keresés

2021. április 9., péntek

Lil Nas X a pokolba került új videóklipjében

2019 egyik legnagyobb slágerének, az Old Town Roadnak a szerzője, Lil Nas X, 2021 március végén új videóklippel jelentkezett, amellyel eléggé felkavarta az amerikai konzervatív-keresztény réteget. A nyíltan meleg rapper MONTERO (Call Me By Your Name) című számának nem is igazán a zenei, vagy szövegi része az, ami a botrányt kirobbantotta, sokkal inkább a számhoz tartozó videóklip, melyben Lil Nas szexuális orientációja miatt többek között a pokolba kerül, ahol az ördögnek ad öltáncot. Hogyan tudott pusztán a TikTok és az internetes meme-kultúrák kihasználásával egy fiatal senki Grammy-díjakat begyűjteni, slágerlistás rekordokat megdönteni és több millió dolláros vagyont összegyűjteni, kevesebb, mint négy év alatt és mindössze néhány egy-két perces számmal? Nas X karrierja azonban még csak most indul be, az internetes trollkodással és a határok feszegetésével azonban továbbra sem hagyott fel, sőt!

Lil Nas X karrierje

Montero Lamar Hill, azaz Lil Nas X, 22 éves amerikai rapper, már az Old Town Road című 2019-es slágerével felírta magát a potenciális fiatal sztárok listájára. Az Old Town Road sikere szinte kizárólagosan a TikTok-nak volt köszönhető, a rövid, kifejezetten amatőr körülmények között rögzített dalt Hill kiadó és pénz híján TikTok-on kezdte el promózni, a szám egy elsőre eléggé furcsának tűnő country-rap ötvözet volt, mely tökéletesen elkapta és folytatta a 2018 végi cowboy őrületet Amerikában, amit a hatalmas sikert arató Red Dead Redemption 2 című western tematikájú akció-kaland videojáték megjelenése indított be néhány hónappal korábban. Lil Nas 2018 december elejétől kezdve folyamatosan készített rövid videókat a számhoz, majd körülbelül 100 ilyen meme elkészítése után, a TikTok algoritmusának köszönhetően felkapottá vált a platformon, és a zenéhez kiötlött "#Yeehaw Challenge" is pillanatok alatt az egyik legnépszerűbb TikTok "kihívássá" vált. A növekvő rajongótábor miatt 2019 márciusában a Columbia Records szerződést kötött Nas X-szel, és a számot újra kiadták, ezúttal már egy profi kiadóval a háttérben, 2019 áprilisában pedig elkészült egy remix verziója a számnak, Billy Ray Cyrus közreműködésével, amely még az eredetinél is nagyobb sikert aratott. A probléma a számmal mindössze annyi volt, hogy a szakemberek nem igazán tudták hogyan bekategorizálni, a Billboard, mely az Egyesült Államokban rangsorolja a számokat az eladások, rádiós lejátszások, illetve a streamelések alapján, nem találta "eléggé countrynak" a számot, így eltávolította azt a country slágerlistáról, ahol pillanatok alatt az első helyre érhetett volna, így csupán az R&B/hip-hop listán érte el ezt a pozíciót, és 19 hétig meg is tartotta, amivel minden rekordot megdöntött. Az Old Town Road Magyarországon is az első helyen állt a legtöbb slágerlistán, a 2020-as Grammy-díjátadón Lil Nas X pedig két Grammyt is kapott csupán ezért az egy számért.

Coming out

2019 júniusában Nas X Twitteren jelentette be, hogy homoszexuális, a hír fogadtatása vegyes volt, ugyanis éppúgy, ahogyan a country, úgy a hip-hop kultúrájához is hozzátartozik a homofóbia, amelyet sok rajongó a mai napig nem tud elengedni. A Beastie Boys az 1980-as évek végén, debütáló albumukat eredetileg "Don't Be A Faggot" címen szerették volna megjelentetni, erről a kiadónak kellett lebeszélnie őket, a 2021 április elején túladagolással, illetve szívinfarktussal kórházba került legendás DMX egyik legnagyobb és legismertebb 2003-as slágere, a "Where The Hood At" gyakorlatilag másról sem szól csupán, hogy mennyire utálja a melegeket, a 2000-es évek elején Eminem is előszeretettel viccelődött a nyíltan meleg Gianni Versace 1997-es meggyilkolásával, így kijelenthető, hogy a hip-hop kultúrához ténylegesen hozzátartozott a homofóbia, azonban az is kijelenthető, hogy mára már csak nagyon kevés olyan rapper maradt, aki az idő elteltével ne hagyott volna fel az ilyen témájú szövegekkel. Azon kevés előadókat, akiknek szemét nem nyitják fel a homofóbiát érintő kampányok, a hip-hop közösség rendszerint kidob magából, és a közönségük szépen lassan a konzervatív jobboldal lesz. A progresszív irányzatoknak köszönhető tehát, hogy bár Nas X eléggé megosztja a hip-hop rajongókat, mégis többségük támogatja zenei pályafutását.

MONTERO (Call Me By Your Name)

2021. március 26-án Lil Nas X bejelentette, hogy várhatóan az év közepén érkezik az új albuma, melynek címe Montero lesz, illetve ezen a napon meg is jelentetett egy új singlet, MONTERO (Call Me By Your Name) címen, a dalhoz készült videoklip a Youtubeon debütált. A dal címe két részből áll, a Montero Lil Nas valódi neve, a Call Me By Your Name pedig André Aciman regényének a címe, illetve az az alapján készült 2017-es, négy Oscar-díjra jelölt filmnek is, melyben egy fiatal meleg pár különleges kapcsolatát követhetjük nyomon. A filmet sokan tartják Timothée Chalamet nagy áttörésének, aki a történet szerint az azóta a kannibalizmusáról és veszélyes szexuális fétiseiről elhíresült Armie Hammer párját alakítja. A videóklip kevesebb, mint két hét alatt 100 millió megtekintést szerzett a Youtubeon, és a Billboard listáján is elfoglalta az első helyet. A promózásnál Nas X részben visszatért a korábban bevált recepthez, 10 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel egy, a videóhoz tartozó új challenge ("#PoleDanceToHell", tehát rúdtáncolni a pokolba) felpörgetése érdekében. Emellett promózás céljából kollaborált egy AR fejlesztő mobilalkalmazással, így a rajongók telefonjukon keresztül a saját terükben láthatják táncolni a rappert a klipben viselt kosztümjében.


A probléma a videóval

A MONTERO (Call Me By Your Name) videójának rendezője Lil Nas X mellett az ukrán származású Tanu Muino volt, aki legutóbb Cardi B Up című számának videóját rendezte, ami egyébként szintén a Billboard első helyén állt egy darabig. A klipben Nas X különböző bibliai, mitológiai, illetve történelmi utalásokkal él, azonban a legtöbb esetben paródiaként, csupán polgárpukkasztásként használja fel ezeket az elemeket. A videó első jelenetében Ádámot és a kígyót (mindkét karaktert a rapper alakítja) láthatjuk a Paradicsomban, a kígyó elcsábítja Ádámot, és csókolózásba kezdenek. Az ezt követő jelenetben Nas X a Colosseumban látható láncokban, és éppen ítéletet hoznak az ügyében, megkövezik, amibe belehal. Ezután egy rúdon a pokol felé csúszva rúdtáncol, majd a pokolban az örödögnek ad öltáncot, a klip végén pedig kitöri az ördög nyakát, és megkoronázza magát az ördög szarvaival. A videóban a nyilvánvalón túl el vannak rejtve kisebb easter eggek, különböző idézetek, például Platóntól és Cicerótól. A videó fogadtatása vegyes volt, bár a legtöbb komolyabb szakmai tekintéllyel bíró kritikus, zenész pozitívan reagált a műre, az amerikai konzervatív réteget azonban nem különösebben nevettette meg Nas X a videót illető kreativitása. Az egyik legjelentősebb személy, aki kifejezte nemtetszését, Dél-Dakota kormányzója, Kristi Noem volt, de ugyanakkor a Grammy-jelölt rapper Joyner Lucas is hasonló véleményt formált, mint az amerikai republikánusok többsége, akik szerint a videó tartalma káros a fiatalokra nézve. Lil Nas X Twitteren többször is reagált a negatív hangokra, az egyik legtalálóbb válaszként a rapper a következőt írta: "There is a mass shooting every week that our government does nothing to stop. Me sliding down a CGI pole isn't what's destroying society. I am an adult. I am not gonna spend my entire career trying to cater to your children. That is your job", ezen kívül még további, többnyire trollkodásként is értelmezhető választ adott, mint például a Fox News műsorán megjelent róla készült negatív hangvételű szegmensre: "I thought y'all didn't like political correctness. what happened?"

A cipők

Ha a videó még nem lenne elég, Nas X rátett egy újabb lapáttal a trollkodásra, és a MSCHF Product Studio-val közösen 666 darab Nike Air Max 97-et "Satan Shoes" néven kezdtek el árusítani, a cipőket pentagrammok, fordított keresztek, egy bibliai idézet (Lukács 10:18) díszítette, illetve a cipő egy résében 66 milliliter tintát helyeztek el egy-egy csepp emberi vérrel. A cipőket 1018 dollárért árulták, és a meghirdetésük után egy percen belül elfogytak. A Nike azonban nem járult hozzá, hogy a dizájnjukat felhasználják, a MSCHF azzal védekezett, hogy ezek a cipők művészeti célt szolgálnak és nem azért készültek, hogy az emberek járjanak benne, azonban Miley Cyrus megosztott egy képet Instagramon, melyen ezt a bizonyos cipőt viseli, erre hivatkozva a Nike jogi úton ellehetetlenítette a cipők további árusítását, illetve az első körben eladott cipőket is köteles a MSCHF visszahívni.


"Satanic panic"

A dalt, a videót, a cipőket és az egész ügyet ért negatív kritikák sokakat a 20. század különböző szakaszaiban, többnyire az Egyesült Államokban végigsöprő pánikra emlékeztetnek, mely szerint a fiatalok sátánisták lesznek az új, mainstream zenéktől/művészektől, mert azok maguk is sátánisták. A 20. század elején a jazz volt az "ördög zenéje", később John Lennon és a Beatles már viccelődött Jézussal, a Kiss tagjai pedig Nas X-hez hasonlóan gyakorlatilag árulták a saját vérüket, 1992-ben a Red Hot Chili Peppers a sátánnak köszönte meg az MTV Awardson kapott díjukat, Lady Gaga tíz évvel ezelőtt Júdásról énekelt, miközben Mária Magdolnának volt öltözve, legutóbb pedig Billie Eilish robbantott ki kisebb-nagyobb pánikot az aggódó szülők körében a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? című albumával. Lil Nas X esete sem különb a korábbiaktól, ugyanis saját bevallása szerint -épp úgy, mint a legtöbb hasonló témával poénkodó/foglalkozó művész- ő sem sátánista, ez csupán egy művészi eszköz a számára.

 

Források, linkek:

Lil Nas X - MONTERO (Call Me By Your Name) (Official Video)

Lil Nas X - Old Town Road (Official Movie) ft. Billy Ray Cyrus

Lil Nas X Talks 'Old Town Road' and the Billboard Controversy

Apparently, 'Old Town Road (I Got The Horses In the Back)' Is A 'Red Dead Redemption 2' Music Video 

The Biggest Tik Tok Trends and Memes To Date

Billboard Removes Lil Nas X’s Viral Song “Old Town Road” from Country Chart

Winner's Circle: Lil Nas X's 'Old Town Road' Breaks Record With 17th Week Atop Billboard Hot 100

Lil Nas X & Billy Ray Cyrus Win Best Music Video For "Old Town Road" | 2020 GRAMMYS

Lil Nas X came out on Twitter to cap off Pride Month

The Beastie Boys originally wanted their album “Licensed to Ill” to be titled “Don’t Be a Faggot”

Rapper DMX is hospitalized and on life support following heart attack, longtime lawyer says

DMX - Where The Hood At

Eminem - Criminal

Lil Nas X Becomes a Michelangelo Painting, Announces 'Call Me by Your Name' Release Date

The LAPD is investigating a rape allegation against Armie Hammer. Here's a timeline of the actor's controversial fall from grace

'He's a Genius': How Lil Nas X's 'Montero' Marketing Strategy Pressed All the Right Buttons

Devilish Lil Nas X AR Experience Debuts on Jadu App

Cardi B - Up [Official Music Video]

Historians Decode the Religious Symbolism and Queer Iconography of Lil Nas X's 'Montero' Video

Lil Nas X shares defiant message as he tops US chart

Lil Nas X - Twitter

Lil Nas X - Twitter

Lil Nas X - Twitter

Lil Nas X's unofficial 'Satan' Nikes containing human blood sell out in under a minute

Miley Cyrus - Instagram

Company Will Offer Refunds to Buyers of ‘Satan Shoes’ to Settle Lawsuit by Nike

Lil Nas X Isn’t the First Pop Star to Spark a Satanic Panic

In "Montero," Lil Nas X Is Fully Embracing His Sexuality And Simultaneously Trolling Haters

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése