keresés

2023. április 2., vasárnap

ChatGPT - az új sikerlistás szerző?

Február közepéig több, mint 200 e-könyv volt az Amazon Kindle áruházában, amelyeken a ChatGPT szerzőként vagy társszerzőként szerepelt. 

A bölcs kis mókus, mint oktatókönyv?

Hatalmas számban találunk köztük illusztrált gyerekkönyveket, mint például  A bölcs kis mókus, melyet szerzőként Brett Schickler jegyez. A szerző New York államban dolgozó eladó, aki soha nem gondolta, hogy valaha könyvet fog publikálni, csak álmodozott róla. Saját bevallása szerint az egyszerű felszólításokból szövegblokkokat generáló mesterséges intelligencia-szoftver segítségével néhány óra alatt alkotta meg a 30 oldalt kitevő könyvét, melyet az Amazon.com webáruházban januárban kínált eladásra. A könyvben Sammy, a mókus erdei barátaitól tanul arról, hogy hogyan lehet pénzt megtakarítani, miután egy aranyérmét talál. Makk alakú malacperselyt készít, makk-kereskedelmi üzletbe fektet be és abban reménykedik, hogy később majd vásárolhat egy makkcsiszoló követ. A végkifejletben az erdő leggazdagabb mókusává válik, a barátai irigykednek rá és az erdő felvirágzik. E-book formátumban 2,99 dollárért, nyomtatott formátumban pedig 9,99 dollárért lehet megvásárolni.

Egy új alműfaj is feltörekvőben van, ez pedig a ChatGPT használatáról szóló saját maga által létrehozott könyveket takarja. Egy nagyon érdekes trend, de nem valószínű, hogy több annál. Inkább csak három napig tartó csoda, amely nem lesz tartós.

Kérdések, melyekre nincs válasz...

Nagyon sok szerző nem fedi fel, hogy használta a könyve megírása során az új technika adta lehetőségeket. Jelenleg az Amazon irányelvei sem követelik ezt meg a szerzőktől. Tekinthetjük ezt vajon plagizálásnak vagy sem? Plagizálható-e egyáltalán egy mesterséges intelligencia által írt szöveg? Lehetnek-e a mesterséges intelligenciának szerzői jogai? Fenti kérdések megválaszolása egyelőre várat magára. Magyar viszonylatban még az e-könyvekkel kapcsolatos jogszabályok sem léteznek vagy nem egyértelműek, így a közeljövőben nem várható ebben hivatalos állásfoglalás.

Hol a határ?

Egyre több olyan feltörekvő regényíró, önsegítő guru van a Reuters cikke szerint, akik gyorsan és hatékonyan szeretnének pénzt keresni. Ehhez pedig a könyvkiadást tartják a megfelelő eszköznek. Szinte órák alatt készítenek kiadásra kész könyvet a chatbot segítségével. Ezeknek a könyveknek a gyors kiadásában pedig például az Amazon Direct Publishing szolgáltatása van a segítségükre. A nagy videómegosztó portálokon most már százával találunk oktatóanyagot arról, hogy hogyan készítsünk könyvet csupán néhány óra alatt kb bármiről.

A kiadói szakmában aggódnak, amiatt, hogy ezeknek a könyveknek a minősége nem éri el a minimum elvárhatót sem. Mégis elárasztják a piacot és emiatt a tendencia miatt a komolyabb írók esetleg abbahagyják a munkát. Ezzel kapcsolatos kétségeit fogalmazta meg a Reuters cikkében megszólaltatott Mary Rasenberger is. Szerinte az automatizálás képessége a könyvírást mesterségből árucikké változtathatja.

Szerették volna erről a másik oldalt is megkérdezni, de a ChatGPT fejlesztő OpenAI szóvivője nem kívánt nyilatkozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése