keresés

2021. április 15., csütörtök

A home office miatt nincsen új konzolom?

Mivel pandémiáról van szó, így minden szektorra befolyással bír, jelen esetben - kizárólag a gazdaság területére fókuszálva - a bányákra, a szállításra, a feldolgozó üzemekre, a gyári termelésre is. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a meredeken megnövekedett kereslet, a járvány kitörése előtti raktárkészletek kiürülése után, a sokkal kisebb kínálat nem tudja kielégíteni a vásárlói igényeket, aminek egyenes következménye, hogy az árak az egekben. 

Intel Processzor

2021-et írunk, már 2. éve egy világjárvány kellős közepén vagyunk és a legoptimistább előrejelzések szerint is csak 2023-ra, de inkább 2025-re tud visszaállni - valamilyen mértékben - a járvány előtt megszokott világ. Van akinek ez az új helyzet sokat hozott időmegtakarításban és anyagilag (is). Szinte mindenki életét teljesen megváltoztatta nagyon sok területen. Bizonyára újonnan azokba is beleégett a "home office"szó, akik eddig csak egy irodai "szleng"-nek tartották...

Mit is takar a home office kifejezés?

Röviden a munka/munkakör otthonról való ellátását, amennyire lehet ugyanazokat a feladatokat, mintha bejárnánk az irodába csak most nem kimozdulva a lakhelyünkről. Ezzel többszörösen összetett problémák sora merült fel, mert volt, akinek a privát életében elég volt az okostelefonja. Az előállt új helyzetben, hogy nem tud a munkahelyére bemenni, nem fér hozzá a cég által munkaköréhez biztosított munkaeszközéhez, a kijárási korlátozás/tilalom miatt és csak a feltétlenül szükséges utazás engedélyezett. Vagyis kollektíven - a kicsiktől a nagyokig, minden korosztály - az online térbe kényszerült, így még az is valamilyen számítástechnikai eszköz vételére szánta el magát, akinek eddig egyáltalán vagy csak a távlati terveiben szerepelt ("egyszer majd..."). A statisztikák szerint ezt a megoldást nem egyedül választotta. Több mint 262 millió új számítógépet szállítottak ki az eladási statisztikák szerint: [https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2021-01-11-gartner-says-worldwide-pc-shipments-grew-10-point-7-percent-in-the-fourth-quarter-of-2020-and-4-point-8-percent-for-the-year]. Minden egyes számítógéphez kell egy processzor, ami minden számítógép agya, ehhez viszont bányákból kitermelt szilíciumra van szükség, amit utána különböző módon dolgoznak fel. 

További problémák

A kötelező/kényszerű otthonlét, a beszűkülő lehetőségek, a megszűnő munkahelyek, az árak emelkedése az embereket más bevételi források felkutatása, használata felé (is) terelte, fokozódott - többek között pl. - a cryptobányászat iránti érdeklődés.  A cryptobányászathoz videókártyák kellenek, amelyek különböző matematikai feladatok megoldásáért "valutát" kapnak. Ahhoz, hogy ez rentábilis, sőt profitábilis legyen nagyban kell csinálni. Az Nvidia által 2020-ban bejelentett 30-as szériájú videókártya többek között emiatt is szinte beszerezhetetlen lett, olyan ritka mint a fehér holló. Aki volt olyan szerencsés, hogy hozzájutott, akár 1 millió forint felett is fizethetett érte, míg a piaci ár nagyjából 210-250 ezer forint lenne. A Sony illetve a Microsoft is az új generációs játékkonzolokat egy időben adta ki (PlayStation5, Xbox series X) kihasználva a megnövekedett vásárlási hajlandóságot, amik gyártásához úgyszintén szilícium kell, de jelenleg nem engedélyezett emberi erőforrás igénybevétele, aki kirtermelné, viszont még nem teljesen automatizált a kitermelés. Miközben a beszerzési igények exponenciálisan, szinte a végtelenségig növekednek.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/pLmxqBBToop8EyqSyTzExn-1024-80.jpg.webp
Crpyto-bányászat

Megoldások?

Rövid távú, gyors megoldás nincs. Egyelőre hiába jelentett be több chip gyártó (Samsung, TSMC) sok milliárd dolláros befektetéseket a termelési kapacitást növelő új gyárak építésére, ezek nem egy éjszaka alatt fognak felépülni, több év is kellhet hozzá. Ráadásul amíg a bányákban a kitermelés, szállítás, feldolgozás, egyáltalán a régi és új gyárakban nem indulhat újra a termelés, sajnos úgy néz ki, hogy aki a legújabb technikai vívmányt használó, új számítástechnikai eszközzel akarja meglepni a számára kedves embereket vagy önmagát az jelenleg vagy kivár vagy jóval áron felül teheti csak meg. 

Források:

Washington Post

Beebom

Techradar UK


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése