keresés

2023. április 13., csütörtök

Az orosz internetes megfigyelés

 Oroszországban központi szerepet játszik a Roskomnadzor nevű orosz ügynökség, ami leellenőrzi az orosz weboldalakat. Ez egy blokklistát vezet, ami több mint 1,2 millió URL-t ellenőrzött le, és számos cenzori hivatal alá rendelte a cégeket úgy, mint a Facebookot, az Instagramot, a TikTokot, a Twittert, a Google keresőt, a YouTubeot és a Pinterestet. Az ügynökség azért lett létrehozva, hogy ellenőrizzék a széleskörű médiaáramlást, a telekommunikációt és az információs technológiát.

A megfigyelés és az ellenőrzés

A New York Times egy nemzetközileg elterjesztett újság, ami szerkezetileg több részre bontható, de bizonyos kritikák szerint bizonyos hírek nem rendelkeznek a megfelelő részletekkel. Az újság szerint a Roskomnadzor körül-belül 160 ezer feljegyzése szivárgott ki, ami bepillantást enged az orosz internetes megfigyelés és cenzúra működésébe. Ez a cenzúra jól elzárja az oroszokat az Oroszországon kívüli információktól.

A 2008-ban létrehozott Roskomnadzor az orosz megfigyelési gépezet egyik fontos elemévé vált. A TV- és rádióvezetőknek engedélyt kell kapniuk, hogy műsoraikat sugározzák, ami a Roskomnadzor felelősége lett. Amelyik weboldal megsérti az orosz kormányt, arra büntetést szabnak ki. Ennek következtében azok a személyek terjeszthetnek nyilvánosan információkat, akik kormánypártiak vagy apolitikusak.

A kormányellenes személyek büntetése

"A dokumentumok alapján a Roskomnadzor részletes információval szolgált a kritikus véleményeket megfogalmazók online aktivitásáról a biztonsági szolgálatok felé." Egyre több olyan embert visznek börtönbe, akik fellépnek a kormány ellen. Ma már modern kamerahálózat működik arra, hogy ha valahol felismerik a kormányellenes személyeket, azt minél hamarabb börtönbe tudják vinni.

Egy ellenzékinek minősített orosz cikk szerint Putyin csak a saját érdekéből támadta meg Ukrajnát. "Vlagyimir Putyin nincs tisztában a valósággal, ezért tudott úgy dönteni, hogy megtámadja Ukrajnát. Az orosz elnök arra számított, hogy a Nyugat nem fog segíteni Kijevnek" - mondta Igor Javenko az orosz ellenzéki újságíró. Az oroszok addig folytatják a háborút, amíg meg nem szerzik az ukrán területeket; és sok nyugati információt betiltanak az oroszok által meghódított ukrajnai területeken.

Fő szövegforrás:
További szövegforrások:
Képforrások:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése