keresés

2019. december 13., péntek

A streaming háború jövője

Forrás: The Wall Street Journal
A már így is egyre terjedelmesebbé váló streaming piacon a jövő évben előreláthatólag újabb két szolgáltató fog színre lépni. Az HBO Go (az amerikai HBO Now magyar változata) bővített változata az HBO Max és az NBC általi Peacock indul útjára. Nem beszélve emellett a Disney+ és a többi szolgáltató egyéb nemzetközi terjeszkedéséről. Ám ez valószínűsíthetően mind nem lesz elég ahhoz, hogy a Netflix globális egyeduralmát megtörje.


A 154 millió előfizetővel rendelkező vállalat egyenlőre erősen tartja a pozícióját a többi szolgáltatóval szemben, bár az Amazon Prime és a HBO esetében sincsenek hivatalosan megerősített felhasználói létszámadatok. A Disney+ erős novemberi indulása nem veszélyezteti nagyban a Netflix helyzetét, mivel egyrészt a tartalmi összetétel tekintve, nem teljesen egy a célcsoportjuk, másrészt a világ szinte minden táján elérhető Netflix előnyben van egy olyan konkurencia szemben, amely jelenleg csak korlátozottan van jelen a piacon. 

Az Apple Tv+ indulása
Forrás: Apple

Az Apple saját streamingszolgáltatása november elsején útjára indult. Az új Apple ügyfelek, akik bármely készüléket megveszik, egy éves ingyenes Apple Tv+ előfizetést kapnak ajándékba. A szolgáltatás már Magyarországon is elérhető az Apple weboldalán, illetve a Apple TV app-en és iOS eszközökön keresztül. Egy fiókot hat családtagnak van lehetősége használatba venni.

A tartalmat tekintve nem túl erős a felhozatal, ugyanis az Apple által berendelt saját sorozatok kívül mást nem találhatunk meg a kínálatban, és ez a Netflix, Disney+ vagy az HBO Go méreteit nézve nem nagy teljesítmény.

A pozítivumok közé tartozik, hogy offline és 4K+HDR támogatás is jár az előfizetéshez, ami nem mindegyik streamingszolgáltatónál érhető el ilyen áron, ugyanis ez a legolcsóbban előfizethető streaming szolgáltatás. Emellett magyar menü is használható hozzá, és a sorozatokhoz magyar felirat is elérhető.

A többi szereplő a piacon
A Magyarországon elérhető szolgáltatók közül HBO Go népszerűsége a számottevő. A minőségi saját tartalmakról híres HBO is jelentős változást tervez a jövőben. 2020 májusában fog elindulni az HBO Max, amelyen az HBO összes saját készítésű tartalma mellett többek között a Warner Bros., TNT, DC tartalmai is megtalálhatóak lesznek, több mint 10000 órányi mennyiségben. Az androidos felületen lehetőség van a saját gyártású tartalmak offline megtekintésére letöltés után.

A Netflix mellett jelenleg Amerikában a legnagyobb piaci szereplő az Amazon online webáruház streaming szolgáltatása az Amazon Prime Video. A saját gyártású tartalmak mellett nagy médiatárral rendelkezik, és az Amazon Prime előfizetők számára egyébként is hozzáférhető szolgáltatás, így fontos konkurenciának számít a többi szolgáltató számára. 

Az amerikai piacon jelentős streaming szolgáltató Hulu, pillanatnyilag csak az USA és Japán területén érhető el, amely most már a Walt Disney Companyhoz tartozik, így már Disney+ előfizetéssel együtt is igénybe lehet venni.

Még említést érdemel a legnagyobb videomegosztó platform, a YouTube is, amely maga is rendelkezik már számos saját gyártású tartalommal. Illetve az online tv szolgáltatása a YouTube TV is fontos tényező a piacon, amelyben jelenleg több mint 70 tévécsatorna tartalma férhetővé hozzá interneten keresztül az USA területén. Olyan csatornák, mint a DiscoveryABCNBCAMC élő közvetítés formájában tekinthetők meg, emellett korlátlan mennyiségben menthetők le az adások DVR-re.

Komolyan szorongatják a versenytársak a Netflixet az USA-ban
Nem túl rózsásak a Netflix kilátásai
The Streaming Wars Are Finally in Full Swing—And the First Casualties Are Coming Into View
The Streaming War: All the Major Players

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése