keresés

2023. április 30., vasárnap

Az Apple terjeszkedése Indiában

 E hónapban nyitotta meg Indiában az Apple az első két áruházát, Mumbai és Új-Delhi adnak otthont a két új boltnak. Az Apple az utóbbi években komoly figyelmet fordít az india piacra, amely a világ egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő okostelefon piaca. India az elmúlt években jelentős gazdasági növekedést ért el, a világ egyik legjobban bővülő piaca. Az indiai gazdasági növekedés a fiatal átlagéletkorú társadalomban, a folyamatosan növekvő népességnek valamint, az IT szektor fejlődésének köszönhető. Az ENSZ jelentése szerint a közelmúltban India lett a világ legnépesebb országa megelőzve Kínát, így az ország népessége átlépte az 1,4 milliárdot.

Az indiai kormány gazdasági programjai

Az indiai kormány is támogatja az ország fejlődését. Számos programot indított, a gazdasági növekedés elősegítése és a mélyszegénységben élők felzárkóztatása érdekében. Az egyik ilyen program a Digital India melynek célja, hogy az országban mindenki hozzáférjen az internethez és a digitális szolgáltatásokhoz. Ezáltal a gazdaság további fejlődése várható és számos új üzleti lehetőség nyílik az IT szektorban.

Az Apple látva az Indiában rejlő gazdasági lehetőséget egyre nagyobb figyelmet fordít az indiai piacra. A piac iránti elkötelezettségét jelzi, hogy a cég az országban bővíti a gyártási kapacitást és új üzletek megnyitását tervezi. Az indiai kormány adókedvezményekkel és támogatásokkal ösztönzi a Make in India program keretein belül a nemzetközi cégeket, hogy a gyártási kapacitásaikat telepítsék át India területére, ez előnyös a vállaltoknak és az ország számára is.

Apple vezérigazgató tárgyalásai

Az Apple vezérigazgatója Tim Cook személyesen tárgyalt az indiai kormány képviselőivel. Elmondta, hogy az indiai piac fontos a vállalat számára, megegyeztek egy új logisztikai központ létrehozásában és a gyártási kapacitás növelésében. A cél, hogy az Apple gyártási kapacitásának 25%-a Indiába települjön 2025-ig, a jelenlegi 7% helyett. Az új központ nem csak az indiai piacot, hanem a környező országok piacait is el tudná látni.

Az Apple indiai terjeszkedése nagy potenciált jelent a cég számára, mivel a cég globális értékesítése lassul. Jelenlegi piaci részesedése az indiai mobiltelefon piacon 3%-ot ér el. A
viszonylag alacsony piaci részesedés az Apple termékeinek borsos ára és a helyi piac túlszabályozásának volt köszönhető. Az indiai gyártásikapacitás növelése lehetővé teszi, hogy csökkentse árait és jobban illeszkedjen a helyi piachoz. A cég sikere attól függ, hogy mennyire tud alkalmazkodni a helyi piac sajátosságaihoz és mennyire tud megfelelni az indiai kormány túlszabályzott előírásainak.

Forrás:

Sokára lehet csak India az Apple új Kínája

Teljes gőzre kapcsol az Apple Indiában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése