keresés

2023. április 21., péntek

A hálózatiság pozitív és negatív hatásai

A közösségi média nagy szerepet játszik a mentális egészség szempontjából is. Segít megőrizni kapcsolatainkat vagy épp újakat kialakítani. Szerepe lehet problémáink egy bizonyos szintig való megoldásában. Viszont, ha nem tudatosan használjuk az akár többet is árthat, mint segíthet.

Mi emberek társasági lények vagyunk, így ahhoz hogy a mentális egészségünket szinten tartsuk, szükségünk van az emberi kapcsolatokra. Amik bárszemélyesen fejtik ki a legkedvezőbb hatást, mégis hajlamosak vagyunk hanyagolni az online jelenlét érdekében. Ennek ellenére sok pozitív hatásról beszélhetünk, ami kihat az ember életére.

Pozitívumok

A közösségi média megoldás lehet azok számára, akik kiesőhelyen élnek, így a folytonos kapcsolattartáshoz és a hírek napi szinten tartásához nem kell esetenként órákat utazni. Illetőleg támogathatjuk egymás munkáját, inspirációt gyűjthetünk, vagy olyan mozgalmak mellé állhatunk, ami egyezik értékrendünkkel. Ezeket persze építő megerősítéssel társítva.

Mások sikereinek látványa vagy hozzászólása tartalmainkhoz motivációt adhat a munkánk, hobbink folytatásához, továbbfejlesztéséhez. Ezáltal pozitív érzéseket váltva ki magunkból, ami csökkentheti a szorongást vagy a depresszióra való hajlamot.

Az internet és a közösségi hálók az információszerzést megkönnyítették és közelebb hozták számunkra, érdeklődéseink perceken való elérésével. Így nagyfelületet biztosítva az önfejlesztésnek és a továbbképzésnek.

Negatívumok

Ugyanakkor a negatív hatásait sem felejthetjük el az egészségre. Hiszen ha túl sok időt töltünk a telefonunkon, az elvehet az alvás idejéből, minőségéből vagy pont a személyes találkozások hiányához vezethet. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy könnyen belecsöppenhetünk a közösségi média megmásított világának csapdájába, ahol a torzított emlékek, más személyek jobbnak feltüntetett élete, kinézete csorbíthat a saját magunk megítélésében és az önbecsülésünk helyes értékelésében, ha nem tudjuk ezeket kritikus szemmel végig kísérni. Ennek a folyamatos figyelése és szinten maradás kényszere vezethet el a FOMO-hoz, mint jelenséghez.

Forrás: HelpGuide

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése