könyvtáros fórumokon és blogokon is egyre több írást és bejegyzést lehet olvasni a témában (Könyvkonnektor, E- könyv olvasó blog). 2012. tavaszán megalakult az Egyesülés az e- könyvekért, az év nyarán indította a Könyvtári Intézet az E- könyves infotár szolgáltatását (http://ki.oszk.hu/ekonyvek). Igény lenne, pontosabban van az e- könyvekre és ezek kölcsönzésére, már csak egy jól működő szolgáltatási, üzleti modellt kell kitalálni hozzá.


Hogyan látják a könyvtárosok?

kép forrása. https://co-print.hu/
Többségük úgy látja, hogy az olvasóknak nincs igénye külön ilyen szolgáltatás bevezetésére. Bár csak a könyvtárak közel egyharmadában van lehetőség e- könyvek olvasására számítógépen és előfizetett adatbázisokban. Kérdés az is milyen formában lehessen kölcsönözni (előfizetés, folyamatos hozzáférés).

A használat akadálya lehet az eszköz hiánya (anyagiak), érdektelenség, nem tudják használni az olvasók. Fontos a szerzői jogi kérdések tisztázása is. Továbbá az, hogy milyen formában legyen a könyvtárak tulajdona és hogy, hogyan történjen a kölcsönzés ellenőrzése. Eszközt vagy tartalmat kölcsönözzenek esetleg licencet vegyenek?


A mai helyzet

kép forrása. http://www.mzsk.hu/2019/07/9778/
A köteles példány beszolgáltatási kötelezettség az e- könyvekre is vonatkozik. Így Az Országos Széchenyi Könyvtárban igaz csak helyben, de lehet olvasni ezeket. Az ELDORADO rendszerben egyenlőre közvetlenül csak a közkincseket lehet elérni. Ma a könyvtárak különböző módon nyújtanak e- könyvolvasó kölcsönzési lehetőséget olvasóiknak. 

Van ahol a beiratkozottak kaució ellenében adott határidőig (3 hét), ha nincs rá előjegyzés, akkor egyszeri hosszabbítási lehetőséggel kölcsönözhetik a rajtuk lévő más- más tartalommal. Máshol rövid időre (10 nap), előjegyzés nélkül 2-szer hosszabbítható határidővel és felelősségvállalási nyilatkozattal együtt kölcsönözhetik.

Az egységes és nagyszámú kölcsönzés még várat magára, de az első lépések már megtörténtek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése