keresés

2023. április 8., szombat

"Minden rendben van!" - A kutyás mém születésnapját ünnepli

Mára már a legtöbb ember ismeretes az interneten keringő mémek fogalmával, ha nem is mindenki, de a fiatalabb generáció biztosan. A mémkultúra ma már fontos részét teszi ki a közösségi médiának, rengeteg facebook, instagramm és reddit csoport létezik, kizárólagosan mémeknek dedikálva az oldalukat. Azonban a mémek ritkán bírják ki az idő próbáját, gyakran hirtelen bukkannak fel, majd hónapok, hetek, napok mulva el is tünnek. Ezzel ellenben a "This is fine" ("Minden rendben van!") mém - amelyiken a kutya lángokkal van körülvéve, és ennek ellenére teázik (talán kávézik?), még mindig releváns. A ma már 10 éves mém indulása óta nagy kedvenc, és mostanára sem kopott ki a mémkultúra köreiből.

 Képregényből lett mém

A 'This is fine' mémet rengeteg módon lehet értelmezni; roppant egyszerű, két apró kis képrészből áll, és mégis annyi mindent mond - ez is hozzájárult ahhoz, hogy még mai napig is él. A kutya, amit lángok ostoroznak képe lett a tehetetlenségnek, amivel rengetegen együtt tudnak érezni, kortól, nemtől függetlenül. A képsorok eredetileg egy képregényből kerültek ki, amit KC Green amerikai karikatúrista alkotott meg, "On Fire" címmel, 2013 januárjában. Green akkoriban kezdett antidepresszánsokat szedni, és eleinte önmaga megnyugtatásából készítette el a képregénysorokat, mert nem volt teljesen biztos benne, hogy a gyógyszerek majd segítenek neki. "Úgy érzem néha csak ignorálnod kell az őrültséged körülötted, mint a kutya az égő házat." - Fogalmazta meg nemrég egy interjú alkalmával.

Hamarosan a képregény első két panele hála a redditnek, és a képmegosztó oldal Imgur segítségével híres lett; meglátták benne az önleértékelés potenciálját, a potenciált arra, hogy viccet csináljanak ebből is. Maga a poén az "úgy teszek mintha minden rendben lenne" magatartáson alapult, amit rengeteg dologra lehetett ráhúzni. Az emberek a kutyában önmagukat látták, így létrejöttek a mémek is. A mém szimpatikus volt az embereknek, reflektálni tudtak rá a velük történtek után. 


Egy alternatív végkifejlet

Azonban a mémek átalakulhatnak, és képregényeket újra lehet írni; 2016-ban Green megalkotott egy "frissített verziót" a képregényhez - egy alternatív véget. Az új cím "This Is Not Fine" ("Ez nincs rendben") lett. A kezdés az eredeti; a kutya az asztalnál ül, lángokkal körülvéve, azonban mielőtt elkezdhetné a mondandóját, hirtelen felkiált: "EZ NINCSEN RENDBEN!" Pánikolva kel fel: "Úristen, minden lángokban!" Megragadja a tűzoltó készüléket: "Semmi ok nem volt arra, hogy hagyjuk ezt idáig fajulni." - majd eloltja a lángokat. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése