keresés

2021. április 27., kedd

Múzeumi séta a kanapéról

 

A COVID-19 világjárvány előtt sokak tervei között szerepelt legalább évente egy múzeum meglátogatása. Egy kirándulás során, az idegen város felfedezése közben, a turisták gyakran útba ejtettek egy-egy múzeumot is. Lassan minden településen találunk hasonló intézményeket, ha mást nem, a falu tájházát. A járvány sajnos ezt az ágat is pihenőidőre küldte, így sok múzeum digitalizálta a megtekinthető kiállítási tárgyait. Ezáltal életben tartva önmagukat is, és a kultúrára, művészetekre kíváncsi érdeklődőket is kiszolgálták.

Múzeumok élete a világjárvány előtt

A múzeumok manapság nem csak egyszerű kiállítások. A technológia fejlődésének köszönhető, hogy az emberek interaktívan részt vehetnek a múzeumi sétákon, részesei lehetnek a kiállításnak.
A nagyobb múzeumok nagy látogatottságnak örülhettek évente. A Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma, átlagosan tíz millió látogatót számolt évente. A járvány sajnos arra kényszerítette a vezetőséget, hogy bezárják ők is a kapukat az érdeklődők előtt.  Ugyanígy tett a világon még számos kiállító helyiség. Többek között a londoni British Museum, ami évente hat millió érdeklődőt szolgált ki. A Vatikáni Múzeumok, ahova évente 6-7 millió ember látogatott el, így a harmadik legkeresettebb múzeum. A firenzei Uffizi-képtár, a Metropolitan Művészeti Múzeum New Yorkban, a szentpétervári Ermitázs, és még számos múzeum. 
A felsorolt intézmények mind nagy forgalommal rendelkeztek a világjárvány kirobbanása előtt. 

British Museum
Múzeum látogatás online

A kialakult helyzet miatt több múzeum digitalizálta a kollekcióját. Ha szabad így mondani, a járványnak köszönhető, hogy olyan kiállításokat tekinthet meg bárki, pusztán úgy. hogy leül otthon a számítógép, telefon vagy tablet elé, és bekapcsolja az internetet, amit addig kisebb vagy nagyobb összegek árán láthatott. Természetesen nem ugyanazt az élményt nyújtja a kanapé kényelme és a képernyő fénye, mint a múzeumok falai és a tárlatvezető szavai. 
Jean Luc Martinez a Louvre elnök-igazgatója a következőket nyilatkozta:
"A Louvre leporolja kincseit, a kevésbé ismerteket is beleértve. Most először bárki hozzáférhet a teljes műgyűjteményhez és mindehhez csak internetkapcsolatra van szükség, no meg egy okoseszközre, vagy asztali számítógépre."

 A Louvre most a teljes kollekcióját, ami mintegy 480 ezer műtárgyat számol, elérhetővé tette a világ számára, méghozzá teljesen ingyen. A tárlatvezetést online ezen az oldalon tekinthetik meg. 

Mona Lisa-a világ egyik legértékesebb festménye

A Louvre abban reménykedik, hogy az online tárlatvezetéstől az emberek még inkább kedvet kapnak arra, hogy élőben is megtekintsék a műtárgyakat. 

Online tárlatlátogatást már több múzeum is közzétett a járvány alatt. Az alábbi két linken néhány múzeum linkjét is megtalálhatják:

A monoton hétköznapokat színessé tehetjük az online múzeum látogatásokkal. Érdemes kihasználni a lehetőségeket, amelyeket az intézmények teremtenek számunkra, kattintásunkkal az ott dolgozók munkáját is értékeljük.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése