keresés

2023. április 9., vasárnap

Még jobb, még gyorsabb chipek - még többért

Vajon meg lehet oldani mindent a mesterséges intelligencia segítségével? Vagy az lenne a legjobb, ha lelassítanánk e téren a fejlesztésekkel? Ugyan ma már egyre többen teszik le a voksot az utóbbi mellett, a chipgyártók nem feltétlen vannak ezen a véleményen.

Olybá tűnik manapság, hogy az AI-technológia már majdnem minden szektort elért - és egyre csak fejlődik. A fejlődések azonban a chipgyártás terén egyre lassulnak, erre jelenthetne megoldást az AI-technológia még nagyobb mértékben való használata, melynek tervezetét a NVIDIA (számítástechnikai vállalat) hozta nyilvánosságra nem olyan  rég. 

A NVIDIA azt is állítja, hogy míg a fejlesztések lassulnak, a költségek növekednek, ezen segíthetne nagy mértékben az AI-technológia használata. Egy AI-szerver jóval több memóriát képes eltárolni, mint egy normál szerver, erre pedig nagy a kereslet. Az AI-megoldások legtöbbje a NVIDIA hardverein fut (ezen terület nagy úttörőinek számítanak, hardver és szoftver téren is), ennek megfelelően a cég sokat profitál az egyre népszerűbbé váló mesterséges intelligencia iránti mániából. Ebből értelemszerűen következik, hogy nagyon igyekeznek elősegíteni azt, hogy még az eddigieknél is népszerűbb legyen.

Ugyan Gordon Moore, az Intel társalapítója (nemrég hunyt el, 94 évesen) azt mondta, hogy a chipek az idő előrehaladtával nemcsak gyorsabbak, hanem olcsóbbak is lesznek, a NVIDIA állítása a lassuló és dráguló előállításról éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítja. A chipek előállítási folyamatának részletei egyébként nem csak a költségekre, hanem a teljesítményére és a fogyasztására is hatással vannak. Az utóbbi időben elharapózó AI-őrület miatt pedig felmerülhet a kérdés, hogy a fejlődésnek vajon csak pénzben mérhető ára lesz-e, amire a NVIDIA is reflektált.  

Ugyan a NVIDIA az egyik legnagyobb fejlesztő a mesterséges intelligencia terén, néhány hónappal ezelőtt a cég vezérigazgatója kijelentette, hogy az AI-technológia terén szabályozásokra van szükség, mind törvények, mind társadalmi normák vonatkozásában, hiszen a túlzott fejlődés nem mindig jó irányba visz. Főleg, ha nincs revízió alá vonva.  


Források:

Chipgyártás

AI szabályozása




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése