keresés

2023. április 24., hétfő

Élő közvetítés vs. előre felvett videók

Élő vagy előre felvett videók? Melyik a jobb és miért? Vajon melyikkel több a munka: amit a munkatársak utána órákig szerkesztgetnek, vagy aminek felkészülésére a videós kétszer több időt is belefektethet? Bizonyos szituációkat tekintve érdemes az egyik helyett a másik javára dönteni?

A felhasználók körében nagy népszerűségnek örvendenek az élő streaming videók. Ezennek több oka is lehet, többek között a esetleges azonnali visszajelzés a videós felől; biztosítva van az információ aktualitása, melyet a videóból szereznek meg; és egyfajta várakozás is kialakul a felhasználókban, mikor megérkezik az értesítés a következő live indításának idejéről.

Élő stream internetes platformokon


Viszont az élő streaming nem egy videósnak okozhat álmatlan éjszakákat. Sajnos az ilyen videók nem kevés felkészüléssel járnak, hiszen a néhány másodperces késéstől eltekintve ezek a videók valós időben kerülnek felvételre, így az esetleges hibák kijavítására nincs idő és nagyon kevés a lehetőség. Emellett sokszor elég nehéz egy gyorsabb tempójú videónál a streamer-nek egyszerre lépést tartania a tartalommal és a kommentszekcióval is. Ez a probléma legfőképpen akkor érzékelhetőek, amikor gameplay-t közvetítenek, ahol egy-egy üldözős jelenet, vagy nagyobb koncentrációt igénylő szituációkban a kommentszekció nem nagy segítség, hiszen a streamer-nek nincs elég ideje elolvasni őket és reagálni rájuk. Az ilyen helyzetek után néha panasz is érkezik, miszerint "ők mondták mit kellene csinálni, de nem figyelt rájuk".

Mindemellett - természetesen a videó tartalmától is nagyban függve - egy bizonyos megterhelést elbíró rendszerre, gépekre is szüksége van a videókészítőknek. Ezzel persze nem mindenki ért feltétlen egyet, hiszen ha belegondolunk Facebook-on, Instagram-on és még néhány platformon az egyének gyakran csak a mobiltelefonjuk vagy egyéb - szinte minden háztartásban megtalálható, videózásra alkalmas eszközök -  használatával indítanak live-ot, de őszintén bevallhatjuk ezek nem mindig a legjobb minőségűek, csak rövid ideig tartanak és néha még laggolnak is.



Live a médiában


Ha a élő videókat, mint komoly médiai tartalmat tekintjük, láthatjuk, hogy a tehetségen kívül sok tanulás is szükségeltetik hozzá. A fociban például egyszerre kell nagyon szerencsésnek és tapasztaltnak lenni egy-egy jó gól, csel vagy pillanat elkapásához. És nem csak a fociban, de bármely sportot tekintve ez a helyzet.

Néha viszont a videók kimondott "rossz" minőségét egyfajta médiafogásként is felhasználhatják. A híradókban rendszerint a kiküldött riportert élőben kapcsolják a helyszínről, amivel nem csak azt érik el, hogy a nézők úgy érzik, hogy azonnali és teljesen friss információt kapjanak az aktuális eseményekről, de a felvétel minősége miatt közelebb is érzik magukhoz a jelenetet, hiszen nem tűnik olyan mesterkéltnek.

"– Nem is tudtam, hogy létezik olyan, hogy hajnali 3:30, egészen máig. Normális esetben sporttal foglalkozok, de az időjárás miatt minden sportesemény elmarad, szóval mikor adódhatna jobb alkalom arra, hogy megkérjük a sportos kollégát, hogy jöjjön be dolgozni úgy öt órával hamarabb, mint a szokásos ébredési ideje, majd menjen ki a jeges hófúvásba, hogy elmondhassa a többi embernek, hogy ne kövessék a példáját... – mondta Woodley a 24.hu beszámolója szerint.

Majd mielőtt visszaadta a szót a stúdiónak, megjegyezte: „Tartsanak velünk a következő órákban is, hogy láthassák, hogyan leszek egyre morcosabb”


Az élő közvetítések mára szinten minden területen megjelentek és érthető módon az emberek jobban is szerethetik őket, hiszen ezek hosszabbak, mint a megvágott társaik, közvetlenebb a kommunikáció és közelebb érezhetik magukhoz a témát is. Viszont az is biztos, hogy bizonyos módon több munkával és felkészüléssel járnak, mint az előre felvett társaik.


Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése