keresés

2021. április 13., kedd

Covid-19 hatása a technológia világára

 A világjárvány mindenre hatással volt, és ez alól az IT szektor sem kivétel. A járvány felbukkanása óta
azon gondolkodnak az emberek, hogyan lehetne megfékezni illetve visszaszorítani a terjedését a vírusnak. Sok szektort nagyon rosszul érintettek a korlátozások és visszaszorítások, de talán az IT szektor az egyetlen amely ez idő alatt is hatalmasat tudott fejlődni. Sokan úgy tartják éveket ugrott előre a technológia és olyan hatással volt az emberek életére, hogy ezek a változások akár maradandóak is lehetnek. A digitális eszközök és találmányok az emberek életének része, nélkülük már el sem lehetne képzelni az életet, főleg manapság.

Digitális megoldások a járvány ellen

A digitális eszközök jelen helyzetben kiemelkedő szerephez jutottak. Főleg a járvány miatti korlátozások okán, a gazdasági és társadalmi tevékenységek jelentős százaléka a digitális eszközök segítségével valósul meg napjainkban. A munka, tanulás, kikapcsolódás meglétéhez elengedhetetlenné váltak az "okos eszközök" és az internet. A járvány előtt is fontos szerepe volt ezeknek, de most nélkülük képtelenség boldogulni. Ezáltal sok innovatív megoldás született és helyeződött át a digitális szférába, sőt az űrtechnológiát is felhasználják a koronavírus leküzdése érdekében, hogy a jövőben ezen dolgok helyreállnak vagy ez a megoldás bizonyul kifizetődőnek az a jövőben kiderül. Rengetek találmányt és újítást vezettek be, hogy minél gyorsabban visszatérhessünk a normális élethez. Ezek közül szeretnék bemutatni párat.

Újításokat a mobilos applikációk között is találunk. Ilyenek például az országos szintű kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások. Az applikáció figyelmezteti használóját, ha olyan személy közelében tartózkodik akinek a bejelentett információk szerint pozitív tesztje van/volt. Az app célja, hogy megszakítsák a vírus fertőzési láncát és kevesebb ember kapja el. 

Moshi Deep Purple: Ez egy kis helyen tárolható, könnyen összeszerelhető UV-fénnyel fertőtlenítő szerkezet, amely alkalmas a mindennapokban használt tárgyaink fertőtlenítésére. A felületek által nem igazán terjed a koronavírus, viszont egyéb más baktérium igén amely gyengítheti az immunrendszerünket. Ez a szerkezet hasonlít egy jegyzetfüzetre, de ha kihajtogatjuk a mágnesek segítségével egy stabil dobozt kapunk. A kisebb gyakran használt tárgyainkat mint például a telefonunkat, kulcsunkat belehelyezve, az UV C fény által fertőtlenítve lesznek. Használata egyszerű csak egy USB-kábel szükséges hozzá. 

Xupermask: Az okos-maszkokról már korábban is hallhattunk, de most megjelent a legújabb Honeywell és a will.i.am által létrehozott xupermask. A maszk elején szilikon burkolat, HEPA szűrő és 2-3 ventilátor is található. A szűrőket LED világítás veszi körbe, az akkumlátor akár 7 órán át kitart. Ezek mellett zajszűrésre alkalmas hangszóró és fülhallgató is segíti a kommunikációt. Az ára magas a sok fejlesztésnek és beépített eszközöknek köszönhetően. 

COVID Plus Monitor: A felkaron hordva, a viselhető eszköz a véráramot, hőmérsékletet figyeli. Az eszköz nem alkalmas tesztre, de segíthet abban, hogy ha nem is a koronavírus fertőzés kimutatásában akkor más fertőzésre való figyelmeztetésre alkalmas. 4-5 perc alatt a pulzusszám figyelembevételével eltudja dönteni, hogy megfelelő véralvadása a normális értéken belül van-e. Ez az eszköz bizonyult eddig a leghatásosabbnak, és akár már öt éves kortól használható is. 

Industrial Internet of Things: Vannak olyan gyárak, munkahelyek ahol távmunkával nem lehet a feladatokat elvégezni, így az ipari dolgok internete megoldást jelenthet a biztonságosabb munkavégzésre, a biztonságos szociális távolság betartásában. A dolgozókon lévő kiegészítők által, a mozgásuk valós időben nyomon követhetővé válik. Ez a rendszer értesítést küld Bluethoot-alapú
jeladók segítségével. A számos hőmérséklet-ellenőrző műszerrel a lázat vagy hőemelkedést is egyszerűen kiszűrhetjük. Az IIoT-technológia által pontosan nyomon-követhető az is, hogy a dolgozók mikor használtak egy eszközt, amellyel a munkahelyi keresztfertőzéseket kívánják mérsékelni. A járvány okozta bevétel kiesést is minimalizálhatja az IIoT. "A működési hatékonyság az intelligens anyagáramlás-menedzsment segítségével is javítható. (...) papír alapon működő folyamatok (...) helyettesíthetők IIoT-alapú megoldásokkal, ezzel is csökkentve a gyártósorok esetleges leállási idejét." Összegezve az ipari okos-technológia egy kulcsfontosságú eszköz lehet, mely a gyárak, cégek, egyéb munkahelyek hatékony működését fennmaradását, illetve ügyfeleinek és alkalmazottjainak biztonságát biztosítja a járvány idején és után is. 

mMTC (tervek szerint a jövőben valósul meg): A pandémia idején, az okos-város létrehozásának ötlete még inkább előtérbe került. A hatékony reagálás a krízisekre, és a folyamatos fejlődés fontos szerepet játszik a akár a túlélésben. Sokan egyetértenek abban, hogy egy zajoktól mentes, korszerű, hatékony városoknak eljött az idejük. Ez a technológia a Massive Machine Type Communication azaz a kiterjedt gépi kommunikáció lehet az alapköve ennek az ötletnek. "Az mMTC-t úgy tervezték, hogy széleskörű lefedettséget biztosítson négyzetkilométerenként sok százezernyi IoT-eszköz számára, támogassa az energiatakarékos megoldásokat és elérhessék a csekély szoftver-, illetve hardverképességekkel rendelkező eszközök is." Az első terep ahol a technológiát bevetnék a közvilágítás lenne. mMTC-modulok számos kiegészítőn, eszközön megjelenhetnek a telefontól egészen a szemüvegekig, amely képes rácsatlakozni az 5G hálózatra. 

Informatikai trendek a járvány utáni időszakra

 A Cisco legújabb tanulmányában olvashattunk arról, hogy azt jósolják a következő időszakokban új a tech-trendek fognak uralkodni, a járvány után is. Egyik ilyen a szenzorok bevezetése. Általuk ellenőrizhető lesz egy helység hőmérséklete, levegő és világítás minősége, de kimutatja ha egy területen egyszerre túl sokan tartózkodnak. Másik a mobiltelefonok fontossága és azokon lévő különböző applikációk által megvalósíthatóvá válik, hogy a banki utalástól kezdve szinte mindenre alkalmasak lesznek. A fő cél a mesterséges intelligencián alapuló személyre szabás lesz, hogy minden vevő elégedett legyen. Egyre több ember igényli, hogy eszközeit emberi interakciókkal tudja irányítani, ez nagyban meg is könnyítené az eszközök kezelését. Már napjainkban is egyre több technikai eszközt lehet hangvezérléssel vagy mutogatással is irányítani, de még mindig nincs széles körben kiterjesztve ez a megoldás. 

Mesterséges intelligencia
:
Számos technológiai újítás jött létre, mint az intelligens adatfeldolgozás, arc- és beszédfelismerés a mesterséges intelligencia által. A legtöbben azt jósolják, hogy a fogyasztói
magatartás már nem fog visszatérni az eredeti normákhoz. Sokan maradnak táv munkán, online vásárolnak, így fontos eszköz lesz az új trendekhez való viszonyulásban. A kiskereskedelemben válhat még igen hasznossá, hiszen segít a vállalatoknak az új vásárlási minták felismerésében, és személyre szabott élményt nyújt.Illetve a logisztika megszervezésében is nagy hasznát lehet majd venni. AI eszközök nagy mennyiségű adatot elemeznek, hogy felismerjék az újdonságokat, előrejelezzék az emberi viselkedést, felismerjék a képeket, hangokat. 

Virtuális valóság: Ez a technológiai trend közelebb hozza az emberekhez a valódi élményeket. Már
több területen is találkozhatunk vele napjainkban is. A felhasználót beemeli egy környezetbe és a hallás illetve látás ingerlésével olyan érzést vált ki mintha, valóság lenne a környezet/világ amelybe éppen elkalauzol. De már ne csak szórakozásra lehet használni videojátékokban. Főleg a járvány idején a tanulás eszközévé is tehető, virtuális múzeumokba, galériákba is képes elröpíteni. De már az orvostudományban, illetve a repülésben is hasznát veszik. 

Negatívumok

Kibertámadások: Fontos ágazatok mint a közlekedés, egészségügy, pénzügyi ágazatok tevékenységei nagymértékben függenek a digitális technológiáktól. A digitális világ nagy lehetőségeket, megoldásokat nyújt, leginkább a járvány idején, viszont a társadalmat és a gazdaságot is kibertámadásoknak teszi ki. A napokban egyre több ilyesfajta támadásról lehetett olvasni. Mivel egyre több készüléket és eszközt terveznek az internethez kapcsolni, ezeknek a támadásoknak a lehetőségét a minimálisra kell visszaszorítani, így a használók bizalmát is könnyebben nyerik el a digitális eszközök. Fontos, hogy a kommunikáció biztonságos legyen, hiszen sok adat és információ kerülhet rossz kezekbe. A bűnözők akár a személyi eszközök feletti irányítást is átvehetik, ellophatnak személyes adatokat/tulajdont, illegális tartalmakat terjeszthetnek a közösségi médián, tiltott árukkal kereskedhetnek és hacking szolgáltatásokat is nyújthatnak. Ezek miatt az EU is stratégiát dolgozott ki, amelyről ITT lehet olvasni bővebben. 

Chiphiány: Többször hallhattunk róla, hogy a globális chiphiány miatt, sok gyárnak le kellett állni a gyártással. Az autóipart sújtotta a leginkább de már a fogyasztói elektronikai cikkek, játékkonzolok és az okos telefonok gyártóit is érinti ez a probléma. A hiány részben a járványnak köszönhető hiszen le kellett állítani a gyártást egy időre, majd változások hatására nagyot ugrott a kereslet. Részben az új generációs 5G-s mobiltelefonok elterjedésének. A hírek szerint a gyártóknak is megterhelő ennyi chipet előállítani minden ágazatnak, és ha választaniuk kell akkor a szórakoztató elektronikai gyártókat választják. Ezt a problémát olyan nagy cégek/vállalatok is megérzik, mint az Apple, Microsoft, Ford és
a Samsung, mindezt úgy, hogy a világ második legnagyobb chipgyártója is egyben. A fogyasztók is megérezhetik ezt, ugyanis a kevés chip miatt az elektronikai berendezések, eszközök ára is egyre magasabb. 

Források: 

Moshi Deep Purple 

Xupermask

Industrial Internet of Things 

COVID Plus Monitor

Okos-városok

Mesterséges intelligencia

Kibertámadások

Tech-trendek a jövőre 

Chiphiány


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése