keresés

2023. április 28., péntek

Twitter Blue Magyarországon, avagy mennyit ér egy kék pipa

Az elmúlt év egyik legnagyobb techcégeket érintő változása a Twitter Elon Musk által történt felvásárlása volt. A közösségimédia-cég ezt követően jelentős változáson esett át, az ott dolgozók egy jelentős részétől megváltak, az új tulaj posztjai is borzolják a kedélyeket. Már maga a felvásárlási összeg is komoly kérdéseket vetett fel a fenntartható működtetést illetően és ugyan hiába a világ egyik leggazdagabb embere Musk, valamiféle bevételt szeretne elérni. Ennek egyik ága a "fizetős Twitter", amely Twitter Blue néven indult el és már most viták tárgya, egyrészt a bevezetés módja, másrészt a a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, harmadrészt pedig a korábbi hitelesítési rendszer kivezetése miatt. 2023 márciusától már Magyarországon is elérhető a Twitter Blue, amihez számos vélt vagy valós előny is társul (pl. hosszabb tweetek, a híres "kék pipa" és a szerkesztési lehetőség).

Twitter Blue vs. régi hitelesítés

Elon Musk egyik első bejelentése volt, hogy bevezetnek egy fizetős szolgáltatási elemet, ami nyolc dollárba fog kerülni és felváltja a régi validációs rendszert is. Ennek szerepe az volt, hogy igazolja az adott fiókot, azaz adott személy, cég, szervezet hivatalos fiókjának tweetjeit olvashattuk. Ez hitelesítette kifelé, a felhasználók felé a fiókot, így tudni lehetett, hogy nem identitásrablásról, csalásról vagy paródiafiókról van szó. Ezt az adott fiók neve mellett látható kék alapú fehér pipa jelezte (blue tick).

Ezt váltotta fel a Twitter Blue, ami a már említett nyolc dollárért adja a hitelesítést, de elég hamar a kritikák középpontjába került, mivel komolyabb háttérellenőrzést nem hajtanak végre a blue tick kiosztása során, így egy Twitter Blue felhasználó azt a látszatot kelti, mintha egy régi hitelesítésen átesett fiókról lenne szó. Mostanra már ugyan jelzik, hogy melyik fiók Twitter Blue-t használó fiók és melyik ún. "legacy validation", de ehhez is rá kell kattintani magára a blue tickre, hogy kiderüljön. A Twitter Blue további kritizált szolgáltatásai közé tartoznak amúgy a kétfaktoros hitelesítés bizonyos ágai, ami korábban minden felhasználó számára nyitott volt és az érintett felhasználók kaptak is üzenetet, hogy ez megszűnik belátható időn belül számukra, illetve a tweetek szerkesztésének lehetősége, ami régi felhasználói kívánalom, de ezzel csak korlátozott körnek lesz lehetősége használni. Ahogy a négyezer karakterre megnövelt tweet-hossz is. Ez a szolgáltatás nem fogja vélhetően a különböző Mastodon-szerverekre távozott egykori felhasználókat visszacsábítani.


A Twitter Blue Magyarországon

Március elején jelent meg a hír, hogy a Twitter Blue-t már magyarországi felhasználók is igénybe vehetik. Ez a bevezetés hazánkon kívül tizenkilenc, tehát összesen húsz európai országot érintett, így egy hullámban vezették be a kontinens jelentős részében. Ami érdekes, hogy más forintösszeget ír a webes előfizetésre és mást a mobiloshoz. Web esetén 2850 forint, Android/iOS 4000 forint. Ezt Elon Musk a jutalékok különbségével magyarázta az amerikai árak esetében is.

Nagy bevételt elérni Magyarországról vélhetően nem fog, mivel más országokhoz képest itthon a Twitter másodlagos, főleg a Meta két óriásához, a Facebookhoz és az Instagramhoz képest. Másrészt a Twitter hosszú működése során sosem kért eddig főbb szolgáltatásaiért pénzt, így a hajlandóság arra, hogy fizessen a felhasználó, főleg, ha kritikusan áll hozzá Elon Musk működéséhez. Általában kérdéses, hogy a hirdetői jelentős részét elvesztő Twitter a bevételkiesésének mekkora hányadát fogja tudni a Twitter Blue-val pótolni (a vételárhoz viszonyítottról nem is beszélve), de már a döcögő bevezetése sem ígért sok jót. Így a rengeteg Twittert érintő nyitott kérdés továbbra sincs igazán megválaszolva, magyar viszonylatban sem.

Források

Magyarországra is megérkezett a fizetős Twitter, hvg.hu, 2023. március 3.

A kép forrása: Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése