keresés

2021. április 23., péntek

A mesterséges intelligencia megfékezése

 "A letiltandó AI rendszerek leírása homályosak és tele vannak olyan kifejezésekkel, amelyek nem egyértelműek, így teret engednek a kiskapuknak." (Daniel Leufer, Europe policy analyst at Access Now)

Illustration by Alex Castro / The Verge

Amennyiben a tervezetet elfogadják, akkor az EU keményen tiltja vagy korlátozza majd a mesterséges intelligencia használatát számos területen. Hivatalosan mindezt a jövő héten jelentik be állítólag, de online már kiszivárgott, hogy mire lehet számítani. 

A tagállamoknak egy tanácsot kellesz fellálítaniuk, amely tesztelni és minősíteni fogja az Ai-rendszereket; a tiltott Ai-szoftvert fejlesztő és forgalmazó cégek a globális árbevételük 4 százalékának megfelelő büntetést kellesz majd befizetni. Legfőbbkép a megfigyelési célokra használt AI-t szabályoznák, nem szabadna majd azokat felhasználni emberek követésére. A biometrikus azonosítórendszerek használatához külön engedély lesz szükséges. Ezen felül az önvezető autók, toborzórendszerek, jogi döntéshozó rendszerek, stb. is bele tartozik a felügyelőbizottságok fenhatósága alá.

Mi volt a reakció?

Leufer szerint meghatározni, hogy melyik rendszer veszélyes/káros és melyik nem, szinte lehetetlen a homályosan felvázolt szempontok miatt. Másrészről viszont szerinte túl engedékenyek az AI tömeges megfigyelési elleni szabályok. Omer Tene, az IAPP (The International Association of Privacy Professionals) alelnöke szerint ez egy tipikus reakció az új technikai innovációra: „ha kétkedés van, szabályozz”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése