keresés

2023. április 16., vasárnap

Elon Musk tervei és hatásuk a világra 🚗 /📱

Először is fontos, hogy megértsük, ki is az az Elon Musk, és miért képviseli olyan erőteljesen mind azt amit eddig feltalált, és felfog találni avagy megvásárolt, és megfog vásárolni. Egy személy, aki feltudott ülni a világ trónjára, akinek egyetlen egy mondata vagy tette, sok mindenen tud változtatni. Ő az akinek akad jelenleg kihívója a trónért folyó "harcban". A dél-afrikai származású 51 éves Musk  nevéhez számos cég illetve program köthető, pl: a Tesla Inc, a SpaceX, a Twitter, inc stb. Most a 2023-ban felvetődött különböző ötleteit és cselekedeteit fogjuk szemügyre venni, és áttekinteni, hogy ezeknek milyen hatásuk van a  világra.


Elon Musk új várost épít Texasban?


Egyéb földnyilvántartások, okiratok és a projektet ismerő emberek szerint, Musk, egy saját várost tervez felépíteni, Austin városa mellett egy több ezer hektáros területen, amit korábban megvásárolt. Ez nem feltételemül egy lakossági kisváros lenne, hanem a Musk által működtetett cégek alkalmazottait költöztetné ide, ahol esetlegesen saját szabályokat is tudna alkalmazni. Itt a piac alatti bérleti díjakért lakhatnának az alkalmazottak. A tervezett város, éppen szomszédságban lenne a Boring és a SpaceX jelenelg épülő létesítményeivel. Az amerikai törvények szerint egy alapításra váró városnak legalább 201 lakosra van szüksége ahhoz , hogy megkapja az engedélyt az alapításra, továbbá a megyei bíró jóváhagyására is szüksége van. Musk híveinek természetesen tetszett az ötlet, de voltak akiknek kevésbé, és azt akarták, hogy menjen el keressen másik államot, valaki egy kengurus poénnal mondta el a véleményét mindezt Twitteren.(THE WALL STREET JOURNAL)

Musk és a nemátalakítás? ...Távol állnak egymástól.


Elon Musk egy tavaly áprilisi karikatúrán mutatta be, hogy ő maga, hogyan lett ,,mérsékelt liberálisból" ,,bigott jobboldali" és a világ nyilvánossága, hogyan változott körülötte. A liberális mint identitás, jelen esetünkben főként a Demokrata Párt képviseletében Amerikában, úgy jelenik meg, hogy ők azok akik támogatják a LMBTQ jogokat stb. A másik párt a Republikánus, ő rájuk jellemző a konzervatív ideológia támogatása, akik pl támadják az azonos neműek házasságát vagy az abortuszt. Idén márciusban egy Peggy Flanagan nevű minnesotai alkormányzó arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy akkor jó szülők a jó szülők, ha meghallgatják a 18 évnél fiatalabb gyermekeiket, hogy kik ők valójában, és hisznek nekik. Erre reagált Musk egy commentben: ,,Nem, amikor a felnőttek propagandával etetik őket. Ráadásul minden gyermek identitásválságon megy keresztül, mielőtt személyisége/identitása kikristályosodik. Ezért nem szabad megengednünk olyan súlyos, visszafordíthatatlan műtéteket vagy sterilizáló gyógyszereket, amelyeket legalább 18 éves korukig megbánhatnak. (Mandiner.hu),(Mandiner.hu),(Wikipédia Demokrata Párt, NPR híradó),(Wikipédia Republikánus P)

Egymilliárdos vérdíj! Mesterséges intelligencia felfüggesztése.


Kiberbiztonsági támadás érte a Twittert, miután néhány nyílt forráskódú algoritmust nyilvánosságra hoztak,  amiből kiderült, hogy a kék pipával rendelkező fiókok nagyobb elérést kapnak az algoritmuson belül. Ugyanakkor ha valaki letiltja, kiköveti, lenémítja, vagy jelenti az adott fiókot, akkor az algoritmus csökkenti az adott fiók elérését. Az egyik felhasználó hívta fel a figyelmet arra, hogy egyes BOTNETek távolról fertőztek meg számítógépeket és azokon keresztül rengeteg fiókot. Musk nyomravezetői díjként 1 millió dollárt ajánlott fel annak aki kideríti ki állhat ezek mögött a támadások mögött. A storyhoz hozzá tartozik, hogy Musk is  aláírta azt a nyílt levelet, amely a mesterséges inteligenciák fejlesztésének felfüggesztését követeli. (Index.hu)

Tesla részvények esése. 


Elon Musk a Tesla 2023-as befektetői napján beszélt a Tesla idei terveiről, amin egy ”olcsó” bejelentés elmaradt, így a részvényesek dühüket a vállalaton töltötték ki. A részvények hírtelen esése azért történhetett, mert az előzetes várakozások egy esettleges Tesla modell 2-ről, amit Musk pénztárcabarát villanyautóként vázolt fel, végül elmaradt. A piac reakciója, a felzárkózó riválisok, és kínálatuk rohamos fejlődése miatti félelemmel, és a várakozások be nem teljesülésével magyarázható. Kínában ugyanis, már korábban is gyártottak olcsó autókat, amit az idei évben is folytattak. A Volkswagennek és a JAC-nak közös termékeként jött a piacra, a Sehol E10X, 2-300-as hatótávval, és 6-12 ezer dolláros árával, ami igen csak megszorongathatja Muskékat. kevesebb, mint 1 hét alatt 13%-al estek a részvények, mindösszesen egy elmaradt bejelentés miatt. De nem üres kézzel álltak az emberek elé, de ez sem volt elég, hogy megállítsa a részvények esését. 50%-os előállítási költséget jelentettek be amit 50%-os ökológiai lábnyom-csökkenéssel tudnak majd kivitelezni. A jövőben nem fognak felhasználni ritkaföldfémeket, így azok kínálati és árfolyam-változásai nem fognak hatással lenni a Teslák árazására. 2030-ra évi 20 millió autót tervez eladni a Tesla. Ezzel a törekvés eléréssel több autót tudnának gyártani, mint a két riválisa a Volkswagen és a Toyota együttesen. Bejelentettek egy Mexikói gyár létesítését is, melynek a felépítési költsége 65%-al olcsóbb lesz a kisebb helyigény miatt. (Világgazdaság.hu)


Musk hírek sorozata, a lista folytatódik:


Twitter - X Corp

A Twitter inc-t egyesítette Musk egy általa alapított céggel az X Holding Corp leányvállalatával az X Corp-al. A Twittert 2023 áprilisában elhunytnak nyilvánították (2006-2023). (Quartz.com) (en.wikipédia.org)

Musk vs ChatGPT

Elon Musk új céget alapított X.AI Corp néven Nevadában, a Microsoft által támogatott ChatGPT átal létrehozott OpenAI-val. (Index.hu), (theverge.com)


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése