keresés

2021. április 23., péntek

Megrekedt a Netflix?

 

A 2019 decemberében Kínában megjelent majd az egész világon elterjedt Covid-19 vírus jelenléte alapjaiban változtatta meg az életünket. Előtérbe került az otthoni munkavégzés és elveszett a házon kívüli szabadidős programjaink nagy része is. Nincs sem színház, sem mozi többek között. Így 2020-ban egyre többen csatlakoztak az online stream világához, mint például a Netflixhez

A Netflix és természetesen sok más online tartalomközvetítő úgy tűnik átvette jelenleg a mozi világát. Azonban a Covid-19 pandémia hatással van Hollywoodra is, egyre halasztják az új filmek, sorozatok premier dátumait ezáltal egyre kevesebb újdonság kerül ki a stream felületekre. 

Mi is az a Netflix?

A kaliforniai székhelyű, eredetileg DVD kölcsönző vállalkozás 2010-ben csatlakozott a stream-szolgáltatókhoz. Manapság több mint 200 millió előfizetővel rendelkezik, és az egyik legjelentősebb média szolgáltató. Egyre több saját gyártású filmet készít, és folyamatosan igyekszik bővíteni filmkínálatát a klasszikus filmektől kezdve a legújabb mozifilmekig. Magyar változata 2019. október 4-én jelent meg. Azonban manapság is a filmek jelentős része csak angol szinkronnal érhető el rajta, illetve egyre több magyar felirattal. 

Előfizetők számának változásai

Nyilvánvaló, hogy a 2020-as év sok előfizetőt hozott a Netflixnek is, ugyanúgy mint más stream platformoknak. Jelentős megugrások voltak tapasztalhatók az előfizetők számában, 2020-ban negyedévekre bontva volt, hogy 10 millió fővel is növelte táborát. 2021-re viszont, az első negyedévet nézve jelentős lassulás tapasztalható. Természetesen még mindig bőviti előfizetői körét a szolgáltató, de jelentősen kisebb mértékben. Ennek valószínűsíthető oka a már említett új filmek halasztása. Bár folyamatosan igyekszik újdonságokat hozni, de a beígért valószínűsíthető kasszasikerek elmaradoznak a tartalmak közül. Így talán sokan nem érzik érdemesnek, hogy előfizetést vegyenek. Mindezek mellett egyre több stream szolgáltató jelenik meg, például a Disney új platformja a Disney Plus, mely nagyon népszerű azon országokban, ahol elérhető a tartalma. Magyarországon egyenlőre még nem nézhető. 

A jövő

A Netflix a következő negyedévre sem jósolja, hogy jelentős mértékű növekedés várható az előfizetések terén. Remélhetőleg lassan a világ is kezd visszazökkenni a régi kerékvágásba bizonyos tereken, így a mozik újranyitásában is. Ezáltal sok eddig halasztott film kerülhetne bemutatásra. Ezen filmek nagy része valószínűleg megtalálható lesz Netflixen is, azonban véleményem szerint a 2020-as kiugróan magas adatok produkálása már nem lesz elérhető. Azonban egy kiegyensúlyozott, lassabb növekedés mindenképp lehetséges a jövőben is. Hiszen továbbra is könnyebb, otthoni opcióját biztosítja a filmnézésnek. 


Források: 

IT café

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése