keresés

2019. december 13., péntek

Könyv vagy e-könyv- különböző korosztályok szokásai



Két egymástól nagyon különböző életkorú és eltérő informatikai környezetben felnövő korosztály használati szokásait gyűjtöttem össze. 

A mai hatvanasok


Az információ robbanás előtt született, a ma hatvanas korosztály és a tőlük idősebbek még a hagyományos papír alapú világban nőttek fel. Számukra az a természetes alapanyaga az olvasni valónak.  A KÖNYV fizikai jellemzőivel is olvasásra csábítja az embereket. Kézzel fogható, forgatható, behajtogatható, lapozható, akár színes is lehet kívül vagy belül is és illatos, ha új. Vagy a sok használattól elnyűtt, maszatos, gyűrött, pecsétes és szakadt. Maga a történelem.

Néha elgondolkozik rajta az ember, hogy mi minden történhetett egy- egy könyvvel előállítása óta. Kik olvasták, tetszett-e nekik a tartalma,  hogyan bántak vele, hány helyen fordult meg a világban? Őrzi a múltat, benne van a jelenben és várja a jövőt.  Ezen korosztályok tagjainak nagy része idegenkedik a modern kütyüktől. Számukra túl bonyolult, nem áll kézre és sok időt vesz igénybe a használat elsajátítása. Persze vannak kivételek is, akik szeretik, érdekli őket és szívesen is használják a modern kor vívmányanyait, köztük az e-könyvet az olvasáshoz.

Képtalálat a következőre: „könyv olvasás”


De alapvetően egészen máshogy viszonyulnak az írott papírhoz és a e-könyvhöz, mint az Y vagy Z generáció tagjai.


Az Y és a Z generáció


A fiatalok már ebben a modern minden elektronikus világba születtek bele. Nekik ez a természetes.  A hagyományos könyv nekik csak egy változat az olvasási formák közül. Ők az elektronikus és információs eszközök garmadája közül választhatnak és teszik is ezt szívesen. Az e-book nagyon praktikus, mert kis helyen elfér és sok olvasnivaló fér rá. Használata olyan, mint más elektronikus eszközé, az ujjakat kell hozzá használni, amiben ők profik a telefonok, a laptopok és a tabletek alkalmazása után. Nem kell forgatni a lapokat és bejelölni az oldalt könyvjelzővel ahol tartanak a hagyományos értelemben véve, hanem az e-könyv adta lehetőségeket alkalmazzák helyettük. Az általános iskolás kor előtt is már egyre többször a mesét is elektronikus formában hallgatják és nézik  és később is egyre inkább az e- tankönyvekkel találkoznak.


Képtalálat a következőre: „könyv olvasás”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése