keresés

2021. április 27., kedd

Ne keress itthon munkaidőn kívül

"Olyan inkább, mintha a munkahelyemen élnék, nem otthonról dolgoznék"- árulja el az egyik interjúalany a Prospect kutatásaiban. A járványügyi helyzet terepet adott annak, hogy számos munkahely megtapasztalhassa, mik is a távolléti munka/home office örömei és buktatói, és mennyire tartható rendszer ez. Az még kérdéses, a hibrid munkahelyi jelenlét lesz-e a jövő megoldása, ám tapasztalatokkal felvértezve sokan úgy érzik, már a jelenben rendezni kéne a digitális munkaviszonnyal kapcsolatos attidűdöket és a munkajogi alapokat.

Otthon, édes munkahely
A járványügyi helyzet második hullámának bejelentése óta sok munkahely feladta a reményeket, hogy hamar visszatérhetnének a normális kerékvágásba, és sokan teljes átálltak távmunkára, az ezzel járó kötelező videókonferenciákkal. Egyesek eleinte talán élvezték is az otthonuk kényelmét, ám hosszabb távon sokan jöttek rá, hogy bár lehet könnyebb a munkájukra összpontosítani és koncentrálni órákon keresztül is akár, a külső vélemények és mások kreatív döntéseinek hiánya hosszútávon rontott a munkájuk minőségén. Nem is beszélve az munkahelyi emberi kapcsolataik visszaépüléséről, mikor kollégáikkal csak a virtuális térben találkoztak.

A kikapcsolódás joga
További aggodalomra adott okot, hogy az embereknek elkezdett feltűnni a növekvő elégedetlenség a munkájukkal szemben. Az Egyesült Királyságban a Prospect szakszervezet, egy a specializált szellemi munkások érdekeik védő csoport, kezdte el vizsgálni az új, digitális környezetben dolgozó munkásaik állapotát. Sokan számoltak be romló mentális állapotukról, illetve a növekvő fizetetlen túlórák számáról. Mivel az elektronikai eszközeink követnek ma már minket mindenhova és szinte állandóan bekapcsolt állapotban vannak, a munkaadó gyakran elvárta, hogy az alkalmazottaik egész nap rendelkezésükre álljanak, hiszen az "csak" egy e-mail megírása vagy egy hívás viszonzása lett volna. Különösen rosszul érintette a teljes idős távmunkára való átállás a nőket, különösen az anyákat, akik általában 33%-kal több házimunkát végeztek eleve az otthonukban, és ezen felül terhelődött rájuk az állandó online jelenlét elvárása.

Ezért sürgeti a Prospect az Egyesült Királyság gazdasági miniszerét, hogy minél hamarabb fektesse le a jogi alapjait ennek az új munkakörnyezetnek, mint azt szomszédjuk, Írország már megtette. Ez lenne az úgynevezett "right to disconnect", azaz a dolgozó joga arra, hogy kinyilvánítsa, többé nem elérhető online, és nem kötelező válaszolnia a megkeresésekre. A csoport szerint ez lenne generációjuk talán egyik legjelentősebb munkaügyi- és jogi lépése, hiszen a munkaviszonyok különböző aspektusainak újravizsgálását szorgalmazná.

Az irodai munka jövője
Komoly viták követik az elmúlt pár év szociális változásait, és ennek egyike mindenképp az ember és a munka, legalábbis irodai környezetben, újraértelmezése. Sokan érzik úgy, hogy bár az 5 nap munkahelyi jelenlét sem volt ideális, az 5 nap otthonról való távmunka sem megfelelő az ember mentális állapotának, így lehetséges, hogy egy hibrid munkarend lenne a megoldás.

Ám nem mindenki gondolkodik így, a Facebook atyja, Mark Zuckerberg például a távmunkában látja a jövőt, és a járványhelyzet enyhülésével sem szeretne visszarendelni mindenkit az irodába, helyette úgy látja, az elkövetkező 5-10 évben az alkalmazottai legalább 50%-ban teljesen át fognak térni home office berendezkedésre. Zuckerberggel egyébként közel sem ért egyet mindenki, sőt, az ő hozzáállása a ritkább. A legtöbb tech óriásvállalat már elkezdte bejelenteni a terveit a rendes irodai környezet visszaállítására.

Források:
Working from home ‘damaging Britain's creative potential and economic wellbeing’

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése