keresés

2023. április 10., hétfő

Holnapra kulcsszó-kutatássá silányul az alkalmazott művészet?

A mesterséges intelligenciák gombamód szaporodnak. Az egyes programok fejlődését a tömeges felhasználói lelkesedés exponenciálissá teszi. Nem sok szellemi munkakör maradt, amelyet (még) nem fenyegeti a mesterséges intelligenciák valamely formája. Elsőre azt gondolhatnánk, az emberi képzelőerőt és fantáziát igénylő területeken dolgozva nem kell tartani a művi konkurenciától, az elmúlt időszak tapasztalatai eloszlatják ezt a képzetet. 

Holnap Budapestje (Fotó: bcoolmagazin.hu)

A kreatív munkák, alkalmazott művészetek képviselői sincsenek veszélyzónán kívül: már magyar vonatkozású tartalmat is találhatunk Holnap Budapestje címmel, amelynek készítője egy mesterséges intelligencia. A késztőjével, Kondacs Andrással készült interjúból kiderül, a rendező szerint „a feladatok jelentős részét az MI jóval rövidebb idő alatt végezte el. Humán alkotói szempontból az adekvát kódok és kulcsszavak megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást, termékeny párbeszédbe kell tudni bonyolódni az MI-vel.” A film szinopszisát a Chat GPT írta, ide kattintva olvasható.

Míg a magyar MI-film próbálkozások alapját a precízen definiált utasítások adják, és leginkább animált prezentációkra hasonlítanak, addig a világban sorra jelennek meg az első teljes egészében MI-k által, művészekkel és egyéb videó- és képszerkesztő programokkal kollaborációban készített alkotások. Jah Khalib, egy orosz zenész teljes egészében elkészíttette egy MI-vel az első videóklipet, továbbá az első Stable Diffusion animációs film is elkészült egy MI által. Mára egy egyszerű kereséssel, laikus számára is elérhetők az animációs MI-k kilistázva, használati javaslattal.

A mesterséges intelligenciák tömeges elterjedése alapjaiban reformálhatja meg az alkalmazott művészetek művelői munkáját, írhatja felül a hatékony munkavégzéshez szükséges készségeket: fontosabb lesz jól megfogalmazott parancsot adni az MI-knek, semmint ténylegesen képesnek lenni a művészi kivitelezésre. Mivel mind a művészetek, mind a kultúra- és reklámpiac – mint vizuális kultúra-formáló – lecsapott a lehetőségek kimeríthetetlennek tűnő tárházára, inkább, mint utóbb láthatjuk, mivé nőheti ki magát a kollaborációs alkotás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése