keresés

2021. április 26., hétfő

Könyvtárak az álhírek ellen

Egy ideje felborult a világ rendje és ezzel együtt felfordultak az emberek hétköznapjai is, hiszen több, mint egy éve tombol a koronavírus-járvány világszerte. Ennek is köszönhető, hogy rengeteg hír és információ kering a neten, mostanában főleg a vírusról, a vakcinákról, stb. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ennyi infó közül melyik igaz és melyik fake? Melyik hírforrásnak higgyünk? Túl sok hír van minden irányból ugyanarról, például a vakcinákról: az egyik oldal azt mondja, hogy ez jó vagy ez nem jó, ezzel párhuzamosan a másik oldal teljesen ellentmond. Nagyon sok a rossz, megbízhatatlan információ és a szakemberek véleményét, álláspontját már meg sem hallja az ember. A teljesen laikusok pedig már teljen elbizonytalanodtak, hogy akkor kinek higgyenek, kinek a szavában bízhatnak.

 
Pontosan ezért indított weboldalt tavaly májusban az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói karöltve a Pro-Sharp Research and Innovation Centerrel.
A weboldal neve: Covid-19 Tudástérkép és Tudásbázis. Bibliometriai kutatásokkal próbálják segíteni az orvosokat, kutatókat a pandémia alatt a Könyvtár és Információs Központ tudósai.

A Web of Science adatbázisban több különböző csoportba soroltak szakirodalmi cikkeket és a már említett tudástérképpel világítanak rá az összefüggésekre.
Az adatbázison keresztül több, mint 400 cikk hozzáférhető itthon. Mindehhez hozzájárul több egyetemi könyvtár, sőt kutatóintézetek is. Emellett továbbra is bővítik a tudásbázist, más adatbázisokat bevonva, hogy segítsék a bibliometriai elemzéseket. Ilyen például a Scopus
 
Emellett az IFLA, magyarul a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége mozgalmat indított az álhírek elkerülése, megelőzése ellen: Hogyan vegyük észre az álhírt? címmel. A könyvtáraknak feladta, hogy segítsen használóiknak kritikusabban és tisztábban látni és eligazodni a tengernyi hírzuhatagban, hiszen a használó úgy tekint a könyvtárra, hogy ott megbízható, hiteles információt kap a kérdésére. A mozgalom nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az adott információ megbízható forrásból származzon.

Még ezeken felül a könyvtárak semlegesíteni szeretnék az úgynevezett infodémiát. Az információ és az epidémia szavak összevonása. Maga a szó információs fertőzést jelent, vagyis amikor a túlzott mennyiségű információ már inkább megnehezíti a megoldást, mintsem segíti.

Az Országos Széchényi Könyvtár azon belül is a Könyvtári Intézet már foglalkozott az álhír témával: Húzzuk be a fake-et! Könyvtárak az álhírek ellen, mely egy továbbképzési sorozat része lett.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése