keresés

2023. április 12., szerda

A facebook avagy a láthatatlan tükör, mely bepillantást enged más emberek életébe

Ki ne használta volna már a Facebook szociális felületét, tehetjük fel jogosan a kérdést. Annak ellenére, hogy több milliárdos felhasználó közönséggel rendelkezik, nem sokan vannak tisztában az oldalon leselkedő veszélyekkel kapcsolatosan. Kifejezetten azokra a veszélyforrásokra lehet gondolni, amelyek a személyes életünkre is nagy kihatással és következményekkel lehetnek. Mint minden internetes felületen, itt is fontos mérlegelni, hogy mégis mit érdemes magunkról megosztani a nagyvilág felé illetve, hogy milyen tartalmakkal lépünk mi interakcióba, mert annak is következményei lehetnek.
A digitális új lenyomat

Sokszor halljuk azt, hogy a Facebook által szinte mindent képesek vagyunk megtudni egy adott személyről. Ez 100%-ban igaz annak a függvényében, hogy az adott személy mennyit és hogyan osztott meg magáról. Szinte bárkiről, csak egy pár kattintás segítségével elég sok mindent megtudhatunk: a nevét, a korát, tanulmányait, lakhelyét, sőt még a párkapcsolati státuszát is képesek vagyunk megtekinteni. Idővel ezen információk megtekinthetősége szabályozhatóvá vált, egy ideje van lehetőség ezeknek az adatoknak a priváttá tételére, de ha valakit megjelölünk ismerősnek, már nehezebb lehet ezeknek az adatoknak a biztonságát felügyelni, figyelembe véve a megtekintő szándékát. Sőt, ha ezt be sem állítjuk, akkor az életünk egy nyitott könyvé válik szinte mindenki számára, aminek sok negatív következménye lehet ránk nézve.

Veszélyforrások

De mik is ezek a szóban forgó veszélyek, amely a Facebookon keresztül leselkednek ránk? Először is beszélhetünk a cyberstalking-ról (online zaklatás) . Ez egy adott személy nyomon követését jelenti, a zaklató által, amely igen drasztikus bűncselekményekbe léphet át egy idő után, az elkövető pszichéjétől függően. Vagy beszélhetünk az internetes gúnyolódásról, bántalmazásról, amikor egy adott személyt verbálisan támadnak és megaláznak a Facebookon keresztül. Ezen felül beszélhetünk arról, hogy adatainkkal képesek vagyunk magunkat céltáblává változtatni, ha például értéktárgyainkat mutogatjuk a felületen. Ellophatják fizikai javainkon túl továbbá a személyes adatainkat is vagy az egész felhasználó fiókunkat, amelyekkel képesek különböző módokon keresztül visszaélni. De beszélhetünk még arról is, hogy csalás áldozatai is lehetünk.

Óvintézkedések, melyek megelőzhetik a bajt

Annak ellenére, hogy ezek a problémák igen komolyak mégis van lehetőségünk a minimalizálásukra. Ezt megtehetjük úgy, hogy képezzük saját magunkat azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélyekkel találkozhatunk, az interneten és ezt a gyakorlatba is átültethetjük. Ami még nagyon fontos, hogy kritikusan gondoljuk át és szelektáljuk azt, hogy mit osztunk meg magunkról és milyen tevékenységekben veszünk részt a Facebook felületén.

Forrás: DailyMail.com. - The sinister problem plaguing Facebook Marketplace as it becomes an impossible beast to tame and a cesspit for anyone trying to sell

Kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése