keresés

2021. április 6., kedd

Koronavírus teszt kávékapszulából?

<span class="caption">Nespresso machines, which brew espresso and coffee from coffee capsules, can be used for covid tests. </span> <span class="attribution"><a class="link rapid-noclick-resp" href="https://www.shutterstock.com/image-photo/new-york-usa-october-6-2019-1550333501" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Manu Padilla/Shutterstock">Manu Padilla/Shutterstock</a></span>

Egy holland tudós, Vittorio Saggiomo a Nespresso kávékapszuláit átgondolta, olyan módon, hogy olcsó és könnyen előállítható koronavírus teszt legyen belőle, amire 2020 eleje óta elég nagy mennyiségben van szüksége a világnak. A tudós célja az volt, hogy helyettesítse az időigényes laboratóriumi körülményeket igénylő PCR teszteket, valamint helyettesítse az ugyanilyen egyszerű, azonban nem annyira megbízható antigén teszteket.

Tesztek napjainkban

Jelenleg a Covid-19 tesztek közül 2 fő típus van: a PCR teszt és az oldalsó áramlású teszt (LFT). A PCR teszt az RNS néven ismert genetikai anyag kimutatásával ellenőrzi a vírus jelenlétét. Az anyagot DNS-be kell alakítani és fel kell erősíteni mielőtt kimutatható lenne, amit polimeráz láncreakcióval (PCR) érik el. Rettenetesen érzékeny ez a technika, a teljesítéséhez nem véletlenül van szükség speciális anyagokra és berendezésre, ezért is kell a kivizsgálásához 1-2 napra laboratóriumba küldeni.

Az oldalirányú áramlású teszt (LFT) a vírusfehérje héj töredékeinek észleléseivel működik. Az LFT-k csíkjaiba beágyazódnak a vírushoz tartozó antitestek. Ezeket az antitesteket pirossal jelzi a teszteszköz, az antitestek különálló sávokban halmozódnak fel, attól függően, hogy a vírus jelen van vagy sem. Ez a módszer gyors, olcsó és nem igényel laboratóriumi kivizsgálást, tehát ideális az otthoni tesztelésre. Egyetlen negatív a teszttel kapcsolatban, hogy mivel közel sem olyan érzékeny, mint a PCR-teszt, ezért a fertőzött tesztelők kaphatnak negatív eredményt.

CoroNespresso teszt

Ideális esetben szükségünk van egy otthoni tesztre, amely ugyanolyan egyszerűen használható, mint az LFT-k, de ugyanolyan érzékenyek, mint a PCR-tesztek. Kiváló jelölt a hurok-mediált izotermikus amplifikációnak (Lamp) nevezett módszer. Ez a PCR-hez nagyon hasonló elvek mentén működik, és a kiindulási genetikai anyag több példányát állítja elő.
Kombinálható egy praktikus „színes kiolvasással”. Amikor a Lamp reakció bekövetkezik, a minta savasságának növekedését okozza. Ez azt jelenti, hogy hozzáadhat olyan anyagot, amely a pH-értéknek megfelelően megváltoztatja a színt a reakcióelegyben, vizuálisan jelezve a pozitív vagy negatív eredményt. További előny, hogy a lámpa reakcióit rögzített hőmérsékleten (kb. 65 ° C) hajtják végre.

A CoroNespresso tesztnek is finom hőmérséklet-szabályozásra van szüksége. A hőmérséklet-szabályozó rendszereket - legyenek azok PCR-gépben, Lamp műszerben vagy háztartási sütőben - általában elektronikus termosztátokkal érik el. Azonban kifejezetten otthoni lámpatesztelésre tervezett új elektronikus eszközök gyártása és szállítása nem praktikus (különösen a világjárvány közepén). Tehát Saggiomo megpróbált utat találni ennek körül. Fázisváltozó anyagoknak nevezett anyagokat talált, amelyek olvadás közben elnyelik az energiát (hőt), és így állandó hőmérsékletet tartanak.

A teszt működése mivel eltér a megszokott PCR teszttől, ugyanis ez a hurokközvetített izotermikus amplifikáció módszerrel működik és nem ciklikusan változó hőmérséklettel növelik a teszthez használt genetikai anyagot, mint a PCR-nél, hanem ezt egy adott fix hőmérsékleten lehet használni. Ahhoz, hogy a hőmérséklet állandó maradjon, ezért a tudós tőre lágyuló viasz mellett döntött, amit a kávékapszulába lehet építeni. Utolsó lépésként a kapszulák melegítésének megfelelő módjának megtalálása volt.
Vittorio Saggiomo kezdetleges próbálkozásaikor mikrohullámú sütőben (a csövek túlmelegedtek) és mosogatógépben (jónak bizonyult azonban a minták lekoptak) kezdte el tesztelni felfedezését, azonban az állandó hő megtartásához ez nem volt elég. A forró vízzel teli lábos bizonyult a legmegfelelőbbnek az állandó hőmérséklet megtartásához.


Nespresso teszt működése

Környezettudatosság

A legpozitívabb a CoroNespresso-ban, hogy környezetbarát és minden alapanyagot együtt nézve (viasz, kapszula, fiola) is csak 0.2 euróba kerül (átszámolva nagyjából 72 Ft). Milliószámra gyártható teszt, ami javarészt újrahasznosított elemekből készül. A tesztet még nem helyezték forgalomba, jelenleg más tudósok is felül kell még vizsgálják.

Forrás:

Kávékapszulás teszt

Filléres újrahasznosítás

PCR videó

Otthon elkészíthető teszt videó

CoroNespresso videó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése