keresés

2021. április 22., csütörtök

"Halál" az unszimpatikus közszereplőre a Facebookon

 A Facebook új irányelvei lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a közszereplők halálát kívánják. Mint tudjuk, a Facebooknak vannak szabályai zaklatásra, bántalmazásra vonatkozóan. Az újdonság az, hogy ez a szabályrendszer kivételt tesz a jövőben a közszereplőkre nézve.

Már közszereplőnek számít az is, akit sokan követnek a közösségi médiában (Instagram, TikTok, Youtube, Twitter stb.), vagy csak cikkeztek róla az újságok. Ennek oka, hogy a hírekben megjelenő emberek kritikus kommentárjainak is helyet akar adni a Facebook.
 
Sussex hercege és hercegnője

Mindenhonnan Meghan Markle, Harry herceg és a körülöttük lévő zavaros hírekről hallani. Felmerül a kérdés, hogy szabad-e nyilvánosan ilyen módon bántani magas rangú embereket vagy egy olyan profi focistát mint Marcus Rashford. A Facebook az új szabályok bevezetése mellett vállalta, hogy együttműködésbe lép a bűnüldöző szervekkel gyűlöletbeszéd terén.

A részletes irányelvekben olvashatjuk például, hogy eltávolítják:
- a közszereplőket ért támadásokat,
- a közszereplők közvetlen megcímkézését a bejegyzésben,
- magánszemély esetében pedig eltávolítanak olyan tartalmat, melynek célja a megalázás.

De hogy is működik ez?

Amennyiben aki egy közszereplőről kíván rosszindulatú megjegyzést tenni, akár a kommentszekcióban bátran megteheti. Hiszen míg nem jelöli meg a kommentben vagy bejegyzésben az illetőt, addig a Facebook ezt teljesen jogszerűnek tekinti.

Ki számít közszereplőnek?

Már a cikk elején említettem, hogy közszereplőnek számít az is, aki online felületen szerez hírnevet, persze magas követői számmal, de annak számítanak a politikusok és azok az újságírók, akik megfordulnak a nyilvánosság előtt.

A szabályzat szerint:

"Azokat az embereket, akiket az elmúlt két évben 5 vagy több hírcikk vagy médiacím címében, alcímében vagy előzetesében említettek, közszereplőnek kell tekinteni."
Kivételt képeznek a 13 évnél fiatalabb gyerekek.

Imran Ahmed, a Digitális Gyűlölet Elleni Központ alapítója arról beszélt, hogy ez a szabályzat rossz fényt vet az illetőre, akinek a Facebookon a "halálát" kívánják.  Veszélybe kerülhet az emberek személyes biztonsága is emiatt a jövőben.

Akik 1900 előtt elhunytak...
A Facebook szabályzata szerint a már elhunyt személyeket is lehet ilyen formában "bántani", persze csak abban az esetben, ha az illető 1900 előtt hunyt el.
Amennyiben ez még nem lenne elég, nem létező személyekről is lehet negatív véleményt kinyilvánítani az online felületen: "Lara Croft egy r*banc".

A cikk és a képek forrása: index.hu, theguardian.com, cumberlandlodge.ac.uk

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése