keresés

2019. december 13., péntek

A gyerekeket, mint tapasztalatlan felhasználókat fenyegető veszélyek


Az internet mára teljesen átalakította a hétköznapjainkat. A kapcsolattartásunk vagy az információszerzésünk kikerülhetetlen, sokszor legfőbb forrása lett, de a szórakozásunk, kikapcsolódásunk is nagyobb arányban történik az online térben, mint valaha, különösen a gyerekek életében. Hogy ez jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, ugyanakkor mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk a nethasználat előnyei mellett annak hátrányaival is.


Az internet már egy jó ideje nagykorú, így a mai gyerekeknek már természetes közeg az online felület, hiszen beleszülettek a digitális világba. A rájuk leselkedő veszélyekkel szemben azonban ugyanolyan védtelenek, mint az offline világban. A rájuk zúduló információáradat többnyire cenzúrázatlanul éri őket, így az őket körülvevő felnőttek feladata ennek valamilyen szintű kivédése, illetve az információk helyes értékelése, feldolgozása. A felnőttek esetenként hiányos információs műveltsége azonban éppen hogy nem segíti, hanem akadályozza a helyes információfeldolgozást, sőt, sok esetben maguk is akaratlanul veszélynek teszik ki a fiatalokat.


Az internethasználat előnyei a gyerekek életében


A felnőttek többsége gyerekkorában leginkább a könyvtárban jutott hozzá az őt érdeklő új információkhoz, ennek minden fáradságos elemével együtt. A mai gyereknek - hasonlóan a felnőttek többségéhez - már teljesen természetes, hogy az interneten néznek utána a dolgoknak, legyen szó egy dolgozathoz szükséges információkról, vagy bármilyen hétköznapi problémáról. A tanuláshoz ráadásul már megszámlálhatatlan sok weboldal nyújt segítséget különböző formában az egyes alkalmazásoktól az információgyűjtő oldalakig, sokszor olyan témákban is, amire például iskolai keretek között nincs lehetőség. Az internet segítségével új nyelveket tanulhatnak, más kultúrákkal ismerkedhetnek meg, de a sok oktató játék segítségével különböző készségeket sajátíthatnak el, fejleszthetik képességeiket.Hátrányok


Az internethasználat ugyanakkor nem mondható még a mai napig sem biztonságosnak, hiszen a hátrányai is épp az előnyeiből fakadnak. Ha az információhitelességre gondolunk, máris felmerül a kérdés: a bárki által elérhető információ előnynek számít-e, ha épp nem hiteles forrásból származik, vagy épp a gép előtt töltött idő mennyisége mennyire áll arányban a megszerzett információ minőségével. Szakemberek szerint mindazok a káros mechanizmusok, amelyek hátrányosan érik a gyermekeinket a nethasználat miatt, azok az offline környezetben is ugyanúgy megtalálhatók, az internet csupán katalizálja ezeket. Az online kapcsolattartásban jelentkezhetnek leginkább a nem megfelelő nethasználat hátrányai. 


Mit csinál a gyerek a neten?


A gyerekek nagyon sokrétűen használják a világhálót, a játszáson és a videók nézésén kívül aktív közösségi életet élnek a segítségével és szerencsére elég sokan vannak olyanok is, akik ismeretszerzésre, vagyis tanulásra is használják. Ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy ez korántsem annyira biztonságos helyzet. 

A Kapersky Lab egy éven keresztül vizsgálta a gyerekek internetes aktivitását az egész világon. A különböző tevékenységi területek használati aránya országonként eltérő, ami valószínűsíthetőleg az egyes országok kulturális és gazdasági különbségeiből eredhet. A vizsgálat szerint a gyerekek egyre magabiztosabban használják a netet akár a szoftverválasztásról, akár a médiatartalmakról van szó. Az önálló nethasználat azonban túl a károsabb tartalmakon egyéb veszélyeket is rejt magában, amire a felnőtteknek fokozottan figyelniük kell.

 
A mérés eredményei számokban (a képre kattntva nagyobb méretben jelenik meg)


Mire érdemes odafigyelni?


Az FBI által összeállított lista szerint az éjszakai böngészés és chatelés több lehetőséget ad a veszélyesebb tartalmak látogatására. A lista kiemelten fontosnak tartja az ismeretlen személyekkel való kapcsolatfelvételt és -tartást.Ezek a tevékenységek még inkább növelhetik a szülők és a gyerekeik közötti távolságot, még inkább veszélynek kitéve a tapasztalatlan felhasználókat. 

A digitális nemzedékre leselkedő veszélyek


A digitális világ “demokráciája” lehetőséget biztosít nemcsak a rossz szándékú bűnelkövetőknek a gyerekek vagy felnőttek elleni tevékenységük folytatására, hanem olyan hatásmechanizmusok működését is elősegíti, amelyek kontrollálatlanul befolyásolhatják a védtelen felhasználókat. A téves információkkal, a félrevezető tartalmakkal szembeni védekezés egy felnőtt ember számára is nagy kihívás, ha nem rendelkezik megfelelő információs tapasztalattal, műveltséggel.Ez persze nem újkeletű probléma, a digitális korszak előtt ennek a felülete a nyomtatott sajtó, illetve a média különböző szegmensei voltak. Ennek fizikai korlátai szabtak csak határt az információ mennyiségének, illetve ezek készítőinek befolyása volt a dezinformáció - többnyire tudatos - terjesztésének csaknem kizárólagos forrása. A Web 2.0 térnyerésével gyakorlatilag az információáradat kikerült a felhasználók kezébe, ezzel korlátlan veszélynek kitéve a fiatal generációt is. 

Zaklatás


De nemcsak a hiányos, megtévesztő, káros információk és tartalmak okoznak kárt a tapasztalatlan felhasználókban, hanem az olyan tevékenységek is, mint az internetes zaklatás. A többnyire névtelen vagy fiktív személyiség mögé rejtőző, esetenként ismert kortársak vagy felnőttek felől érkező zaklatás, kiközösítés, megfélemlítés gyakori velejárója a digitális generáció életének. Míg pár évtizeddel ezelőtt a hasonló problémák felülete jóval kisebb volt, annak módszerei inkább fizikai erőszakba torkolltak, addig ezeknek az internetes zaklatásoknak a hatása jóval messzebbre nyúlik, sok esetben akár a zaklatott gyermek öngyilkosságáig is. A többnyire iskolai közösségből kiinduló véleménykülönbségek, személyes viták könnyen átkerülnek a virtuális térbe, hatásuk fokozódik, hiszen esetenként nem is tettenérhető egy kívülálló számára, illetve magának az áldozatnak sem egyértelmű sokszor, hogy mi is történik vele valójában.

Ugyanilyen veszélyes, ha egy gyerek (vagy felnőtt) a saját pozitív önképének forrásaként használja a netet. A lájkok, elismerések, szívecskék gyűjtési törekvései egy-egy poszt kapcsán sokszor érnek el szélsőséges mértéket súlyos önértékelési zavart okozva. A hamis megfelelési kényszer igen gyakran okoz pszichés problémákat és kapcsolati nehézségeket.

A probléma kezelése


Ahogyan az offline életben, úgy ezen a területen is szükséges, hogy a gyerekeket körülvevő felnőttek, szülők, pedagógusok segítsék őket a helyes használatban, visszajelzéseket adva például az információforrások hitelességéről, a különböző tevékenységek veszélyeiről, ugyanakkor úgy kell megtanítani a helyes nethasználatra, hogy később, felnőtt korukban önállóan is képesek legyenek az önszabályozásra.

A helyes információkezelés és -értékelés valamint eszközhasználat elsajátítása minden nethasználó számára fontos feladat, a gyerekeket körülvevő felnőttek számára különösen. A neten kívüli etikai szabályok és törvényszerűségek digitális felületen való alkalmazása ugyanolyan védelmi szerepet tölt be, mint az offline világban. 
A tudatos szülői felügyelet rendszeres és következetes hozzáállást kíván a szülőktől. A hagyományos módok, mint a használati szabályok felállítása és betartatása, vagy az őszinte kommunikáció fontos eszközök a szülők kezében, ezt csupán kiegészítheti a szoftveres szülői felügyelet. Az ilyen szoftver általában képes ellenőrizni azt az időtartamot, amelyet a gyermek az interneten tölt, korlátozhatja az elindítható alkalmazásokat, és hogy milyen személyes adatokat tehet közzé. A szülői felügyeleti szoftverek egyik legfontosabb jellemzője azonban a nemkívánatos tartalmú webes erőforrásokhoz való hozzáférés korlátozása.

Képek forrása: itt itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése