keresés

2023. április 15., szombat

Az orosz információkorlátozás blokkolása

Egy évvel ezelőtt bevonult az orosz hadsereg Ukrajnába, és a háború óta egyre több weboldalt blokkol az orosz kormány. Lev Gersenzon a Yandex News hírportál egykori főnöke elmenekült Oroszországból Németországba a krími háború után. Ősztől Putyin mozgósítja a népét a háborúba, és azóta több százezer ember hagyja el Oroszországot.

A híroldalak blokkolása és a blokkolások megkerülése

A háború után Gersenzon megalapította a saját hírgyűjtő-portálját: thetruestory.news. Ezt a hírportált három nap alatt betiltotta az államilag ellenőrző orosz propaganda. Oroszországban blokkolva van sok nyugati média weboldal, például a Deutsche Welle vagy a BBC. A független orosz média is tiltva van, mint például Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok hírgyűjtőportálja: kasparov.ru. A legnagyobb független orosz média, a Meduza is be lett tiltva azzal az indokkal, hogy a hírportál „veszélyt jelent az alkotmányos rendszer alapjaira és az Orosz Föderáció biztonságára”, és aki kapcsolatban áll ezzel a weboldallal, azt börtönbüntetésre ítélik.


A VPN (Virtuális Magánhálózat)-csatornán keresztül kerülő utakon hozzá lehet jutni az orosz hírforrásokhoz. Például, ha mindig más ország adataival jelentkezünk be, akkor nem tudnak beazonosítani, és így a hozzáférés nem lesz letiltva. Két nagy hírportál van Oroszországban: a Yandex News és a Google Discover. Amíg a Yandex News kizárólag az államilag megengedett médiákat kínálja fel, addig a Google a független hírközvetítéseket ajánlja fel.

Az információs háború


A Google Discover korlátozni akarja az államilag finanszírozott orosz médiát, világszerte elérhetővé szeretné tenni a megbízható információkat, és minél jobban csökkenteni akarja a legmegbízhatatlanabb híreket. Emellett a Yandex dolgozói közül sokan távoztak a háború kitörése óta, így egyre jobban omlik össze az orosz technológiai szektor.

Lev Gersenzon szerint nem lehet az orosz technológiai cégeket befolyásolni, úgymint a VKontaktét vagy a Yandexet, de a Google rávilágíthat a problémákra, segítséget fog kérni, vagy változásokat fog kikényszeríteni. Az ukrajnai háború egy információs háború, amiben Oroszország az interneten keresztül próbál nagyhatalommá válni.

Fő szövegforrás:

David Beck (2023. február 23.) Wie Russland das Internet zensiert SWR Wissen

További szövegforrások:

Népszava (2022. október 5.) Közel 700 ezren menekültek el Oroszországból a mozgósítás elől

Előd Fruzsina (2023. január 26.) Oroszországban betiltották a legnagyobb független híroldalt Telex

Növekedés.hu (2023. április 12.) Háború: összeomlott az orosz technológiai szektor a harcok miatt

Képforrások:

Portfolio (2023. április 15.) Ömlenek a frontra a fegyverek, az orosz zsoldosparancsnok már a harcok végét kéri - Háborús híreink szombaton

btz (2017. február 16.) Virtuális magán hálózat szerver házilag (Home VPN) Logout.hu

GA Agency (2021. június 16.) Yandex Vs Google SEO: How To Get Search Traffic In Russia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése