keresés

2023. április 30., vasárnap

A TikTok az amerikai politika kereszttüzében

A kínai tulajdonú TikTok a világ egyik legnépszerűbb közösségi médiás felületek közé tartozik, így természetes, hogy a politikai szféra is kiemelt figyelemmel követi a működését több országban vagy szervezetben. Ide sorolható például az Egyesült Államok, Kanada, de az Európai Unió is. A leginkább a politikai élet kereszttüzében az Egyesült Államokban van a TikTok, elsősorban nemzetbiztonsági problémák miatt, azonban nem teljesen tisztázott az, hogy milyen módon kezeljék ezeket a kérdéseket. Hogyan is néz ki pontosan a problémakör?

Amerikai előzmények

Először maga a Fehér Ház adta ki egy 2023. február 27-ei utasításban a szövetségi ügynökségek dolgozóinak, hogy töröljék le az applikációt az eszközeikről (ezt a lépést több ország is követte azóta). Március 1-jén az amerikai képviselőház külügyi bizottságában szavaztak egy előterjesztésről, ami a TikTok teljes tiltását célozza meg. Ezt egyébként csak a bizottság republikánus tagjai támogatták. Március 23-án pedig a képviselőház energiaügyei és kereskedelmi bizottságában a TikTok vezérigazgatóját, Shou Chew-t kérdezték egy nyilvános meghallgatáson, amely öt órán át tartott.

Felmerülő kérdések

Az ok egyszerű: Kína. Egyrészt kialakulóban van egy amerikai-kínai rivalizálás, a másik inkább adatvédelmi jellegű indok. A ByteDance céget, amely a TikTok tulajdonosa, azzal vádolják, hogy érzékeny adatokat továbbít a kínai kormányzatnak, illetve a Kínai Kommunista Pártnak. Ezt egy létező kínai jogszabállyal magyarázzák, ami lehetőséget biztosít a kormányzatnak, hogy titokban adatokat követeljen kínai cégektől. A TikTok maga tagadja a vádakat. Egy ilyen lehetséges betiltás azonban komoly kérdéseket vet fel: magántelefonokon hogyan lehet egy esetleges tiltást végrehajtani, illetve ellenőrizni? Több amerikai politikus rendelkezik TikTok-profillal és aktív felhasználója a platformnak? Mennyiben más a kínai adatgyűjtés az amerikai cégek hasonló gyakorlatától? Egy VPN-kapcsolattal mennyire lenne könnyen kikerülhető? Röviden: miközben jogos kétségek merülnek fel a TikTokot illetően, amúgy nem kizárólag nemzetbiztonsági és geopolitikai okokból, hanem az algoritmus kapcsán is, addig rengeteg további kérdést is hoz magával egy esetleges betiltás, illetve a közösségi média egészének helyzetével kapcsolatban is. Érdemes lesz követni az eseményeket.


Forrás: 

Sapna Maneshwari – Amanda Holpuch: Why Countries Are Trying to Ban TikTok, The New York Time, 2023. április 26. 

Kép forrása: Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése