keresés

2021. április 4., vasárnap

A 3D nyomtatott lakásoké a jövő?

 

Az Egyesült Államok első, kizárólag 3D-s nyomtatással készülő házakból álló városnegyede épül a kaliforniai Coachella völgyben. Egy ház nyomtatása csupán 24 órát vesz igénybe és tízszer kevesebb hulladékkal jár, mint egy hagyományos építkezés. 15 környezetbarát otthont terveznek egy kéthektáros földterületre. Persze ez nagyon szépen hangzik, de egy átlagpolgár vajon megtudja majd fizetni egy ilyen ház árát?

A két kaliforniai vállalat, ami a projekt mögött áll, a fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Palari és a Mighty Buildings nevezetű építéstechnológiai cég. A Mighty Building 6 méter magas, kisebb garázsméretű nyomtatókat alkalmaz a házak elkészítéséhez, alig 24 óra alatt születik meg egy 32 négyzetméteres otthon. A folyamat 80 százaléka automatizált és 95 százalékkal kevesebb órával és tízszer kevesebb hulladékkal jár, mint a hagyományos építkezés. "Az otthonok egy három hálószobát és két fürdőszobát magába foglaló 135 négyzetméteres elsődleges épületből és egy két hálószobás, egy fürdőszobás második épületből állnak." Az ingatlanokhoz egy 929 négyzetméteres medencés telek is tartozik és plusz költségért egyéb kívánságaik is lehetnek a vásárlóknak, mint például jakuzzi, tűzhely vagy kinti zuhany. 

Hasonló projektek

Persze nem ez az első vállalkozás, amely 3D-s házak nyomtatásával foglalkozik. Az Icon tavaly Mexikóban húzott fel egy teljes szomszédságot, az európai Kamp C pedig Belgiumban építette meg  a világ legnagyobb 3D nyomtatott otthonát. A Mighty Buildings egyedülálló képessége azonban az, hogy sokkal több elemet állítanak elő, mint a többi vállalkozás. Nemcsak a falakat, hanem a padlót, mennyezetet, tetőt is kinyomtatják. A cég saját nyomtatási anyagát, a Light Stone Materials-t alkalmazza, melynek különlegessége, hogyha UV-fény éri szinte azonnal megkeményedik. Az LSN négyszer könnyebb, mint a beton, állítja a vállalat.

És az árak...

Az ingatlanok ára 595 ezer és 950 ezer dollár között fog mozogni. Tehát a legolcsóbb ingatlan is 184 millió forintba fog kerülni, így nem a legszegényebbek lakásproblémáit hivatott a cég megoldani. A 3D-s nyomtatással készült házak iránti kereslet növekszik a kaliforniai lakáskrízis erősödésével. Az államnak 1,8-3,5 millió új lakóegységre lenne szükséges 2025-re.

Források:

Az első 3D-nyomtatással készülő városnegyed épül a kaliforniai sivatagban 

'The future of housing': California desert to get America's first 3D-printed neighborhood 

A kaliforniai Startup készházakat nyomtat 3D technológiával, mindössze 24 óra alatt 

3D nyomtatott városnegyed épül Kaliforniában 

Környezetbarát, medencés lakóparkot nyomtat a kaliforniai sivatagba két cég

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése