keresés

2023. április 4., kedd

Mesterségesen generált képek szerzői jogi mizériája

Midjourney, DALL-E 2, Stable Diffusion - generatív AI-modellek, amelyek egy hatalmas adathalmazból utasítások alapján valami addig nem létező képet alkotnak. Jó szórakozás azoknak, akik csak álmodhatnak a művészi vénáról, de komoly aggodalmakra is okot adhat. Lehet-e jogvédett egy így készült alkotás, és szerezhet-e szerzői jogot egy AI?

Háttéradatbázisok

Amikor letöltjük a Lensa app-ot, ami különféle stílusú profilképeket tud gyártani nekünk, vagy megnézzük, ahogy egy youtuber fél óráig eljátszadozik a DALL-E-vel, nem az lesz az első gondolatunk: vajon kinek a munkáját használjuk ki éppen? Pedig igazán fontos kérdés ez az elmúlt hónapokban. Ezek az AI-modellek mind már létező digitális képek tömegéből tanulnak. Előfordul, hogy a generált képeken még az eredeti művészek szignójának maradványát is megtaláljuk, és így is pénzt kérnek értük - nyilván nem a művészek.

Sok esetben nehéz bizonyítékot találni a szerzői jog megsértésére, hiszen nem minden modellnek nyilvános az adatbázisa. Amelyeknek azonban igen, ott sem egyszerű a helyzet. A Stable Diffusion alapját szolgáló LAION-5B nyilvános, és egy Common Crawl nevű nonprofit szervezet adatait használja fel, tehát elsőre azt gondolhatnánk, minden rendben. Azonban ez a nonprofit olyan weboldalak képeit is összegyűjti, amelyek nem szabadon felhasználható tartalmakat szolgáltatnak, mint a DeviantArt vagy a Getty Images. Ez utóbbi egyébként nemcsak, hogy betiltotta az AI-generált képek feltöltését, de be is perelte a Stable Diffusion-t működtető Stability AI-t. A DeviantArt ezzel szemben saját, DreamUp névre hallgató AI-t is készített, amely okot adott arra, hogy a weboldalt a Midjourney és ismételten a Stability AI mellett három jelentős rajongótáborral rendelkező művész (Sarah Andersen, Kelly McKernan és Karla Ortiz) perbe fogja.

A felhasznált adatbázisok mérete persze nagyjából ellehetetleníti, hogy minden egyes benne lévő alkotást külön-külön licenszeljenek, de ez egy olyan probléma, amit nem söpörhetünk csak úgy a szőnyeg alá.

Jogvédettség

2022-ben egy Midjourney-vel készült képregény, a Zarya of the Dawn rövid időre jogvédettséget kapott, ám az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala hamarosan visszavonta azt, arra hivatkozva, hogy  a döntés kihirdetése előtt nem tudott az AI használatáról. További vizsgálatokat folytatnak arról, elegendő emberi befolyással készült-e el a mű a védettség megszerzéséhez. Kanadában azonban már AI-applikáció is szerepel a szerzői jogi nyilvántartásban, az Egyesült Királyságban pedig arra is van lehetőség, hogy egy teljes mértékig mesterséges intelligenciával elkészített mű is jogvédettséget kapjon. Természetesen az EU-t is foglalkoztatja a kérdés, és egy tavalyi elemzés szerint már itt is kaphatnak jogvédettséget az AI segítségével készült művek. Különböző országokban egyelőre különböző megoldások születnek, de már ebből is látszik, mennyire komplex kérdés ez, és mennyire releváns.

Fő forrás: Telex
Kép forrása: flickr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése