keresés

2023. április 11., kedd

Mukbang - Ízlések és pofonok, avagy lehet-e étvágygerjesztően csámcsogni?

Az étkezés mások előtt már eleve egy elég vízválasztó kérdés. Vannak, akik nem zavartatják magukat, ha mások nézik őket evés közben, míg vannak, akik kifejezetten kényelmetlenül érzik magukat emiatt. Abban viszont egyetérthet mind a két tábor, hogy az evés annyira szerves részét képezi a mindennapjainknak, hogy sokszor már inkább csak muszájból tesszük, nem élvezetből. Egyfajta "enni kell, élni muszáj" alapon. Szóval semmi különleges nincs abban, ha valaki táplálkozik akár az élvezetért, akár szükségletből, ugye?

Hát, legalábbis valahogy így állt a helyzet majd egy évtizeddel ezelőttig, amikoris egy YouTube-csatorna, név szerint a Fine Brothers Entertainment csatorna fel nem töltött egy videót, melyen híres youtuberek koreai evős videókra reagálnak. Szerintem ők se igazán számítottak rá, de elindítottak egy olyan hullámot, ami még a mai napig is tart. Ezek pedig a mukbang videók voltak.


A kezdetek


Mielőtt nagyon rátérnénk a lényegre tekintsünk vissza kicsit, honnan és miként is indultak ezek a mukbang videók. Bár, ahogy említettem Amerika hozta a világ tudatába ezen műfajú műveket, de nem vitatható, hogy Dél-Korea volt a mukbang szülőhazája. Más országokban is nagy kultúrája van és volt az evésnek, de ez különösen igaz Dél-Koreára, ahol az emberek kimondottan utálnak egyedül enni, mert ilyenkor felerősödik a magányosság érzése. Nem hiába mondják: jobb ízű az étel, ha mással is megosztod. A mukbang elnevezés szintén tőlük származik, muk-bang vagy meokbang - nyelv válogatja - az evés és közvetítés szavakból tevődik össze. És igazából le is fedi, mit takarnak ezek a videók. Dél-Koreában a fiatal youtuberek főként este közvetítettek élő adásokban és eleinte csak annyi céljuk volt, hogy evés közben társalogjanak valakivel, például a nézőkkel, még akkor is, ha valamilyen szinten ez egyirányú kommunikáció. Tehát ha nagyon őszinték szeretnénk lenni ezek a fajta videók elsőként a magányos emberek műfaja volt, akik nem szerették volna vacsorájukat egyedül elfogyasztani.


Ezen videókat kapta fel először Amerika, aztán Európa is, s kicsit változtattak is az összetételükön. Náluk az eredeti cél lassacskán eltűnt, s a hangsúly főként az evésre tevődött át. Mi sem mutatja jobban, hogy amíg eredetileg ezek live adások voltak, az amerikai és európai mukbang-erek már a megvágott, szerkesztett videókat töltötték fel csatornáikra. Néhányan továbbra is folytatták a társalgás kezdeményezését, de őszintén szólva egyre kevesebb ilyen mukbang-gel foglalkozó videóst találni.


Jogos lenne a kérdés: akkor mégis miért nézik őket ennyien?

És ezen kérdés megválaszolásához bele kell tekintenünk az evős-videók pszichológiájába. "Kétféleképpen is működhet. Valaki, aki falási rohamoktól szenved, és a videót látva vágyat érezhet arra, hogy maga is rágcsáljon valamit. Ugyanakkor a nézés másodlagos élménye fel is oldhatja a falási rohamot. Ez attól függ, hogyan hat az adott emberre a látvány." Egyszerűen fogalmazva tehát ezek a videók nagy mértékben stimulálják az agyat és hatással vannak az emésztésre is. Hasonló módon a legelső bekezdésben említetthez, van akinek az evés látvány beindítja a saját éhségérzetét is, de vannak akik a látványát se bírják az egésznek. Ezek az ételek bár színesek és kimondottan jól kinézőek, de néha embertelen adagok lehetnek, amiket gyakran minden étkezési etikettet mellőzve fogyasztanak el a videósok.


Tehát hiába lett ennyire felkapott a mukbang, sokan nincsenek túl jó véleménnyel ezen videós műfajról. Jelentős példa lehet ezt tekintve Nicholas Perry, aki az egyik legnagyobb amerikai képviselője a mukbang videóknak. Viszont jó néhány problémája is akadt emiatt. A folyamatos mukbang videók és az egészségtelen táplálkozás hatására óriási súlyfelesleget halmozott fel, egészségügyi problémái lettek, s párjával is megromlott a viszonya. Végül "fogyatékosnak" minősítették és a közlekedéséhez robogó szükségeltetik, illetve CPAP maszkot kell használnia éjszaka, ami segíti az alvás közbeni légzését. 

Csináljam vagy ne?

Ezt figyelembe véve érdemes erősen elgondolkodni mielőtt valaki mukbang csatorna létrehozására adná a fejét. Ezek a videósok természetesen óriási összegeket kaphatnak egy-egy szponzorvideó elkészítéséhez, viszont Nikolas Perry-t alapul véve elmondhatjuk, hogy a pénz itt sem minden. Mindenképpen alaposan gondolja át a pro- és kontra érveket, s tegye fel magának a kérdést: Tényleg megéri ez?

 

Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése