keresés

2021. április 11., vasárnap

Háború a clickbait ellen

A Facebook a 2020-as év utolsó negyedévében erőteljesen fellépet a hamis hírek és felhasználói fiókok ellen. Október és december között több, mint 1.3 milliárd valótlan fiókot függesztettek fel. A hamis hírek felderítésére különböző csapatokat és rendszereket építettek ki, melyek segítenek felderíteni a hatásvadász és hamis információt tartalmazó cikkeket, a mesterséges intelligencia pedig segítséget nyújt a spam fiókok eltávolításában.


Félrevezető cikkeket azonban olyan emberek is posztolhatnak, akiknek nem volt rossz hátsó szándékuk. E célból a Facebook kiépített egy globális hálózatot, amelynek részese több, mint 80 független „ellenőr”, akik átnéznek több, mint 60 nyelven írott tartalmat. Ha valamelyiket úgy ítélik meg, hogy nem igaz, akkor kevesebb ember számára jelenik meg a cikk, és egy figyelmeztető felírás jelenik meg a tartalmon. A legkomolyabb fajta félrevezetések esetén a tartalmat el is távolíthatja a Facebook. A járványhelyzet kezdete óta az AI rendszerek segítségével több, mint 12 millió hamis tartalmat sikerült eltávolítani Coviddal és vakcinákkal kapcsolatban.

Ausztrália vs Facebook 2: Kanada is beszáll a buliba

Másfél hónapja a Facebook blokkolta az összes hírt az Ausztrál platformokon válaszként arra a javaslatra, amely elvárná a digitális óriásokat, hogy fizessenek a médiumoknak az átvett hírért. Justin Trudeau (Kanada miniszterelnöke) együttműködésbe kezdett az Ausztrálokkal, hogy biztosítani tudják a nagy cégek bevételének igazságos megosztását a médiával és a cikkek készítőivel. A közösségi média platformjai és egyéb online tartalom készítők előtt sok megpróbáltatás áll, ezért Ottawa egy háromágú megoldáson dolgozik. Az egyik része egy törvény, amely modernizálná a közvetítési rezsimet oly módon, mely kötelezné a streaming oldalakat, mint Netflix vagy Spotify arra, hogy a Kanadai tartalmakat könnyebben lehessen megtalálni és pénzügyileg támogassák a Kanadai tartalomgyártókat és producereket.

A gyűlölködés lenne a másodikszámú fókusz, mivel többen is megkérdőjelezik a Facebook szerepét a tragédiákban, mint pl. a Christchurch mecseti lövöldözésben vagy az online rasszista posztokban.

Végsősoron pedig meg akarják vizsgálni, hogy a főbb internetes cégek milyen módon vannak adóztatva, és hogy a tradicionális média társaságok miképpen vannak pénzügyileg támogatva.

Az ellenvélemény
A Facebook támogatja a kevésbé népszerű újságokat az emberek oda terelésével és irányításával, de Chan véleménye szerint ez a nehézkes szabályozás akadályozná a szabad és nyitott internetet. Kritikusok szerint fizetni a kiadóknak a linkekért, amelyeket ők vagy az olvasóik posztolnak a Facebookon fordítva működik, mint ahogy kellene: inkább a kiadóknak kellene fizetniük a Facebooknak azért, hogy reklámokat rakhatnak fel a platformra.

Az éve elejei Ausztrál fellebbezés az eddigi szabályok ellen nagy port kavart fel, és látszólag sok ország követi a példáját, így meglehetősen érdekes lesz, hogy miként alakulnak majd a fejlemények a világ valamennyi országában.


Felhasznált források: 
1,3 milliárd kamuprofilt vágott ki a Facebook három hónap alatt
How we're tackling missinformation across our apps
Facebook Canada head warns news posts could be blocked as last resort

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése