keresés

2021. április 15., csütörtök

Az ujgurok helyzete Kínában - kényszermunka, átnevelőtáborok, eltűnt gyermekek, megsemmisítés

"Hagyni kell, hogy fokozatosan megváltozzon a gondolkodásuk és a látásmódjuk, és át kell alakítani az értékrendjüket és világnézetüket a környezetváltozás és a munka segítségével." Ehhez hasonló mondatokat lehet olvasni abban a tanulmányban, amit a kínai Nankai Egyetem tudósai írtak a hszincsiangi ujgurokról. A szöveg csak rövid ideig volt elérhető az interneten és valószínűleg csak tévedésből töltötték fel. Legalább egymillió ujgurt kényszerítettek eddig átnevelő- és munkatáborokba, de egyes feltételezések szerint ez a szám három millió is lehet.


Kik az ujgurok?

Az ujgurok Kína északnyugati részén, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen (az ujgurok számára Kelet-Turkesztánnak) élnek a legnagyobb számban, de a török eredetű, muszlim vallású etnikum tagjai kisebb számban megtalálhatóak többek között Kazahsztánban, Törökországban, Kirgizisztánban is. Az ujgurok egyébként csak egy az 56, erőszakos asszimilációnak egyre inkább kitett, Kínában megtalálható kisebbség közül. 

A kommunisták 1949-es győzelme után véglegesen kínai tartománnyá vált a terület, ahová már az ötvenes évektől folyamatosan telepítettek be az ország többségét alkotó han kínaiakat. A 2000-es évek terrortámadásai következtében, a világszerte erősödő muszlim-ellenességgel párhuzamosan, a kínai állam muszlim vallású állampolgárai ellen fordult, azzal az ürüggyel, hogy a térségben egyébként jelentéktelen dzsihadista jelenlétet készül megfékezni. Egy 2014-es, Ürümcsiben, a tartomány székhelyén, elkövetett terrorcselekmény után indult el az a hadjárat, amelynek célja az ujgurok kulturális megsemmisítése egy alaposan kidolgozott kormányzati stratégia mentén. Az indok az iszlám radikalizmus és a szeparatista törekvések megszüntetése, egy kultúrálisan és ideológiailag egységes Kína megteremtése.
 

A terror kezdetei

Azok akik érezték, hogy nagy a baj és el szerették volna hagyni az országot, 2016-ra azzal szembesültek, hogy az állam minden kisebbségi csoporthoz tartozó állampolgártól begyűjtötte az útlevelét, legálisan tehát nem hagyhatták el többé az országot. Csen Csuankuo lett a terület vezetője, aki korábban a tibeti tartományt irányította. Megkezdődött az úgynevezett átnevelő táborok kialakítása, mindenkitől DNS mintát vettek, a közterületeken mindenhol kamerák jelentek meg. Ha azt figyelték meg, hogy valaki hirtelen leszokott a dohányzásról, vagy nem a ház főbejáratán, hanem a hátsó ajtón hagyta el az épületet, ez már elegendő ürügy volt a letartóztatásra. Később egyre nagyobb szerepük lett a különböző arcfelismerő technológiáknak is, nyomon követik az internetes tevékenységet, azt, hogy ki milyen alkalmazást használ a telefonján. Gyakran előfordul, hogy Peking egyszerűen lekapcsolja az internetet ebben a régióban.

A kínai állam minden állampolgárát pontozza és ebben a rendszerben az etnikumok tagjai kizárólag a legalacsonyabb minősítést kaphatják meg. Mindenkiről mindent tudnak, és ezeket az adatokat használják fel a kisebbségek erőszakos asszimilációjához. Kína sikeresen létrehozta az Orwell által csak fikcióként leírt rendszert és megszegi a népirtás ellen létrehozott nemzetközi egyezmény minden pontját. A kínai kormány azt vallja, hogy egy sikeres társadalomnak nem demokráciára van szüksége, hanem információkra, amelyekkel rövid pórázon tarthatja és gazdasági szükségletei szerint mozgathatja a lakosságot. 
 

Módszerek

Az állam a legkorszerűbb technológiától kezdve a legprimitívebb, brutális módszerekig mindent bevet, hogy eltüntesse az ujgurokat a föld színéről. Elszakítják őket a családjuktól, kényszermunkára elszállítják őket az ország távoli területeire, ahol embertelen körülmények között élnek. Ha az átnevelési programok (agymosás), a megaláztatások, erőszak és kínzások, az abortuszok és sterilizálás, gyermekek elrablása nem bizonyulnak elég hatékonynak, akkor nem riadnak vissza a fizikai megsemmisítéstől sem. Egyre több megdöbbentő beszámoló jelenik meg ujgur menekültektől, akik elég bátrak ahhoz, hogy interjút adjanak a szabad sajtó képviselőinek.
 

Hogyan válaszol a világ? 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Amnesty International és más intézmények folyamatosan gyűjtik és dokumentálják az információkat, újabb és újabb riportok, titokban készült videófelvételek kerülnek a nyilvánosság elé. A sokasodó bizonyítékok ellenére a kínai kormány továbbra is mindent tagad, azt állítják, hogy a szögesdróttal körbevett "szakmai átképzőközpontokban" önkéntesen jelennek meg a résztvevők. A különféle emberjogi szervezetek a világ számos kormányával együtt próbálnak nyomást gyakorolni Kínára, hogy megállítsák a szisztematikus népirtást.

Idén márciusban került sor először arra, hogy az évtizedek óta folyó és egyre drasztikusabb megsemmisítési törekvésekre a nyugati országok, egymással egyetértésben és összehangoltan, Kína elleni szankciókkal válaszoltak. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság első lépésként olyan kínai vezetőktől vonta meg például az utazási jogokat, akik közvetlenül kapcsolatba hozhatók a tartománnyal. Ehhez csatlakozott később az Egyesült Államok és Kanada is. Kína azonnal hasonló lépésekkel válaszolt, feketelistájára került számos európai parlamenti képviselő, diplomata, akadémikusok, valamint tanácsadó szervezetek, mint például a kínai folyamatokat vizsgáló IPAC. A kínai vezetőség előrántotta "fake news" kártyáját, és megfenyeget mindenkit, aki hazugságokat terjeszt a kisebbségekkel szembeni bánásmódról.

Szemben a nyugati országokkal a Közel-Kelet muszlim többségű kormányai meglepően hallgatagok. Nem tűnik úgy, hogy nagy számban tiltakoznának a muszlim társaik ellen elkövetett szörnyűségek miatt, akkor sem, ha tudják, hogy ez egy közel nyolc milliós muszlim közösség eltűnéséhez fog vezetni. Ennek egyik oka lehet az, hogy az ujgurok földrajzilag is távolabb vannak ezektől az országoktól, de a fő indok Kína erős politikai befolyása és gazdasági jelenléte a régióban. Az sem segít sokat, hogy ezek az országok maguk sem büszkélkedhetnek egyenrangú polgárokként kezelt kisebbségekkel.

Még több propaganda

A The Guardian április eleji cikke beszámol arról, hogy az állami filmgyártó vállalat elkészítette első, a La La Land és más hollywoodi musicalek által ihletett, Hszincsiangban játszódó zenés filmjét. A Wings of Song címen futó alkotás három, különböző etnikumú, de ideológiailag egységes gondolkodású férfi mindennapjain keresztül mutatja be azt az édeni világot, amelyet a kínai kormány jótékony, békés módszerekkel létrehozott. A képekről természetesen hiányzik a valóság rengeteg eleme:  a mecsetek, a fátyolt viselő nők, a köztéri kamerák, a szögesdrótok és az utcán ezer számra járőröző rendőrök. A piros pozsgás, elégedett ujgur férfi mosolyogva mond köszöntőt sörrel a kezében. 
 

Források, olvasnivalók, videók:

Chinese labour schemes aimed to cut Uighur population density – report - The Guardian
A Million People Are Jailed at China's Gulags. I Managed to Escape. Here's What Really Goes on Inside - Haaretz
China launches musical in bid to counter Uyghur abuse allegations - The Guardian
US and Canada follow EU and UK in sanctioning Chinese officials over Xinjiang - The Guardian
Kína sötét titka: milliókat tartanak brutális elnyomásban, totális megfigyelésben, zárt táborokban - Portfolio.hu
China breaching every article in genocide convention, says legal report on Uighurs - The Guardian
The Uyghur Genocide: An Examination of China’s Breaches of the 1948 Genocide Convention - Newlinesintitute.org - a jelentés PDF formátumban letölthető
China has detained my young children. I don't know if I'll ever see them again - The Guardian
Átnevelőtáborok Kínában – az ujgurok pokla - juratus. elte.hu
A muszlim szolidaritás vége - 444.hu
China’s Vanishing Muslims: Undercover In The Most Dystopian Place In The World - Vice News - YouTube link
China & Uighurs: Last Week Tonight with John Oliver - HBO - YouTube link
A kínaiak úgy mutogatják a külföldieknek az ujgur átnevelőtáborokat, mintha a világ legvidámabb helyei lennének - 24.hu
China: Hearts and Lives Broken - The nightmare of Uyghur families separated by repression - Amnesty International - a jelentés PDF formátumban letölthető
Inside China's 'thought transformation' camps - BBC News - YouTube link
China's Uighur camp detainees allege systematic rape - BBC News - YouTube link
'Our souls are dead': how I survived a Chinese 're-education' camp for Uighurs - The Guardian
Hazamentem az ujgurokhoz - Népszabadság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése