keresés

2021. április 9., péntek

NFT: Drágán add a művedet!

A művészet és médiatartalomgyártók(főleg online) világának jövedelemszerzése mindig is elég hektikus volt. Ugyan, az évek során sokkal és egyre egyszerűbbé vált az effajta tartalmak publikálása és pénzzé tétele, de a módszerek folyamatosan változtak. Jelenleg leginkább a közös nézői/hallgatói/olvasói finanszírozás hódit s a reklámokból származó bevételek ezáltal háttérbe szorultak. A niche miliőben is felmerültek egyedi igények, az online tartalmak kizárólagos birtoklási vágya. Legújabban ezt az igényt kívánja kielégíteni az NFT(Non-Fungible Token), azaz az ún. 'nem helyettesíthető, egyedi token'.Az efféle tranzakció teljesítésére szolgáló valuta szinte minden esetben,valamely kriptovalutafajta.

De mi is ez a jelenség pontosan? Hogyan működik?

A legegyszerűbb egy példán keresztül elmagyarázni a működését:
Maga ez a token(itt a kriptovaluta fajtáját értjük) arra szolgál, hogy ha teszem azt én mondjuk, mint zenész nem kívánom egy bizonyos albumomat, számomat publikálni olyan helyen,mint pl. Spotify, YouTube, SoundCloud stb. akkor három alapvető lehetőség tárulhat elém: Az egyik a közönségem pénzügyi támogatásából származó bevétel(zeneszám megvétele szabványosan, pl. Beatport, iTunes,Apple Music,fizikai CD/LP kiadás stb.; általános,havi patronálás kérése eszköztár,szoftveres bővítésre,marketingköltségekre pl. Patreon, Paypal, Buy me a coffee, stb. vagy pedig az, hogy egy NFT site-on publikálom a zenéket és aukcióra bocsátom. Niche jelenségnek azért nevezhető az utóbbi, mert gyakorlatilag aki megnyer egy ilyen licitet, az csak egy tanusítványt kap, hogy az a szám/album az Ő virtuális tulajdona,kérkedhet vele,metaadatokba rögzül a neve, viszont ezen felül semmilyen különösebb előnye nem származik abból,hogy effektíve az övé, mert én dönthetek úgy is, hogy kiadom/hozzáférhetővé teszem a zeneszámokat egyéb módokon is, s így bárki láthatja/hallhatja azt, mindenféle megkötés nélkül, tehát a legelső változóhoz fordulok. A token jellege, egy blockchain alapú "számla", ami azt bizonyítja, hogy az eredeti termékből vettem egy saját példányt, annak előállítójától, készítőjétől személyesen.

Mi lehet a jövője?

Az, hogy ezt a fajta publikálási módot ki használja és ki az aki fizet is érte egy temérdek összegű pénzt több esetben (általában nem ritka a több ezer, tízezer dolláros deal, az árusítás jellege, az aukció miatt) azt elég nehéz lehet definiálni, az NFT egy nagyon speciális és kezdetleges jelenség, kevés azon emberek száma, aki él ezzel a lehetőséggel(értelemszerűen a financiális okok miatt) aki viszont így tett, annak nem volt nagyon oka panaszra, pl. Elon Musk, Grimes, Don Diablo, Wolfgang Gartner de ez a trend folyamatosan bővül, mind vevők, mind előállítók szempontjából. Pár példa az érdekeltekről:
    - Kriptovaluta befektetők, akik a trendek alapján fektetik be a pénzüket.
    - Jótékonykodók, akik az ebből származó bevételt, különböző előremutató célokra ajánlják fel.
    - Mecénások, akik támogatni szeretnék az általuk megkedvelt terméket, művészt

Forrás:
Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése