keresés

2021. április 1., csütörtök

DarkMarket

 

A dark webet, azaz a sötét internetet az emberek többsége csupán hallomásból ismeri. A Dark Web ad teret szinte mindennek az interneten, ami illegális. 

A sötét internet kezdetben nem úgy indult,  hogy drogkereskedők, fegyverdílerek és szexuális ragadozók tevékenykedtek rajta. A dark web eredetileg olyan programok, elsősorban a TOR alkalmazásával jött létre, amelynek célja a szólásszabadság és a szervezkedés biztosítása volt a diktatúrákban. Egy idő után viszont illegális termékek kereskedelmére, vagy éppen hackertevékenységek támogatására használják.

A Dark Webet és a Deep Webet gyakran összetévesztik.

 Az utóbbi (mély web) jelenti minden olyan részét az internetnek, ami nem érhető el bárki számára pl.: online bankszámla, online vásárlások adatforgalma stb...

 A Dark Web részét képezi a DarkMarket amely egy olyan kereskedelmi webhely ami elsősorban feketepiacként működik.
Kábítószereket, fegyvereket, hamispénzeket, ellopott hitelkártya-adatokat, hamisított dokumentumokat, engedélynélküli gyógyszereket és más tiltott árukat értékesítenek rajta.


 Láthatjuk, hogy nagyon sok illegális dologgal foglalkoznak, ezért a hatóság folyamatosan próbálja leleplezni őket. Nehéz dolguk van, hiszen ezek az oldalak rendkívül védettek, nehéz bejutni. Ahogy a dark webnél, úgy a hatóságnál is ülnek nagy koponyák, így nagyok sok embert sikerült már lebuktatniuk. Január közepén a német-dán határ közelében előállították a DarkMarket feltételezett üzemeltetőjét, aki egy ausztrál állampolgár. A nyomozásban részt vett Németország, Ausztrália, Dánia, Moldva, Ukrajna, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok illetékes hatósága is. Az Europol szerint nagyjából 140 millió eurónyi összeg cserélt gazdát évente. Az oldalon nem készpénzt, hanem kriptovalutát használnak, mert az kevésbé lenyomozható. Az Europol számára hatalmas előrelépést jelent, hiszen a meglévő információkkal több illegális tevékenységet tudnak megszüntetni.

 

Forrás:

https://24.hu/tech/2021/01/13/darkmarket-lekapcsolas-europol-dark-web/

https://ujbtk.hu/dr-serbakov-marton-tibor-kriminalitas-a-dark-weben-illegalis-piacok-pedofil-oldalak-terroristak-es-az-ellenuk-valo-kuzdelem/

https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1thatatlan_web



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése