keresés

2021. április 23., péntek

 Chatbotként élhetünk tovább a halál után

Decemberben fogadták el a Microsoft személyre szabható chatbotjának a szabadalmát az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala, de csak most tűnt fel a lapoknak, hogy miről is van szó igazán. A találmány részletezésénél az az opció is szerepel, hogy a bot egy elhunyt személyiségét, hangját és kinézetét modellezze. Ez nem áll meg a halott rokonoknál, ismerősöknél és üzletfeleknél, a leírás szerint kellő adat birtokában bármilyen történelmi vagy fiktív személy is modellezhető lesz, sőt, az ember akár a saját fiatalabb énjével is elbeszélgethet majd.

A bot létrehozásához a Microsoft felhasználhat képeket, beszédhangot, az adott személy közösségi médiás tevékenységét, akár az üzeneteit és leveleit felhasználhatja a program. Ez lehet a két- vagy háromdimenziós kép is.

Jogilag ez hogyan lehetséges?

Kissé nyugtalanító, hogy erre az eshetőségre is fel van készülve a cég. Döldhözragadtabb forgatókönyv szerint elképzelhető, hogy a már most is széles körben elterjedt ügyfélkezelő chatbotok tökéletesítéséhez szeretne használni valósnak tűnő személyiségjegyeket, ez viszont egy sor adatvédelmi és etikai kérdést is felvet. Kellő információk birtokában bárkit le lehet modellezni és az elhunytak adatait a világ legtöbb országában nem védi semmi. Aston Egyetem szerint csak abban az esetben aggályos egy elhunyt modellezése, ha ezzel még élők adatvédelmi jogait sértik: így például nem használhatnak fel előzetes beleegyezés nélkül másokkal folytatott beszélgetéseket, de a halott tweetjeit viszont már használhatják.

Kommentek a síron túlról

"Több vállalkozás is digitális alteregókat kínál a vásárlóknak, amelyek akár még kommentelhetnek is az ügyfél halála után – ehhez a Facebookos, Twitteres és egyéb közösségi médiás tevékenységét használják fel, és ennek megfelelően nyilvánítanak véleményt a síron túlról. az ETER9 nevű közösségi hálózat fejlesztője egyenesen a digitális öröklét ígéretével akarja magához csábítani a felhasználókat: a hálózatban mindenkihez tartozik egy algoritmus, amely figyeli a tevékenységét, és a kliens halála után megpróbálja ugyanúgy folytatni a közösségi életet, mintha mi sem történt volna. A szolgáltatásra már százezren regisztráltak."

Simán elmehetne egy újabb Black Mirror epizódnak nem?

Eredeti cikk: https://qubit.hu/2021/01/15/chatbotkent-elhetunk-tovabb-a-halal-utan

Egyéb forrás: https://pcworld.hu/pcwlite/hatborzongato-chatbot-szabadalmat-nyujtott-be-a-microsoft-289607.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése