keresés

2021. április 6., kedd

Nekem a Naprendszer a Riviéra

 

Új lendületet adhat az űrturizmusnak a Virgin Galactic március 30-án bemutatott új SpaceShip III típusú űrhajócsoportjának bejelentése. Az első modell a VSS Imagine, amely, már 2022-től utasokat fog szállítani az űrbe. A SpaceX-nek komoly kihívója akadt így, amely saját Inspiration 4-nevű misszióját szeretné elindítani még idén. Egy új típusú űrverseny bontakozik ki a szemünk előtt, olyan cégekkel, amelyek már nemcsak ígérgetnek, de valós projekteket indítanak. Az űrbe való kijutás sok ember gyerekkori álmát fogja megvalósítani és ezen vállalatok készek is teljesíteni ezt, a megfelelő árért.


Öveket becsatolni

A Virgin Galactic-nek ambíciózus tervei vannak a jövőre a nézve. A VSS Imagine habár minimális módosításokkal különbözik elődjétől a SpaceshipTwo csoportba tartozó VSS Unitytől (moduláris vagyis lekapcsolható felépítés, könnyebb géptest és átalakított belső tér), egy határozott külsőt mutat, amely készen áll arra, hogy vendégeket fogadjon. Az óvatosság és a biztonság viszont olyan prioritások, amelyek újragondolást kívánnak a cégtől, ugyanis 2019-ben a Unity tesztrepülése során levált a gép szigetelőcsíkja, amit csak utóbb vettek észre, tavaly decemberben pedig elektromágneses interferencia késztette leszállásra a hajót. A cég idén májusban tervezi az Imagine tesztrepülését, azt ígérve, hogy addigra minden felmerült problémát orvosolnak.


A cég üzemében a kaliforniai Mojavén már építik is az Imagine testvérhajóját a VSS Inspire-t, és már tervezés alatt áll egy új típus a "Delta csoport" előkészítése, valamint a meglévő WhiteKnightTwo anyahajó mellé újak kiállítása is. A cél, hogy már 2022-ben vendégeket fogadjon a hajó, nagyra törő vállalkozás és bizony nem kockázatmentes.

A végtelenbe és tovább

A SpaceX sem marad tétlen, ha az űrturizmus fejlesztéséről van szó. Az Imagine bemutatójának napján közölték az Inspiration4 misszió négytagú legénységének kilétét. Jared Isaacman üzletember és képzett vadászpilóta lesz a Crew Dragon parancsnoka, Hayley Arceneaux csontvelőrák túlélő és orvos, lesz a csapat egészségügyi szakértője, Chris Sembroski a Lockheed Martin munkatársa és az amerikai légierő veteránja, valamint Dr. Sian Proctor geológus és kommunikációs szakértő. A misszió célja, hogy adományokat gyűjtsön a St. Jude gyermekkórház számára, a cikk megírásakor 113 millió dollárnál járt az összeg. Az indulás legkorábbi időpontja idén szeptember 15-én várható.


A misszió önmagában történelmi lesz, hiszen az első teljesen civil küldetés lesz, amelynek igén nemes céljai vannak. Az űrhajó megközelítőleg három napig lesz fenn, mintegy 540 kilométeres magasságban (amely a Hubble űrtávcső magasságát is túlszárnyalja), emellett vérmintákat fognak venni, valamint növénymagokat fognak elültetni. Az űrturizmus egyre inkább önálló iparággá növi ki magát, a közlekedésben, új távlatokat nyitva meg tőkeerős cégeknek és azon kiváltságosoknak, akik megfizethetik az utazást. A jövőben remélhetőleg több ember számára lesz elérhető az a páratlan élmény, amit egy ilyen utazás jelent, addig viszont csodálattal vegyes irigységgel szemléljük az űr meghódításának újabb fejezetét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése