keresés

2021. április 20., kedd

A Sas felszállt: avagy a találékopter útja

2021. Április 19-én, magyar idő szerint 9:30-kor sikeresen felszállt pár másodpercre, Ingenuity a NASA által Február 18-án Marsra juttatott Perseverance technikai demonstrátor gépezete. Ezzel az emberiség egy újabb igen jelentős lépést tett a űrtudomány(de nem kizárólag az űr) fejlődése irányában.
Ingenuity(ami találékonyságot jelent) volt az első ugyanis, ami közvetlen emberi beavatkozás nélkül, sikeresen hajtott végre egy ugyan rövidtávú, még annál is rövidebb ideig tartó utat egy idegen bolygón. Ezzel számítástechnikai/informatikai bravúrnak is számíthat a művelete.

Kis lépés egy kopternek
Maga az út, ahogy említettem nem tartott sokáig, viszont az eredmény annál tanulságosabb. A szerkenyű azt tűzte ki céljául, hogy 3 méteres magasságban felemelkedik, elfordul, készít pár marsi tájképet, majd kialakítja magának a fészkét és leszáll. Az a ténymegállapítás, hogy ez a kísérlete sikerült, habár nem először kísérelte ezt meg.

Maga a tervezett repülés Április 12-én lett volna, a nagy esemény előtti előkészület Április 8-án történt meg,ám az eredetileg tervezett időponton végül nem tudott megtörténni az, amire a tudósok vártak. Egy szoftveres hiba keresztülhúzta a számításaikat. Ez igen bonyolultnak bizonyult, mivel egy héten keresztül dolgoztak a hiba javításán. Viszont, ahogyan láthatjuk és olvashatjuk, happy end lett a vége, ugyanis a küldetés az elvárásoknak megfelelően sikerült. Még úgy is, hogy jobban oda kellett magát tennie az 1,8 kg-os, 50 centi magas gépnek. A marsi levegő, ugyanis sokkal ritkább mint a földi(akár százszorosan is), emiatt a repülésnek is voltak korlátai.

A munka nemesít
A kísérletnek a hétfői állomása volt az első, ezt még 4 repülés fogja követni, egy hónapon belül.
Mimi Aung, a JPL(Jet Propulsion Laboratory, Sugármeghajtást figyelő,kísérleti laboratórium) osztályvezető helyettese szerint az 5 kísérlet közül a legnagyobb kihívással rendelkező az utolsó kettő lesz, ugyanis a tervek szerint, újabb és messzebb területre merészkedhet, mind az Ingenuity, mind a Perseverance.
Érdekesség, hogy az esemény tiszteletére a Google is kedveskedett egy animációval, amit úgy hozhat elő a felhasználó, ha beírja a keresőbe az "Ingenuity" kifejezést, majd rákattint a bevezetőben is megjelenített képecskére.

Források/Érdekességek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése