keresés

2023. április 23., vasárnap

Egészséges életmód és a technika

A számítástechnikai eszközök mobilitásának elterjedésével a mobiltelefonunkat a nevével ellentétben már nem csak kommunikációra használjuk, hanem mint egy apró számítógépet, szinte mindenre az e-mail küldéstől a szkennelésen át. Ez az állandó elérhetőség bár nagy segítségünkre van, magában hordozza a veszélyét annak, hogy a telefonunk függőivé váljunk, ezért fontos határokat felállítanunk.
Ugyanakkor napjainkban egyre nagyobb érdeklődéssel követett téma - többek között a különböző social media platformokon is - az egészséges életmód, étkezés és a sport pozitív hatásainak népszerűsítése és azt ezeket segítő különböző online vagy offline is elérhető alkalmazások, speciális technikai eszközök. 
Ez a kettősség felvetheti a kérdést: Hogyan találhatjuk meg a középutat a hasznos használat és a függőség között?

A rossz szokások elhagyása

Első lépésként fontos, hogy fokozatosan csökkentsük a képernyőidőnket, de ne drasztikusan. Már a legtöbb okoseszköz és applikáció rendelkezik "limit" funkcióval, ami értesítést küldhet nekünk a beállított napi limit után vagy korlátozhatjuk is a használatukat a napnak egy bizonyos szakaszára. 
Az emberek nagyon hamar megszokták a mobiltelefonra váltást, de néha segíthet, ha úgy kezeljük az okoseszközeinket, mint a vezetékes telefonokat amelyeket nem vihettünk magunkkal korlátlanul bárhová. Például vannak családok, akik az étkezőt vagy a konyhát, ahol együtt van a család "tech-free" zónának nevezik ki, hogy elkerüljék a lehető legtöbb figyelemelterelődést.

Egy másik módszer lehet a különböző közösségi oldalak és szórakoztató felületek korlátozása. Átgondolhatjuk hány előfizetésünk és regisztrációnk van és ezek közül melyikek azok, amelyeket valóban használunk is. Őszintén gondoljuk át mire van szükségünk és hasonlítsuk össze az azonos/közeli funkciójú oldalakat, például úgy hogy mappába rendezzük ókét a telefonunkon és megfigyeljük melyiket választjuk többször. 

Sokan azért használják állandóan a telefonjukat, mert minden alkalmazásfolyamatosan értesítéseket küld. Egy egyszerű akár az applikáción belül vagy az eszközön egy közös beállítással korlátozhatjuk ezeket és így lényegesen ritkábban pörgetjük majd az oldalainkat. 
Egy egyre népszerűbb módszer a 'közösségi média detox', amely elindulhat a napi korláttól, de akár a különböző alkalmazások egy huzamosabb időre (például a vizsgaidőszak idejére) való letörléséig terjedhet így arra ösztönözve az egyént, hogy az így felszabadult idejét más hasznosabb dologgal, például tanulással töltse el.

Új, online lehetőségek

Helyes időbeosztással és odafigyeléssel sokat javíthatunk a technikai szokásainkon, de ez nem jelenti azt, hogy nem fordíthatjuk javunkra azon lehetőségeket, a melyek pozitív változások elérésében segíthetnek. Számos mobil- és okoseszköz alkalmazás képes arra, hogy lépéseinket, de még pulzusunkat is számmal tartsa és erről jelzést küldjön felénk és az így tudomásunkra jutott információ által javíthatunk a napi mozgásmennyiségünkön. 

Számos applikáció készült abból a szándékból is, hogy az étrendünket és sportolási szokásainkat nyomon követhessük. 
A Forbes magazin összeállította 2023 legjobb 10 fitnesz applikáció listáját, ám ezeken kívül még számos előfizetéssel vagy ingyenesen hozzáférhető applikáció és online torna lehetőség elérhető és a világjárvány alatt jelentősen megnőtt a felhasználói igény is az ilyen "home gym" megoldásokra.
A Forbes és más hasonló témával foglalkozó blogok is elsőként említik például az ingyenesen is elérhető Caliber vagy éppen a futás kedvelőinek segítséget nyújtó Nike Run Club alkalmazásokat. 


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése