keresés

2023. április 25., kedd

E-papír a jövő könyve?

Ruhákon hordható kijelző?


IGEN - még 2020 decemberében adtak hírt arról, hogy készül az e-papír kijelző, amit ruhákon, ékszereken, kiegészítőkön lehet majd hordani. Az e-tintát fejlesztő E Ink és a rugalmas e-papír fejlesztésén dolgozó Plastic Logic együttműködési megállapodást írt alá, hogy elkészítsenek egy rugalmas, színes ePaper kijelzőt. A technológiát ACeP névre keresztelték. Előnyük, hogy nagyon könnyűek és alacsony a fogyasztásuk, valamint tartósabbak is, mint a TFT-k. Egy Legio nevű prototípus már el is készült. 2,1 colos, 240x146 pixel felbontású, mely 6 színt képes megjeleníteni beleértve a feketét és a fehéret is. Működését egy UC8156 nevű chip szabályozza.

Könyvként lapozható e-könyv?


IGEN - Szintén a piacvezető E Ink céghez köthető a bejelentés, mely egy hajlékony minden eddiginél színesebb e-könyv olvasót takar. A Gallery 3 az ACeP platformján alapul, a teljes színskála négy részecskés tintarendszerrel érhető el. Elődjéhez képest jelentősen javítottak a színfrissítési időn és a felbontáson is. Hatalmas lehetőség, hogy a megjelenítés hajtható és feltekerhető eszközök esetében is használható, aminek a fejlesztése még folyamatban van, de nagyon izgalmas lehetőségek vannak benne. Piacra kerülésről egyelőre sajnos még nem beszélhetünk.

Óriásplakát helyett e-papír?


IGEN - Már korábban említett cég idén rukkolt elő Spectra 6 nevű e-papír kijelzőjével, mely elsősorban állóképek megjelenítésére alkalmas, természetesen színesben. Ráadásul majdnem olyan jól adja vissza a színeket, mint egy LCD képernyő. Ez valószínűleg nem a fogyasztók számára használatos eszközpark része lesz, hanem inkább az óriásplakátok esetében ad lehetőséget erőforrás spórolásra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése