keresés

2023. április 23., vasárnap

Titkosítás a válalati levelezésben

     A vállalatok sok időt és energiát fektetnek a belsős adataik védelmére. Nem idegen egy nagyobb cégnél a többrétegű azonosítás, az időközi jelszó frissítés, de még a távoli gépről való munkavégzés is népszerű megoldás a féltett adatok kiszivárgása megelőzése érdekében. A vállalkozások által felépített védelmi rendszeren lyukat ejthet a levelező rendszer nem megfelelő biztonsága. Erre a veszélyforrásra kínál megoldást a Google új titkosítási technológiája.

A funkció debütálása

    A Google lépést tett azzal kapcsolatban, hogy megfelelő biztonságot nyújtson a Gmail nevű levelező szolgáltatását igénybe vevő ügyfeleknek, akik egyenlőre elsősorban vállalkozások, illetve iskolák. A levelező program elérhetővé tette a kliensoldali titkosítást (továbbiakban CSE), amely lehetővé teszi a Google szerverein tárolt adatok titkosítását. "A Google tavaly sikerrel tesztelte a funkciót a Drive-ban, a Dokumentumokban, a Diákban, Táblázatokban és a Meetben, majd év végén a webes Gmailt és a Naptár szolgáltatásokat is bevonta, mostanra pedig már a Google Workspace Enterprise Plus, Education Plus vagy Education Standard csomaggal rendelkező szervezetek is engedélyezhetik az adatvédelmi funkciót a béta tesztelés lezárulása után. A lehetőség egyelőre nem érhető el személyes Workspace-csomagokban vagy Google-fiókokban."


Az üzembe helyezés

    A funkció elérhetőségének követelménye, hogy a rendszergazda integráljon a levelező rendszerbe valamely a kulcskezelő partnerrel által felkínált technológiát. A titkosítás ezután e-mailenként bekapcsolható a felhasználó által, ami kihat a az e-mail tartalmára és csatolmányaira, viszont a címzettek és a levél tárgyára nem. A CSE azért is nyújt kecsegtető megoldással, mivel a kényesnek vélt adatok megkapják a titkosítás, mielőtt a Google szerverei érnének. Így tovább növelve a biztonságot és az adathalászás gyanúját kizárva a Google részére is.

 Piaci rés kihasználása

    A Google ezen szolgáltatásával olyat nyújt, amit semelyik más levelező program sem. Előreláthatólag cégek sokasága fog élni a lehetőséggel a meglévők mellett. A belső levelezésre sok cég használ saját fejlesztésű intranetet. Viszont ennek hátránya, hogy az intranet el van zárva az internet elöl, úgymond egyfajta "belső internetként" funkcionál. Ha a Gmail megnyitja a kliensoldali titkosítást premium előfizetés keretén belül a magánfelhasználók részére is. Akkor hatalmas nyereségre számíthat a kereső óriás.

Forrás: hwsw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése