keresés

2023. április 21., péntek

A hálózatiság és az applikációk jelenléte

Az internet és az internetes weboldalak, felületek – legyen szó kapcsolattartásról vagy ismeretszerzésről - az utóbbi 20 évben szerves részévé váltak mindennapjainknak. Viszont ezek helyét nagy arányban veszik át a különböző közösségi platformok, applikációk (Facebook – Messenger, Instagram, TikTok stb.). Amelyek így befolyással lehetnek a jövőben választott szakmákra, követendő trendekre.

Napjainkban a közösségi felületek számítanak a legnépszerűbb internetes platformoknak, ezzel háttérbe szorítva a hírszolgáltatási oldalakat. Mivel a fiatalok idejük nagy részét a telefonjukon töltik, illetve valamilyen közösségi portált használnak –naponta akár 4 óránál is többet-, így a híreket is innét hajlamosak fogyasztani a hagyományos hírportálok helyett. Viszont ennek ellenére pozitívumként mondható el a fiatalok javára, hogy még mindig az idősebbek osztják meg a legtöbb álhírt. 

Illetve az is elmondható, hogy a fiatalok szeretnek titkolózni, hiszen többek használnak privát fiókot, illetőleg még többeknek van kettő esetleg több áll profiljuk is.

Viszont ez pont a fiatalok számára járhat a legnagyobb veszélyforrással. Hiszen sok tini számol be az őket ért különböző online zaklatásokról. A Be Social felmérése alapján 60 százalékuk már kapott kéretlen erotikus fotót illetve minden hatodik fiatal küldött kérésre képet magáról, illetőleg váltak internetes zaklatás áldozataivá. 

A felmérés készítői szerettek volna egy körképet kapni a 14-25 év közötti korosztály internetes szokásairól, ezért több, mint 3000 tinit kérdeztek meg országszerte. Ez alapján csoportokba osztották a fiatalokat: Digitálisan tudatosak (23%), Offline élménykeresők (17%) , Online harcosok (33%), Digitális exhibicionisták (25%). A csoportok jellemzést adnak az inetnetes szokásokról, melyik nemre a jellemzőbb, illetve ők melyik korosztályt képviselik a választott kor intervallumból. 

Forrás: telex, BeSocial

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése