keresés

2021. április 27., kedd

Körkép a koronavírusról és annak hatásairól

 Az elmúlt hónapokban a mindennapjainkat lassan másfél éve megkeserítő pandémiával foglalkoztam. 

 


  Valentin nap környékén utánanéztem a pandémia alatti társkeresésnek, majd később a korlátozások és a bezártság által előidézett addikcióknak, az öngyilkosságok drámai megugrásának. Valamint, hogy valami pozitívról is írjak, a pandémiás helyzet pozitív hatásainak.


COVID-19


Hatások

Pozitív

  1. NN Biztosító felmérése szerint a bezártság összehozta az embereket.
  2. Több idő jutott az embereknek a személyes hobbijaikra.
  3. Megnövekedett a sportolásra és a családra szentelt idő.
  4. Valentin nap egy nap alatt berobbant a nőknek szóló társkereső.
Személyes pozitív változások : bátrabb online ügyintézés, megtanultam, hogy azok a dolgok, amelyek elsőre magától értetődőnek tűnnek, nem biztos, hogy azok. Emellett a tanulásban , valamint az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban és A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárában elvégzett szakmai gyakorlatban leltem vigasztalódást. A tanulás és a könyvtáros szakma iránti lelkesedésem pedig nem csökkent le a pandémia ellenére sem.


  1. A járvány ideje alatt drasztikusan emelkedett az öngyilkosok száma.
  2. Az emberek egzisztenciálisan bizonytalan helyzetbe kerültek.
  3. Az elszigeteltség, izoláltság sok embernél depressziót váltott ki. 
  4. A folyamatos stressz, bizonytalanság, a korlátozások által bevezetett frusztráció sok esetben addikciók (drog, alkohol) megjelenését vagy kiújulását idézték elő
  5. A pandémia idején megnőtt a magányos emberek száma, ezért többen választották az online ismerkedést .
  6. A kiszolgáltatott emberekre a nehéz helyzetekben még az átlagosnál is nagyobb veszély leselkedik, ezért jelentősen megnőtt a lelki, anyagi kizsákmányolások száma.
Személyes negatív hatások : Az első hullám idején hajlamos voltam túl sokat foglalkozni a pandémiával, amely kezdett a saját lelki egészségem rovására menni.
A második hullám idején megfogadtam azt a tanácsot, hogy ,,Azzal érdemes foglalkozni, amelyre az embernek személyes hatása van." Ennek a tanácsnak a betartása segített abban, hogy a 2020/21/1 szemeszterre a kredites átlagom 3,93 helyett 4,34 lett. Viszont idén márciusban a harmadik hullám idején újra nehezemre esett elhatárolódni a pandémiától és annak hatásaitól. Ennek a visszaesésnek talán az lehett az oka, hogy velem együtt sokan várták az idei tavasztól az élet visszarendeződését. S azért lássuk be a tavalyi év után újból leszámolni azzal a gondolattal, hogy az idei tavasz sem a felszabadulást sem hozza el, hogy idén sem lesznek hagyományos március 15-ei, húsvéti ünnepségek, az azért eléggé húzós volt. 

Végezetül itt egy jó tanács a krízis átvészelésére az ország legmegosztóbb pszichiáterétől.
A kérdésem az lenne az olvasóktól a legendás mondatot idézve,,Bevállalják? Igen vagy nem!"

Aki pedig az előbbi riport után kedvet kapott a műsorhoz , annak itt van egy intro .

Vigyázzunk magukra!
Vigyázzunk egymásra !



Források : 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése