keresés

2021. április 30., péntek

Mi az otthoni szórakozás jövője?(TV vs. VOD vs. Cloud Gaming) összehasonlítás

A kor amiben élünk,a jelenben és amiben élni fogunk a jövőben technológiailag, társadalomszemléleti és kulturális, szórakoztatási szempontból igencsak innovatív, előremutató de ugyanakkor ha nem éljük és értjük meg mindezt tudatosan és okosan, könnyen ránőhet a fejünkre. Soha nem látottan/hallottan jó minőségű és mennyiségű tartalmat tudunk ma már fogyasztani/átélni, a hagyományos értelmű televízió viszont ehhez a fejlődéshez elég nehézkesen áll, olyannyira, hogy előbb-utóbb a tévéműsorok teljes egészében eltűnhetnek( de hogy erősen átalakul, átültetődik az internetre az már most megfigyelhető). Hiszen ma a képernyőket arra használjuk már csak, hogy a tartalmat egy számítógépről, játékkonzolokról, laptopról, okostelefonról, tabletről vagy egyéb médiaeszközről élvezzük(pl. Apple TV, Google Home, stb.), az adások sem műhold, hanem korszerűbb IPTV azaz internetről érkező televízióadások formájában válnak elérhetőbbé egyre inkább, set-top boxok segítségével. 

A TV korszak hanyatlása(?)


Ez a módszer azért is vált felhasználóbarátabbá, mert szinte minden szolgáltató kínálatában benne van az, hogy bizonyos fokig és mértékig VOD(Video-on-Demand) szolgáltatásokat is nyújtanak, több szolgáltatás is integrálva van beléjük(véleményem szerint a szolgáltatók azért is tették meg ezeket a lépéseket, hogy közelebb kerüljenek a 16-35 éves korosztály igényeihez). 
Szoftverfrissítések által, multimédiaeszközökként funkcionálnak, Időjárást, híreket, árfolyamot is nézhetünk velük, van  filmkölcsönzés, HBO,YouTube, Netflix és más integrációjuk, fel lehet venni műsorokat, amiket bármikor, bármeddig vissza lehet nézni, áttekerhetőek a reklámok, ajánlók, ténylegesen a lényegre lehet koncentrálni. 
Viszont, ha a fiatalok szokásait megfigyeljük, észrevehetjük hogy szinte egyáltalán nem néznek illetve nézünk, hagyományos értelemben reklámokkal teletűzdelt, műmájeresen míves, valós értéket ritkán képviselő TV-műsorokat. 
Miért is tennénk, mert egy kötött és egyre elhasználtabb,elavult, elcsépelt jelenségről beszélhetünk, amit egy internetet látott polgár nem tud már értékelni. Itt tudunk szelektálni, olyan csatornákat nézni, amik ténylegesen azzal az érdeklődési körrel foglalkoznak, ami minket is bevonz. Le és feliratkozhatunk rájuk mindenféle kötöttség nélkül,válogathatunk, közvetlenebbül és interaktívabban vehetünk részt bennük, formálhatjuk őket közösségekként.
De miért is fogalmaztam úgy, hogy a tévé hanyatlik? A válasz elég egyszerű. Ugyanis az egyes csatornák és szolgáltatók egyre inkább veszik át a felhasználóbarátabb megoldásokat az interneten fellelhető konkurensektől. Ha nem hanyatlana, akkor nem lenne szüksége az effajta változtatásokra, amiket felsoroltam. Meg kell lennie annak a látszatnak, hogy többet nyújtanak. Utóbbinál pedig erre nincs szükség, mivel maga a rendszer a mezei felhasználóra vetítve nem vagy sokkal kevésbé korrumpálható, üzletileg befolyásolható. És ezáltal válik a tartalom hozzáférhetőbbé, kedvelhetőbbé.
Viszont a legnagyobb probléma,a televíziószolgáltatások,csatornák esetében, hogy a műsorok maguk nem változnak, a csatornaigazgatás/működtetés körülményes, nyögvenyelő a szerkesztői bürökrácia miatt. Eldönti, hogy te mit és hogyan mutathatsz be, adhatsz elő,mondhatsz el, ha pedig nem akkor dolgozhatsz máshol. Mondjuk egy Twitch és YouTube esetében sokkal kevésbé van így, ha egyáltalán van és nem önálló szolgáltatóként, tartalomgyártóként működnek a szereplői. Mert a tendencia az utóbbira hajaz, többek között amiatt, mert kivétel nélkül őket leginkább az őrájuk feliratkozott közösség-közönségek tartják ezen projekteket életben.

A VOD(Video-On-Demand)



Az újabb és az utóbbi 10-13 évet egyértelműen a VOD tartalmak uralták, sikerük pedig azóta is töretlen. A VOD-ot úgy kell elképzelni, mint egy folyamatosan frissülő multimédiakönyvtár, amit bárhol, bármikor elérhetünk, tizenévekre visszamenőleg. A legújabb, "legtrendibb" értsd. folyamatosan beszédtémaként keringő tartalmak érhetőek el ezeken a felületeken, viszonylag jutányos árakon(ha nem ingyenesen), viszont alig feldolgozható mennyiségben ( ez akár több ezer órányi tartalmat is jelenthet). 
A 2019 végi-2021-es karantén időszak alatt pedig sokkal dinamikusabbá,erőteljesebbé vált a fejlődésük. A mozik pandémia miatti zárlata, a tévéműsorok iránti egyre hanyatló érdeklődés következtében a film, sorozatpremierek átterelődtek olyan szolgáltatók kínálatába, mint az HBO Max(ami nálunk a felettébb bogaras HBO Go),Netflix, Paramount+, Amazon Prime Video, Apple TV+,Disney+ csak hogy néhányat említsek. Ehhez még hozzájönnek, az egy-egy közösség,egyén médiatartalomgyártásának teret adó YouTube és Twitch szolgáltatások is. Ez a hatás valószínűleg elég hosszú távon változtatta/változtatja meg és formálja át a mozizási/film, sorozatnézési, ilyen irányú művelődési/alkotási szokásokat.
Az itt megjelenő tartalmak előnye, hogy a televízióval ellentétben az online tartalmak, mivel egyiket sem kötelező nézni, így megvan az a fajta nyitottság, mint ami tv vagy mozifilmek esetében jelentős, hogy kevésbé jelenhetnek meg szókimondó, vagy politikai, társadalmi problémákkal foglalkozó vagy éppen azt kifigurázó, humoros műsorok. Az interneten nincs így. Nincs időtartamilag, tartalmilag beszabályozva olyan mértékig, mint mondjuk a televíziós műsorok ideje/tartalmi követelményei.
Az online térben ezek a korlátozások inkább ésszerűségen alapulnak, nagyrészt szerzőijogi, etikai(pl. tiltott szimbólumok megjelenítése, politikai gyűlöletbeszéd, rasszizmus, nemi/faji fóbia, kirekesztés) szempontok irányelvei szerint történik meg a szűrésük. Viszont ezek kellő szigorral, de messze nem hibátlanul történnek. Ugyanis többször előfordul, hogy ha például valaki a YouTube-ra tartalmat készít, akkor annak ellenőrző algoritmusaiba hiba csúszik, mondjuk egy zeneszám, filmrészlet felhasználása történik, és rögtön lecsap a szolgáltató keze(akár teljes csatornatörléssel) vagy éppen ellenkezőleg, egy gyűlöletbeszédet, rasszizmust nyilvánosan hirdető csatorna minden gond nélkül létezhet és juthat el az arra fogékony, naiv emberekhez.
Értelemszerűen ez az algoritmus tanul, de nagyon könnyen megvezethető. Ezért találták ki például azt, hogy a felhasználók jelenthetik a szolgáltatásnak, hogy sértő tartalom van fent, illetve ha tévesen vesz vagy tilt le egy videót, akkor annak feltöltője jelezheti, hogy nem állt szándékában az ilyen jellegű írott vagy íratlan szabályok megsértése, s kérheti annak felülvizsgálatát, hogy tartalma újra nyilvános legyen.

A Cloud Gaming



A Cloud Gaming a legújabb jelenség, témámban kicsit kakukktojás, de ha közelebbről szemléljük meg, nem is áll olyan messze az előbbiekben felsorolt társaitól. Végül is, ha úgy vesszük, a cloud azaz felhő alapú gaming vagyis videó játékokkal játszás is egyfajta VOD, csak annyi a különbsége, hogy végfelhasználó nem csak "nézi" az adást, hanem manipulálhatja, azaz  játszhat a játékkal, ami a szeme elé tárul, valamint, hogy sokkal nagyobb terhelést kell kibírnia annak a szervernek, mintha csak egy videófájlt kellene lekérni, sokkal nagyobb teljesítmény igénnyel(a felhőnek, vagyis a távoli szervernek nem csak megfelelő háttértár, processzor és RAM szükséges. hanem egy elég erős vagy több erős videókártya által összekötött összteljesítménye is). A témát azért nem részletezném ennél jobban, mert erről a jelenségről és annak történetéről már írtam egy bejegyzésben, amire való hivatkozást, a rovat címébe rejtettem. Önmagában a jelenség azért érdekes és itt kapcsolódik a témához, hogy leegyszerűsödhet az, hogy valaki a legújabb játékokkal játszhasson, a maximális beállításokon, még akkor is ha mondjuk rendszere ezt máshogy nem tenné lehetővé. Továbbá, mivel a szolgáltatás aránylag olcsó is, így nagyobb közönség juthat hozzá, akár olyanok is, akik még egyetlen egy játékkal sem játszottak, csak külső szemlélőként érdekelte őket.

Összegzés


Összességében elmondható, hogy az eddigi paletta is már igen széles, ha otthoni szórakozásról van szó. Véleményem szerint egyik típus sem elhanyagolható a létezését tekintve, hiszen ügyféli/ felhasználói igények hozták létre őket. Viszont az is tény, hogy mindegyik típus radikális változásokon megy keresztül s nem tudhatjuk, vagy csak sejthetjük melyik kerül ki végül "győztesen".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése