keresés

2019. december 13., péntek

A könyv és az e-könyv


Többen törtek már pálcát az egyik vagy a másik megmaradása felett. Az e-könyv megjelenésével ugyan megszűnt a papíralapú könyv egyeduralma a piacon, de nem tűnt el. Jelenleg mindkettőre van kereslet. A hagyományos könyv régebb óta létezik és a dolgok mai állása alapján valószínűleg tovább fent is marad, mint elektronikus társa. Az e- könyvekkel párhuzamosan megjelentek az olvasásukhoz való e- könyvolvasók is.

 

 

Az e-könyv pályafutása

 

ElőnyeiMindent elsöprő sikert vártak a terméktől. Megjelenésekor a papír alapú könyv eltűnését jósolták a piacról. Az olvasás forradalmasítójaként emlegették és a könyvnyomtatáshoz hasonlították fontosságát. 

Kezdetben nagy volt a népszerűsége, hiszen se nyomtatási, se gyártási, se raktározási és még szállítási költsége sincs. Így sokkal olcsóbban lehetett hozzá jutni ,mint a papír alapú könyvhöz a legalitás megtartásával. További vitathatatlan előnye, hogy bármikor, bárhová magunkkal vihetünk egy házi könyvtárat digitális formában és az új könyv beszerzéséhez is csak internetre van szükségünk. Vagyis az e-könyvek sokkal praktikusabbak és kényelmesebbek, mint a hagyományos papír alapúak.Lehetőséget adnak elsőkönyves szerzőknek a megjelenésre, amit akár nyomtatott kiadás is követhet. Az e- könyvben és az e-könyvolvasóban alkalmazott animációk és hangok elmélyítik az olvasási élményt. Nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, világosíthatunk, kereshetünk, és saját bejegyzéseket is tehetünk és könyvjelzőket alkalmazhatunk. 
Megváltoztatta az olvasási szokásokat is. Előre tört a felületes olvasás. A vártaktól eltérően nem kulturális, hanem gazdasági téren hozott forradalmat. Hatására ugrásszerűen megnőttek az írásos tartalmak és megtört a kiadók monopóliumi helyzete.


HátrányaiAz e-könyv olvasásához kompatibilis és feltöltött akkumulátorú e- olvasó kell. Ezen a téren az Amazon a Kindle termékével szinte egyeduralkodó lett a piacon. Az Amazon mellett a Misrosoft nem tudta felvenni a lépést és így bezárta a könyves részlegét. 2019. júliusában lekapcsolták a DRM szervereket is. Ezzel a korábban megvásárolt és ingyenesen beszerzett e-könyvek olvashatóságát is megszüntette, bár némi pénz visszatérítést adott vásárlóinak. Ez is jól mutatja, hogy nem minden megvett digitális tartalom a miénk. Pontosabban a jog szerint nincs olyan, hogy digitális tulajdon. 
Emellett a digitális termék élettartalma a formátumok változása, az elavulás miatt rövidebb, mint a hagyományosé. A jövőre gondolva érdemes fizikai példányokat is beszerezni vagy előállítani magunknak.

 

A könyv álló csillaga

 

ElőnyeiA hagyományos könyv megjelenésekor drága kincsnek, vagyontárgynak, értéknek számított. Csak a tehetősek engedhették meg maguknak a könyv megvásárlását. A nagyüzemi könyvnyomtatással olcsóbb lett, sokan hozzá jutottak. Más megjelenési, kiadási forma nem létezett. 
A mai napig is értéket hordoz és ajándéknak is kiváló. 


Az e-könyvek berobbanó sikere és térhódítása után a legújabb adatok alapján a vásárlók egyre inkább visszatérnek a nyomtatott könyvekhez. Vannak olyan műfajok, amelyeknek előnyös a nyomtatott forma. Például a gyermekkönyvek mindig nyomtatott változatban voltak a népszerűbbek. 
Csak két dolog kell az olvasásához, a könyv és az olvasó.
Közvetlenül fizikai valójában meg lehet fogni, érezni a súlyát, az illatát, ha új ropogós vagy ha régi kézről- kézre járó klasszikus. Már a puszta létezésével is örömet okoz. Továbbá mellette szól, hogy nem kell a képernyőt bámulni az olvasásához. 
A hagyományos könyveket mélyolvasással tesszük magunkévá. Ez segít a történetben való elmerülésben, átélésben és azonosulásban a szereplőkkel.

 

Hátrányai

Költözéskor vagy lakásfelújításkor nem könnyű a megpakolt könyves dobozokat cipelni. A könyvespolcokon porosodó könyvektől sem túl egészséges a helyiség levegője. Valamint nagy helyet foglalnak a könyvespolcok és a könyvek is a lakásban. Utazáskor és nyaralásra meggondoljuk melyik könyvet vigyük magunkkal súlya, mérete miatt. 


Korosztályok eltérő véleményeA mai hatvanasokKéptalálat a következőre: „könyv olvasás”
Az információ robbanás előtt született, a ma hatvanas korosztály és a tőlük idősebbek még a hagyományos papír alapú világban nőttek fel. Számukra az a természetes alapanyaga az olvasni valónak.  A KÖNYV fizikai jellemzőivel is olvasásra csábítja az embereket. Kézzel fogható, forgatható, behajtogatható, lapozható, akár színes is lehet kívül vagy belül is és illatos, ha új. Vagy a sok használattól elnyűtt, maszatos, gyűrött, pecsétes és szakadt. Maga a történelem.

Néha elgondolkozik rajta az ember, hogy mi minden történhetett egy- egy könyvvel előállítása óta. Kik olvasták, tetszett-e nekik a tartalma,  hogyan bántak vele, hány helyen fordult meg a világban? Őrzi a múltat, benne van a jelenben és várja a jövőt.  Ezen korosztályok tagjainak nagy része idegenkedik a modern kütyüktől. Számukra túl bonyolult, nem áll kézre és sok időt vesz igénybe a használat elsajátítása. Persze vannak kivételek is, akik szeretik, érdekli őket és szívesen is használják a modern kor vívmányanyait, köztük az e-könyvet az olvasáshoz.

De alapvetően egészen máshogy viszonyulnak az írott papírhoz és a e-könyvhöz, mint az Y vagy Z generáció tagjai.A fiatalok már ebben a modern minden elektronikus világba születtek bele. Nekik ez a természetes.  A hagyományos könyv nekik csak egy változat az olvasási formák közül. Ők az elektronikus és információs eszközök garmadája közül választhatnak és teszik is ezt szívesen. Az e-book nagyon praktikus, mert kis helyen elfér és sok olvasnivaló fér rá. Használata olyan, mint más elektronikus eszközé, az ujjakat kell hozzá használni, amiben ők profik a telefonok, a laptopok és a tabletek alkalmazása után. Nem kell forgatni a lapokat és bejelölni az oldalt könyvjelzővel ahol tartanak a hagyományos értelemben véve, hanem az e-könyv adta lehetőségeket alkalmazzák helyettük. Az általános iskolás kor előtt is már egyre többször a mesét is elektronikus formában hallgatják és nézik  és később is egyre inkább az e- tankönyvekkel találkoznak.Az e-könyv és az e-könyv olvasó új feladatot jelent a könyvtárak számára aminek meg kell felelniük. Fontos, hogy lépést tartsanak az e-könyv és könyvolvasó kölcsönzés mai tendenciáival.

A kihívás

Az elmúlt évek során egyre hangsúlyosabb szerephez jutott a könyvtárak és a könyvtárosok hétköznapjaiban az e-könyv. Egyre több kiadó jelenik meg termékeivel ezen a piacon (Amazon, Book&Walk). a könyvtáros fórumokon és blogokon is egyre több írást és bejegyzést lehet olvasni a témában (Könyvkonnektor, E- könyv olvasó blog). 2012. tavaszán megalakult az Egyesülés az e- könyvekért, az év nyarán indította a Könyvtári Intézet az E- könyves infotár szolgáltatását (http://ki.oszk.hu/ekonyvek). Igény lenne, pontosabban van az e- könyvekre és ezek kölcsönzésére, már csak egy jól működő szolgáltatási, üzleti modellt kell kitalálni hozzá.


Hogyan látják a könyvtárosok?

kép forrása. https://co-print.hu/
Többségük úgy látja, hogy az olvasóknak nincs igénye külön ilyen szolgáltatás bevezetésére. Bár csak a könyvtárak közel egyharmadában van lehetőség e- könyvek olvasására számítógépen és előfizetett adatbázisokban. Kérdés az is milyen formában lehessen kölcsönözni (előfizetés, folyamatos hozzáférés).

A használat akadálya lehet az eszköz hiánya (anyagiak), érdektelenség, nem tudják használni az olvasók. Fontos a szerzői jogi kérdések tisztázása is. Továbbá az, hogy milyen formában legyen a könyvtárak tulajdona és hogy, hogyan történjen a kölcsönzés ellenőrzése. Eszközt vagy tartalmat kölcsönözzenek esetleg licencet vegyenek?


A mai helyzet

kép forrása. http://www.mzsk.hu/2019/07/9778/
köteles példány beszolgáltatási kötelezettség az e- könyvekre is vonatkozik. Így Az Országos Széchenyi Könyvtárban igaz csak helyben, de lehet olvasni ezeket. Az ELDORADO rendszerben egyenlőre közvetlenül csak a közkincseket lehet elérni. Ma a könyvtárak különböző módon nyújtanak e- könyvolvasó kölcsönzési lehetőséget olvasóiknak. 

Van ahol a beiratkozottak kaució ellenében adott határidőig (3 hét), ha nincs rá előjegyzés, akkor egyszeri hosszabbítási lehetőséggel kölcsönözhetik a rajtuk lévő más- más tartalommal. Máshol rövid időre (10 nap), előjegyzés nélkül 2-szer hosszabbítható határidővel és felelősségvállalási nyilatkozattal együtt kölcsönözhetik.

Az egységes és nagyszámú kölcsönzés még várat magára, de az első lépések már megtörténtek. 


Források:
qubit.hu/azt-hitted-hogy-amit-megveszel-az-a-tied
index.hu/microsoft_ebook_torles
noihirek.hu/ebook_kontra_hagyomanyos_konyv__elonyok_es_hatranyok
konyves.blog.hu/a_10_eves_kindle_nem_tudta_forradalmasitani_az_olvasast?
index.hu/a_nyomtatott_konyv_az_uj_bakelit 

hvg.hu/brandchannel/samsungbch_qled_8k_tv_minimalizmus_lakas 

konyves.blog.hu/a_10_eves_kindle_nem_tudta_forradalmasitani_az_olvasast?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése